Pekaanipähkel, porgand ja astelpaju


Ostsin hiljuti värske So Good Magazine numbri ja sealt jäi kohe silma üks õige inspireeriv porganditort. Kohendasin nagu ikka retsepti endale sobivamaks ja asusin nautima valmistamisprotsessi.

See on tegelikult selline retsept, mis võiks pigem kuuluda koolituskavva. Tavaliselt panen retseptid, mis endale erilisemat maitseelamust pakuvad, uute koolituste ootele. Aga ma seekord nii lahkes meeleolus (ja uued koolitused veel hirrmus kauges tulevikus), et panen retsepti üles, teadmiseks nendele, kes koolitustel pole käinud, et seal on tavaliselt umbes täpselt sellised desserdid.

Tegelikult kunagi ma hakkasin keerulisemaid retsepte koolitustele jätma, sest nendele kas puudus tagasiside või öeldi, et a) ei õnnestunud, retsept nõme b) nii ilus, aga ise küll ei viitsi nii palju jännata.

Ei olnud just kuigi motiveeriv tagasiside. Aga tänaseks on koduse kondiitrikunsti tase õnneks juba kõrgem ja nii mõnegi jaoks on selline retsept juba liigagi lihtne.

Kasutasin ristkülikukujulist vormi 16×35 cm. Aga loomulikult võib arvutada kogused ringi ümmargusele vormile.

Porganditort

Porgandikeeks

60 g oliiviõli

60 g viinamarjaseemneõli

150 g piima

250 g suhkrut

Vanilli

120 g muna

250 g nisujahu

8 g küpsetuspulbrit

3 g kaneeli

1 g koriandrit

2 g soola

210 g peenelt riivitud porgandit

Pekaanipähkli pralinee

220 g pekaanipähklit

85 g suhkrut

130 g piimašokolaadi

65 g krõbedat vahvlit

2 g soolahelbeid

Juustukoogi mousse

100 g suhkrut

60 g munakollaseid

15 g rummi

15 g vett

12 g lethželatiini

180 g toorjuustu

180 g 30%-list hapukoort

380 g poolvahustatud vahukoort

Vahustatud ganache

90 g karamellišokolaadi

90 g vahukoort I

180 vahukoort II

45 g 30%-list hapukoort

2 g soola

Tarretis*

200 g astelpajupüreed

200 g neutraalset glasuuri

VÕI

300 g astelpajupüreed

60 g suhkrut

4 g pektiini

4 g lehtželatiini

*Mina tegin natuke edevama dekoori, aga lihtsam on teha tarretis, kallata see koogile, lasta hanguda ja pritsida kaunistuseks ganache peale.

Esimesena soovitan valmistada ganache. Selleks sulata šokolaad. Soojenda vahukoor I max 80 kraadini ja kalla see šokolaadile. Töötle saumikseriga ja lisa sool, hapukoor ja vahukoor II.

Keeksi jaoks vahusta munad suhkruga. Lisa kuivained ja seejärel õlid, piima ja vanilliga. Viimasena lisa porgand ja kalla taigen kohe vormi. Küpseta 180 kraadises ahjus ca 25-30 minutit. Lase täielikult jahtuda (soovitatavalt üleöö) ja lõika pooleks.

Porgandid hekseldab lahkelt minu parim sõber köögis Bamix saumikser

Pralinee valmistamiseks tee suhkrust karamell ja soojenda pähklid. Sega pähklid karamelliga ja kalla kohe plaadile jahtuma. Jahtunud pähklid purusta pastaks. Sulata šokolaad 45 kraadini ja sega pähklipralineega. Jahuta pidevalt segades 26 kraadini, lisa vahvel ja sool. Kalla kohe porgandibiskviidile.

Kodune pähklipralinee

Kreemi jaoks vispelda munakollased suhkru, rummi ja veega kuumal vesivannil 82 kraadini. Pead saama ilusa tiheda vahu. Tõsta tulelt, lisa hulka paisutatud želatiin, ja jätka vahustamist kreemi jahtumiseni 40 kraadini. Lisa vispli abil hulka toasoe toorjuust ja hapukoor. Seejärel juba spaatliga ettevaatlikult vahukoor. Kalla pool vahust pralinee peale, tõsta peale biskviit ja sinna omakorda teine pool kreemist. Tõsta külmkappi.

Tordi kaunistamiseks kuumuta keemiseni püree glasuuriga ja pane saadud geel pritskotti jahtuma. Vahusta ganache pehmete tippudeni. Pritsi geel ja ganache vaheldumisi tordile.

Postitus valmis koostöös Euronics Eesti’ga.

Share Button
3 Comments