Juustukook Kreeka pähklite, jõhvikate ja valge šokolaadiga

Aasta lõpus maksin siin mitmeid wordpressiga seotud tasusid ja mõtlesin, et küll ma olen hea blogija ja veel parem turundaja. Lehe tasusid maksan kohusetundlikult, aga oma isiklikust raamatust ei suuda siia kolme sõna ka kirja panna.


Raamat “Kondiitrikunst sinu köögis” ei olnud mu pikaaegne eluunistus. Õigupoolest oli tegemist suhteliselt spontaanse projektiga, mille mulle Varrakust projektijuht pähe istutas. Eks ma isegi olin mõelnud, et ehk kunagi võiks midagi kirja panna. Aga see oli üks abstraktne mõte miljoni mõtte seas, mis mul emana päevas peast läbi käib. Kui aga Varrakuga sai raamatu asi kokku lepitud, siis kujunes kohe visioon, milline see välja peaks nägema (kuni kaanefotoni välja :)) ja mida sisaldama. Lihtsalt retseptiraamatut ma kirjutada ei soovinud, pigem natuke lisada juurde näpunäiteid ja teooriat. Just selles osas, mida ma olen aastate jooksul koolitustel näinud. Kirjutada nendest asjadest, mida näen koolitustel “juhtumas” teadmatuse tõttu, ja panna kirja ka vastused peamistele küsimustele, mida küsitakse. Ütleme nii, et päris mitu magamata ööd tuli selle teooria kokku kirjutamise tõttu.

Retseptide osa oli loomulikult tunduvalt lihtsam. Kui teoorias on erinevaid koolkondasid ja vaidluskohti, siis retseptidega on lihtne – minu retsept, teen mis tahan. Peaasi, et teistel ka õnnestuks. Mõni retsept sai pandud raamatusse blogist, mõni koolitusmaterjalidest, lõviosa olid aga täitsa uued. Kõige rohkem aega võttis nende läbi tegemine pildistamise tarvis ja siis korraldada veel logistika, et ka teised inimesed retsepte läbi prooviksid. Jah, jah, lugesite õigesti, kõiki raamatu retsepte tehti veel korra või paar läbi enne trükkimist. Tahtsin teada, kas teistel ka kõik õnnestub ja saada tagasisidet, mis osas retseptide juhiseid selgemaks kirjutada.

Loomulikult oli kogu see öine kirjutamine ja retseptidega mängimine ning kokkamine põnev, väljakutsuv, motiveeriv, äge! Mul on hea meel, et 2021. a läks kirja raamatu-aastana! Nüüd on see linnuke ka siin elus kirjas.

Raamatu viisakama kirjelduse leiab Varraku kodulehelt.

Kui nüüd rääkida korra ka tänasest retseptist lõpuks..

Abikaasa maitses seda kooki, vaatas mulle kahtlustavalt otsa ja ütles ebalevalt, et see maitseb nagu… jõulud. Tõsi ta on, et see retsept oli mul sel aastal planeeritud jõulukoogiks. Aga läks nii, et Hispaanias meil polnud ahju ega mul tuju kokata (rääkimata suhkrupausist…).

Samas minu poolest võiks seda suvelgi teha. Vabalt võib asendada jõhvikad teiste pektiinirohkete viljadega, näiteks nagu must ja punane sõstar. Pähklite asendamisest rääkimata. Minu viimase aja kindlad lemmikud on pekanipähklid (raamatut kirjutades sain teada, et need polegi pekaanipähklid). Ja miks mitte sarapuupähklid? Sobivad needki oivaliselt jõhvikatega.


Ps. Tasub arvestada, et jõhvikatega on kook pigem hapukam ja kergelt isegi mõrkjas. Mulle hirrrrrmsasti meeldib, aga mahedama maitseelamuse nautijad võiks suurendada magusaine kogust retseptis. 


Juustukook Kreeka pähklite, jõhvikate ja valge šokolaadiga

18 – 20 cm

Põhi

100 g piparkooke

40 g Kreeka pähkleid

45 g võid

Täidis

180 g jõhvikad

30 g vett

Kaneeli, vanilli

4 g lehtželatiini

100 g valget šokolaadi

200 g toorjuustu

250 g vahukoort

Kate

Jõhvikamoos

40 g valget šokolaadi

40 g Kreeka pähkleid

80 g hapukoort

Põhja jaoks purusta piparkoogid pähklitega ja lisa neile sulatatud või. Suru saadud puru koogivormi põhja.

Täidise jaoks keeda jõhvikaid kaneeli, vanilli ja veega paar minutit tasasel tulel. Püreeri saumiksriga ja suru läbi sõela. Saadud keedisest pane 30 g kõrvale katte jaoks.

Paisuta želatiin ja sulata see järelejäänud keedises. Lisa šokolaad ja sulata seegi. Vahepeal vahusta eraldi toorjuust vahukoorega tugevaks vahuks. Sega veerand vahust leige keedise hulka ja seejärel ühenda järelejäänud toorjuustu-vahukoorekreemiga. Kalla kohe koogivormi. Tõsta külmkappi.

Purusta Kreeka pähklid

Sulata šokolaad ja ühenda see saumiksriga valge šokolaadi ja Kreeka pähklite ning hapukoorega. Määri saadud mass koogile ja jäta kook külmkappi üleöö.

PS! Retsept on tehtud koostöös raamatu sponsori Bamixiga. Aitäh toetamast 🙂

Share Button