Pohla ja kookose purukook

Ahh, neid väikeseid raseda inimese rõõme siin elus. Ütlesin emale vihjavalt, et tahaks natuke pohli süüa (tänavu on meil tõeline pohlauputus ja praegu on need mõnusalt parasjagu küpsed) ja sain järgmisel päeval väikese pangetäie pohli, millest sündis hiljem ka purukook. Ma loomulikult vihjasin, et abikaasa võiks tahta neid pohli mulle korjata, aga ta olevat emale teinud sellise näo, et ta võib ju minna küll ja sinna metsa maha surra..

 

Lingonberry & coconut cakePohla ülejääkidest sündis pohla ja kookose purukook

 

Abikaasa, vaadates loote uuringu tulemusi ja nähes, et lapse kaal on 330 g: “Laps kaalub ju praegu sama palju kui väike õllepurk”. Läks võttis aga külmkapist õllepurgi ja vaatas seda härdunult.. Tõstis veel võrdlevalt mu kõhu kõrvale ja tegi kahtlustava näo, et miks see kõht nii suur on, kui seal vaid selline väike purgike ringi ujub. Vähemalt mina ja mu kompleksid lugesime seda ta pilgust välja. Huvitav, millega ta mind võrdleb siis, kui laps juba tubli kilo kaalub? Aga kaks?

Naljakas, et kõhu suurus on rasedatel nõnda hell teema. See on ju ometi see ainuke periood elus, kus kõht päriselt peabki ees olema, ja nii kaua kui kõik näitajad on normis, siis peaks ju rõõmus ja rõõsa olema. Ometi leian ma end ikka ja jälle peegli eest mõttega, et küll ma olen paks. Ja siis vaene abikaasa peab paar korda päevas meenutama, et ma pole paks, vaid rase.

Tegelikult olen ma alati see “kõhupaks” inimene olnud – kõik väiksemad ja suuremad toidupatud ning lisakilod lähevad otsejoones ujumisrõngasse, aga eelkõige ikka kõhtu. Selle asemel, et viisakalt rindadesse suunduda, näiteks. Ja-jaaa, ma tean küll, et ise ma liialdan teinekord nisujahu ja suhkruga, need ju peavadki vöökohta suunduma.. Nii on minu raskematel ülikooliaastatel nii mõnigi tuttav mind rasedaks pidanud. Ebaviisakamad nendest ka vihjeid ja nalja teinud sel teemal, oodates mu näos mingitki vihjet kohata. Aga saades vastu vaid mõrvarliku pilgu.

Kuigi see suhkru ja nisujahu vajadus on mul raseduse jooksul pigem asendunud kartuli ja igasuguse kala ning sushi vajadusega, siis enda arust oli mul juba raseduse teisest nädalast kõht ees. Ja minu üle terve spordisaali “rase oled?” intsident leidis aset siis, kui oli alles 2. kuu käsil. Aga tolle naisterahva peale sain ma nii kurjaks, et instinktiivselt ütlesin hästi kurja näoga “Ei” (ma isegi ei tea selle inimese nime, mis see tema asi on, mis mina olen või ei ole???). Küll see naine siis ehmatas ja kukkus pobisema, kuidas temalt ka niimoodi küsitud, kui ta veits juurde võttis ja bla bla. Ma mõtlesin aga sellele, et ehk ta sai oma õppetunni kätte. Ehk järgmine kord hoiab suu kinni ja sellega ma ehk säästsin mõnd teist naisterahvast sellisest piinlikust olukorrast. Maailmapäästja nagu ma olen.

Ahhh, mis ma ikka halan. Parem rõõmustan, et magusaisu on tagasi ja lähen võtan tüki head kooki. On the bright side, koogitaldrikut on juba üsna mugav kõhu peale toetada.

 

Lingonberry & coconut cake

 

Mul oli mul pubekana lemmik purukook pohlade ja keefiriga, mille retsepti mul ei õnnestunud nüüd leida. Niisamuti nagu mul ei õnnestunud leida keefiri külmkapist. Alles oli vaid mälestus sellest, milline tainas välja nägi ja kuidas kook maitses. Panin siis aga hapukoort ja lähenesin asjale loominguliselt. Viskasin 200 g võid mikserikaussi ja edasi lisasin sisetunde järgi sobivaid koostisosasid, kuni saavutasin meeldiva konsistentsi.

Kui te arvate, et niimoodi me, toidublogijad, töötamegi kõiki “oma” retsepte välja, siis eksite rängalt.. 🙂

Põhjas kasutasin nisupüüli, sest see on tunduvalt pehmem, kui tavaline jahu. Tegelikult olengi üsna suur nisupüüli austaja ning pea igas nisujahu sisaldavas retseptis, kasutan nisujahu ja püüli vähemalt 50/50. Võite loomulikult kasutada ka tavalist nisujahu. Ei juhtu muud, kui et põhi saab õige natuke kõvem ja kuivem.

 

Pohla ja kookose purukook

Plaaditäis

 

Põhi

200 g toasooja võid

130 g suhkrut

100 g hapukoort

2 suurt muna

140 g nisupüüli

140 g kookosjahu

1 tl küpsetuspulbrit

Noaotsatäis soola

 

Vahele – 7-8 dl pohli

 

Puru

100 g külma võid

60 g kookosjahu

100 g jahu

60 g suhkrut

0,5 sidruni koor

 

Kuumuta ahi 190 kraadini.

Vahusta toasoe või suhkruga heledaks vahuks. Sega ülejäänud kuivained eraldi kausis. Jätkates või vahustamist lisa ükshaaval munad ja seejärel hapukoor. Viimasena sega hulka kuivained.

Määri saadud tainas küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile, puista peale pohlad ja küpseta põhja 15 minutit.

Vahepeal näpi järelejäänud koostisosad purutaoliseks massiks. Puista puru koogile ja küpseta kooki veel ca 20-25 minutit.

 

Lingonberry & coconut cake

Share Button
12 Comments