Pistaatsiakeeks toorjuustu ja kirssidega

“Keeks” selle desserdi kohta on küll veidi vähe öeldud, aga mul ei ole ka paremat nimetust varrukast võtta. Juba päris mitu aastat kondiitrimaailmas popid travel cake keeksid küpsetatakse spetsiaalses vormis. Need on enamasti keskelt täidistega, pealt kattega ja lisaks kõigele glasuuriga. Ehk siis mängitakse erinevate tekstuuride ja maitsete kombineerimisega. Sellist keeksi säilitatakse külmkapis ja süüakse kahvliga.


Tegemist ei ole reklaampostitusega, aga olgu siis öeldud, et mina olen hankinud oma travel cake vormid ICake’st. Need vormid on mul.

Samas võib retsepti alati lihtsustada ja teha tavalises keeksivormis lihtsalt pistaatsiakeeksi, mida soovi korral pealt kaunistada kirsside ja toorjuustukreemiga.

Glasuuriga tekib inimestel alati küsimus, mida tehakse keeksilt maha voolava glasuuriga. Mul jäi kahest keeksist alles täpselt 40g glasuuri. Ma ise tõstan karpi ja teinekord, kui teen rummikaid, siis sulatan sinna sisse glasuurijäägid. Aga samas võib glasuure panna brownie/blondie sisse. Kasutada jäätise glasuurina või lihtsalt hoida alles järgmiseks korraks, sest sellised glasuurid säilivad hästi.


Pistaatsiakeeks toorjuustu ja kirssidega

2 keeksi (maht 2 x 900 ml)

Keeks

200 g võid

140 g suhkrut

100 g pistaatsiapastat

220 g muna

2 g soola

4 g küpsetuspulbrit

150 g jahu

70 g mandlijahu

Vahusta või suhkruga heledaks kohevaks vahuks. Pistaatsiapasta sega munaga ühtlaseks massiks. Eraldi sega kokku kuivained.

Lisa muna-pistaatsiamass osade kaupa või hulka. Seejärel lisa kuivained. Jaga saadud tainas kahe vormi vahel. Küpseta 160-kraadises ahjus 45-50 minutit.

Soojad keeksid paki toidukilesse ja tõstakülmkappi 5 tunniks.

Toorjuustutäidis

180 g toorjuustu

100 g vahukoort

20 g tuhksuhkrut

Vahusta koostisosad tugevaks kreemiks ja täida keeksid.

Kirsitarretis

300 g kirsse

70 g suhkrut

2 g pektiini

1 g sidrunhapet

Sega suhkur pektiiniga. Tõsta kirsid tulele ja lisa suhkru-pektiinisegu. Aja keema, lase minut podiseda. Tõsta tulelt ja lisa sidrunhape. Lase jahtuda ca 50 kraadini ja tõsta jahedatele keeksidele. Nüüd tõsta keeksid enne glasuurimist ca 20 minutiks sügavkülma.

Pistaatsia glasuur

250 g valget šokolaadi

30 g kakaovõid

20 g pistaatsiapastat

25 g viinamarjaseemneõli

30 g pistaatsiapähkleid

Sulata šokolaad ja kakaovõi. Töötle kõik koostisosad saumiksriga kokku. Jahuta kasutustemperatuurini ca 25 kraadi.

Kalla glasuur keeksidele ja kui soovid, siis puista kohe peale kaunistuseks hakitud pähkleid.

Share Button
2 Comments