Jõhvikakohukesed

Ma olen tegelikult mitu korda teinud koduseid kohukesi mõned aastad tagasi, aga ükski kasutatud retsept ei olnud justkui jagamist väärt. Seekord on küll aga see lugu, et tehtud kohukesed on oivalised. Pehmed, suus sulavad ja õhukese, ent tugeva glasuuriga.

Seda kohukest saab loomulikult sama edukalt teha valge või piima või tumeda šokolaadiga. Jõhvikas minu meelest sobib iga šokolaadiga kokku. Ega jõhvikapüree ole ka otseselt kohustuslik koostisosa. Seda saab edukalt asendada misiganes paksema marja/puuvilja püreega. Must sõstar, aprikoos, õun… mango.

Kasuta retsepti tegemisel endale meelepärast vormi. Minul on olemas ekleerikujuline minikoogivorm, mis on 4 aasta jooksul kaks korda kasutust leidnud. Nüüd siis sai kolmanda ka kirja. Aga sama hästi saaks teha poolkera või misiganes muu vormiga. Muutub vaid natuke see, kui palju glasuurimiseks šokolaadi kulub. Kui teed rohkem ja pisemaid kohukesi, siis kindlasti kulub ka rohkem glasuuri.

Tegelikult retseptis ongi glasuuri kogus suurem, kui vaja läheb. Umbes kolmandik glasuurist jääb järele. Kui mitte rohkem. Lihtsalt väiksemasse kogusesse ei saa kohukesi kasta. Mina määrin glasuurijäägi paberile, lasen sel hanguda ja siis hiljem purustan tükkideks ning jätan kappi oma korda ootama. Sellised šokolaadijäägid kasutan ära küpsetatud kookides või rummikookides.

Kui sa aga soovid šokolaadiga säästlikult ümber käia, siis kalla šokolaadi vähehaaval iga vormi pesasse ja aja pintsliga laiali. Kuna glasuur on suht voolav, siis vahepeal pane vorm külmkappi, et see paremini glasuuriga haagiks. Aega kulub rohkem, aga šokolaadi vähem.

Jõhvikakohuke

8 tk

400 g kohupiima

150 g jõhvikapüreed*

4 g agar-agarit

120 g karamellišokolaadi

75 g toasooja võid

Glasuur

300 g valget šokolaadi

30 g viinamarjaseemneõli

*Vaja läheb ca 200 g jõhvikaid, 20 g suhkrut, kaneeli, vanilli ja 50 g vett. Aja keema, lase podiseda paar minutit, püreeri saumiksriga ja suru läbi sõela.

Mina tegin kogu retsepti oma Bamix saumiksri SliceSy lisas. Aga võid teha ka blenderis vaiksematel pööretel. Või vispliga käsitsi reipalt töötades.

Töötle kohupiim peenemaks pastaks. Sulata šokolaad.

Soojenda potis keemiseni püree ja agar-agar. Lase pidevalt segades podiseda minut. Kalla kohupiimale koos šokolaadiga ja töötle ühtlaseks.

Viimasena lisa toasoe või ja töötle taas ühtlaseks.

Pane vormidesse. Mina kasutasin töö kiirendamiseks pritskoti abi.

Pealt palettnoaga siledaks ka

Sügavkülmuta ca 1-2 h, sõltuvalt sügavkülma võimsusest ja kasutatavate vormide suurusest. Mul kulus parasjagu 1,5h, et kohukesed hakkaksid vormist enamvähem tervena välja tulema.

Sulata šokolaad ja sega see õliga. Jahuta maha ja kasta jahtunud glasuuri sisse kohukesi. Mina kaunistasin veel külmkuivatatud jõhvika pulbriga. Säilita külmkapis.

Postitus on tehtud koostöös Euronics Eestiga.

Share Button