Hõrk lõhesupp

Jah, te lugesite õigesti – lõhesupp! 30. november 2015 on viimane kuupäev, mil siin blogis soolane retsept figureeris. Mul on juba tekkinud arvestatav seltskond inimesi, kes aeg-ajalt tuletavad meelde, et tegelikult on siin blogis ka häid soolaseid retsepte ja võiks ikka uusi ka kirjutada..

 

Salmon bisque

Asi ei ole ju selles, et me ainult magusast toituks. Kuigi vahel juba endalegi tundub sedasi. Täiesti ausalt öeldes on lisaks sellele, et magusakunst on mu hobi, kaks täiesti ratsionaalset põhjust, miks teen rohkem magusat. Nimelt on magustoitu lihtsam pildistada. Ma niigi ei valda seda va fotokunsti, aga soolane toit valmib ju tavaliselt õhtul (loe: pimedas) ja üldiselt tahaks seda kohe süüa ka, mitte pildile sättida. Teadupärast olen ma näljasena päris kuri.

Teiseks on mul raske kirjutada soolaste toitude retsepte. Ärge naerge nüüd, aga päriselt ma trükin parema meelega iga kell oma grammitäpsuseid raketiteaduse retsepte, kui soolase toidu omi, sest soolase toidu valmistamisel ei jälgi ma isegi kunagi väga retsepte. Kui soolane toit tundub veidi vale maitsega, siis saab seda tegemisprotsessi käigus alati päästa ja maitsed paika timmida. Koogi aga segad kokku, paned ahju ja jääd tulemust ootama – kas õnnestub või ebaõnnestub, muuta pole enam midagi. Seega on magustoitude retseptide kirjutamine vastutusrikkam (loe: põnevam) ning inimesed kipuvad neid retsepte hoolsamini jälgima. Soolasele toidule tulevad ikka vanad head kommentaarid “Panin sealiha asemel lõhe, jätsin hapukoore ära, lisasin riivsaia. Kohutav retsept!”. Okok, mulle pole selliseid jäetud, aga saate aru ju küll.

Rääkimata siis sellest, et üks kord sain ma riielda, et retseptis oli kirjas koostisosana ühe sidruni mahl. “Aga kas see sidrun on siis väike? Suur? Mahlakas? Kuivapoolne? See on ju suur vahe..” Vahel ma lihtsalt vaatan ammulisui ja mõtlen, kas inimestel elementaarset mõtlemist ikka üldse ei ole. Igaks juhuks ütlen, et kui autor ei täpsusta puu- ja köögiviljade suurust, siis on mõeldud KESKMISE suurusega juurikat. Kuidas seda tuvastada? Guugeldada “keskmise  sidruni mõõtmed” ja mõõta mõõtelindiga. Tunde järgi, for god’s sake.. ja kui saabki mahla paljuvõitu, siis lisa tasakaaluks natuke suhkrut. See ju ongi kokaKUNST! Näete juba, kui närviliseks ma muutun juba ainuüksi soolase toidu retseptidest rääkides.. 😀 Kusjuures ma ju tean, et on väga palju inimesi, kelle jaoks söögi tegemine ei ole mingi kunst ja nad vajavadki väga täpseid juhtnööre ja kardavadki eksperimenteerida. Sestap tavaliselt suudan ikka oma irooniat tagasi hoida rahulikuks jääda ja viisakalt vastata..

 

 

Salmon bisque

 

Tänane retsept on supist, mis minu jaoks üle pika aja oli vau-efektiga supp. Tõeliselt maitsev! Mahedamaitseline lõhe ja mõnusalt särtsakas veini-köögiviljapüree on oivaline kombinatsioon. Kõrvale pakkusin röstitud lavašši. Lavaširulli-Olga nagu ma olen..

 

Retsept siit blogist.

 

Hõrk lõhesupp

4-6

 

1 supikogu või 1-1,5 l kalapuljongit

Ca 600 g küpsetatud lõhefileed

40 g võid

1 suur sibul

2 suurt porgandit

2 suurt sellerivart

3 küüslauguküünt

1 sl värsket tüümiani

2 loorbrilehte

100 g valget veini

2 sl tomatipastat

1 tl paprikapulbrit

0,5 sidruni mahl

100 ml vahukoort

Tšillit

Soola

Musta pipart

Murulauku

 

Kui sul pole kalapuljongit, siis alusta supikogust puljongi keetmisega – pane supikogu potti, kuumuta keemiseni, lisa soola ja lase ca 30 minutit podiseda. Kurna läbi sõela.

Haki sibul, küüslauk, porgand ja varsseller. Kuumuta või pannil ja prae sibul selles klaasjaks. Lisa küüslauk ja prae minutike. Seejärel lisa porgand ja varsseller. Prae umbes 5-10 minutit.

Nüüd lisa tüümian, loorber ja valge vein. Kuumuta, kuni alkohol aurustub. Viimasena lisa pannile paprika, tomatipasta, sool, pipar ja tšilli. Kuumuta veel paar minutit ja kalla panni sisu suuremasse potti koos puljongiga. Lase keema tõusta ja seejärel umbes 20 minutit podiseda. Maitse ja vajadusel lisa veel soola või pipart või tšillit.

Eemalda potist loorber ja püreesta supp. Eriti siidja tulemuse saavutamiseks suru saadud püree läbi peene sõela. Nüüd lisa vahukoor ja sidrunimahl ning kuumuta uuesti keemiseni. Eemalda supp kohe tulelt.

Serveerimiseks kalla supp kaussi, pudista keskele küpsetatud lõhefilee ja hakitud murulauk.

 

 

Salmon bisque

Share Button
4 Comments