Marja-mündi makroonid

Liiga kaua aega on möödas sellest, kui ma jagasin siin mõnd põnevat makroonitäidist.

Kestadega on lood nagu ikka – ei ole olulist vahet, kas teete nad itaalia besee või prantsuse besee põhjal. Kasutage käepärasemat. Minule meeldib rohkem itaalia besee ja sestap see ka retseptis kirjas.

Ma ei ole ka üleliia nõudlik selles osas, mis marjaga on retseptis tegu. Mul endal oli punase sõstra, musta sõstra ja vaarika segu seekord. Aga sobib ka lihtsalt vaarikas või maasikas või või.. Ühesõnaga kõik, mis sobib piparmündiga. Aga misiganes püree see ka ei oleks – 10% püreest peab olema suhkur. Poest saadava püree puhul see seda ka on (mina kasutan Ravifruiti püreesid). Kui keedad püree ise marjadest, siis ära unusta lisada suhkrut.

Makroonide värvimiseks kasutan Sosa pulbervärve. Need annavad juba väikeses koguses ilusad intensiivsed toonid.

PS. Tänane postitus on tehtud koostöös Torditeaduse kauplusega, kust saab osta erinevaid kondiitritarvikuid ja -toorainet parasjagu mõistlikus koguses kodukasutaja jaoks.

Sel nädalal (13.04-19.04.21) saab poest tellides ka 15% soodustust kasutades koodi “Olga”!

Marja-mündi makroonid

ca 70tk

Kestad

300 g mandlijahu

300 g tuhksuhkrut

220 g munavalget

300 g suhkrut

80 g vett

Täidis

150 g vahukoort + vajadusel veel

300 g valget šokolaadi

15 g invertsuhkrusiirupit

15 g glükoosisiirupit

150 g marjapüreed

20 g värsket piparmünti

10 g külmkuivatatud marjapulbrit*

Soovi korral piparmündiõli**

60 g toasooja võid

Kestad

Sõelu ühte kaussi kokku kuivained – mandlijahu ja tuhksuhkur. Jaga munavalge kahte kaussi – 110 ja 110 g. Kalla ühed munavalged kuivainete peale, ära sega! Jäta ootele. Pane pliidi juurde valmis teine kauss munavalgetega ja mikser. Väikeses potis sega kokku suhkur ja vesi. Soovi korral lisa toiduvärv. Seejärel kuumuta ja samal ajal hakka vahustama munavalgeid. Kui siirupi temperatuur on 114-121 kraadi, siis eemalda pott tulelt ja kalla siirup munavalgevahtu, jätkates pidevalt vahustamist. Vahusta segu kuni selle temperatuur on langenud ca 40 kraadini. Kalla munasegu kuivainete kaussi ja sega hoolikalt spaatliga läbi. Pane tainas kondiitrikotti ja pritsi sellest ahjuplaadile ca 2-3 cm diameetriga pallikesed.

Löö vajadusel ahjuplaati paar korda vastu lauda, et pallikesed vajuksid kenasti ühtlasteks ja lamedateks (jälgi, et õhumullid väljuksid). Jäta toatemperatuurile kuivama ca 15-20 minutiks, kuni näpuga katsudes ei jää tainast näpu külge.

Küpseta makroone 130 kraadises ahjus umbes 14 minutit. Jälgi, et nad pealt ei pruunistuks! Kui ahi kipub kõrvetama, siis küpseta madalamal temperatuuril natuke pikemat aega. Lase makroonidel täielikult jahtuda ja eemalda plaadilt.

Täidis

Soojenda vahukoor piparmündiga, kata pott kilega ja jäta maitsestuma külmkappi. Soovitatavalt 8 tundi. Kalla vahukoor läbi sõela ja kaalu uuesti. Kui on vähem, kui 150 g, siis taasta kaal 150ni. Lisa vahukoorele invertsuhkrusiirup ja glükoosisiirup. Soojenda 50 kraadini. Eraldi sulata šokolaad ja soojenda marjapüree käesoojaks koos marjapulbriga.

Ühenda saumiksriga vahukoor ja valge šokolaad. Jätka töötlemist ja lisa marjapüree ning piparmündiõli. Kontrolli temperatuuri ja kui see on alla 35 kraadi, siis lisa saumiksriga toasoe või. Jäta külmkappi kristalliseeruma vähemalt 5 tunniks.

*Marjapulbrid on suurepärane võimalus anda tootele intensiivset marjamaitset, ilma, et peaks lisama tootele liigset vedelikku. See on väga oluline näiteks makroonide ja trühvlite puhul, kus igasugune lisaniiskus lühendab oluliselt toote säilivust. Ehk siis võib marjapulbri retseptist ära jätta, kannatajaks jääb ainult marjamaitse.

**Piparmündil ja piparmündil on teadupärast päris suur vahe. Kui piparmünt ei anna piisavalt tugevat maitset, siis võib lisada tilga või kaks piparmündiõli.

Paariliseks igavene rahva lemmik – soolakaramell!
Share Button