Siidjas Jaapani juustukook

Nonii, ma olen seitsmendas taevas. Ja tõenäoliselt natuke armunud. Esimesest silmapilgust. Tingimusteta. Siiralt.

DSC04790

Ah, et mis on mu suure armastuse subjektiks? Eks ikka kook. Juustukook. Jaapani juustukook, mis näeb välja, nagu tavaline biskviit, aga maitseb tõeliselt taevalikult. Siidjalt ja suus sulavalt (väidetavalt peaks see suus sulama nagu suhkruvatt). Kusjuures koogi maitse ise on täiesti lihtne – kerge sidruni ja õrna vanilli mekiga, aga see tekstuur… mmm.. ja vaadates sellist kooki tekib alati tagakuklas kahtlus, et tegemist kuiva keeksilaadse tootega, aga võttes ampsu… mmm… peaks minema vist veel ühe tüki ampsama. Muidu ei saa rahus kirjutada.

 

DSC04793

 

Esimest korda nägin selle koogi pilti Pinterestis ja suundusin kohe selle olemust googeldama. Kuna kõik info Jaapani juustukoogist oli ütlemata positiivne, siis samal õhtul sai ka kook tehtud 🙂 Kahjuks mul ei olnud retseptis vajaminevat viinakivi (mis on tegelikult enamvähem asendatatav soodaga, aga ma unustasin seda teha), siis esimene kook ei saanud pildistamise vääriline. Vaene mina, pidin siis koogi uuesti tegema… Oli see alles hea ettekääne, et sama kooki uuesti teha, eks? 😀

Hoiatan kohe, et antud juustukoogile kaubandusliku välimuse saavutamine on üsna keeruline, sest juustukoogile omaselt kipuvad peale tekkima praod. Aga neid saab väga hästi peita näiteks granaatõuna seemnetega või tuhksuhkruga… või lihtsalt ignoreerida! Samuti, juustukoogile omaselt, on see eriti mõnus mõne toormoosiga (või granaatõuna seemnetega).

 

DSC04797

 

Retsept ja väga põhjalik tegemisõpetus on saadaval siin!

 

Siidjas Jaapani juustukook

22 cm koogivorm

 

250 g toorjuustu

6 muna

140 g suhkrut

60 g võid

100 ml piima

1 sidruni koor

1 sl sidrunimahla

60 g nisujahu (püüli)

20 g maisijahu (+natukene vormile puistamiseks)

0,25 tl soola

1 vanillikauna seemned (võib asendada 1 tl vanillsuhkruga)

0,25 tl viinakivi*

 

Kuumuta ahi 160 kraadini. Pane koogivormi põhjale küpsetuspaber ja määri küljed võiga + puista peale maisitärklis. Kui kasutad lahtikäivat koogivormi, siis vooderda põhja väljastpoolt mitmekordse fooliumikihiga.

Valmista ette koogivormist natuke suurem kuumakindel vorm ja aseta selle põhjale rätik.

Pane kaussi või, piim ja toorjuust ning tõsta kauss vesivannile. Sega kuumutades, kuni või ja toorjuust on sulanud. Tõsta tulelt.

Eralda munakollased valgetest. Lisa kollased jahtunud piimasegule. Sega juurde ka 70 g suhkrut, jahu, tärklis, vanilliseemned, sool, sidrunikoor ja -mahl.

Eraldi kausis vahusta munavalgeid (kauss peab olema täiesti puhas ja kuiv! Ma ise teen alati nii enne munavalgete vahustamist – hõõrun sidruniviiluga kausi korralikult üle ja seejärel kuivatan majapidamispaberiga). Kui munavalged lähevad kergelt vahtu, siis lisa viinakivi. Jätka vahustamist, kuni vaht muutub siidjaks. Lisa 70 g suhkrut ja vahusta veel, kuni mikserilabade tõstmisel moodustuvad munavalgele pehmed tipud. Sega munavalged ettevaatlikult ülejäänud tainaga – tee seda kolmes jaos!

Pane tainas koogivormi, tõsta koogivorm omakorda suuremasse kuumakindlasse vormi rätiku peale ja kalla välimisse vormi tulikuuma vett, nii palju, kui mahub. Aseta vormid ahju, kõige alumisele siinile ja küpseta ca 70 minutit**. Lülita ahi välja ning jäta ahjuuks praokile veel 10 minutiks. Tõsta kook ahjust välja ja jäta jahtuma. Enne söömist peab kook seisma külmkapis vähemalt 3 h, aga eelistatavalt üleöö.

 

* Eestis on viinakivi müügil näiteks Suhkrukunstis. Võimalik on seda asendada soodaga – küll aga tulemus ei tule sama uhke paraku. Sellisel juhul peaks lisama rohkem sidrunimahla (1 sl võrra), vahustama munavalgeid paari tilga sidrunimahlaga ja lisama sooda tainale koos jahuga.

** Teise alternatiivina võib küpsetada kooki natuke “keerulisema” skeemiga – eelkuumuta ahi 200 kraadini ja küpseta kooki selles 18 minutit, seejärel 160 kraadises ahjus 12 minutit, lülita ahi välja ja jäta kook ahju veel 30 minutiks. Ava ahjuuks ja lase 10 minutit veel ahjus seista.

Share Button
15 Comments