Minikoogikesed valentinipäevaks

Ma olen nüüd päris mitu aastat keskendunud justnimelt minidessertidele. Talve hakul tundsin koduseks jäädes, et nüüd küll ei taha ühtegi edevat minidesserti niipea näha. Tahaks lihtsalt sotšnikut, kohupiimakooki ja tuuletaskut. Ei midagi keerulist, ei tegemiselt ega maitselt.

Nüüd üle kolme kuu võtsin end kokku ja astusin tagasi peenemate dessertide maailma. Küll see on hea maailm ikka! Nõnda õhulised ja suus sulavad on need pisikesed koogikesed. Ma ei ütle, et tingimata paremad, kui seda on kodused kohupiima-saadused, aga hoopis teistmoodi head. Mul on ikka hirmus hea meel, et Euronicsiga sai Bamix saumikseri osas koostöö kokku lepitud – head töövahendid ja võetud kohustus motiveerivad mind taas rohkem blogima.

All äärel külmkuivatatud vaarikas (Gemossist), peal vaarikakuvertüürist südamed, mis saanud pärlmutter puudri põskedele.

Kui keegi väidab mulle, et selliste dessertide retseptid on hästi keerulised, siis ma alati soovitan pikki retsepte võtta elementide haaval – tegelikult iga element omaette on ju täiesti lühikese koostisosade nimekirjaga ning lihtsa tegevuskäiguga. Samuti ei tasu üle muretseda, kui pole olemas silikoonvorme koogikeste “ehitamiseks” – kõik need kihid on tehtavad samamoodi suure vormi sisse ühe tordina.

Üldsegi olen kõigile aastaid väitnud, et sellised mitmeelemendilised desserdid on ideaalsed emadele – kui pole võimalik korraga palju teha, siis minidessertide puhul saab teha üksikuid elemente mitme päeva vältel nendel üksikutel hetkedel, mil on aega. Need koogidki on elav näide sellest.

Saan kohe näidata, kuidas nagu muuseas mahub sellise desserdi tegu ühte emalikku päeva:

  • Hommikul pärast hommikusööki sai viidud üks laps lasteaeda ja ise jalutama (abikaasa samal ajal beebi ja keskmise lapsega jalutamas). Tagasi jõudes valmisid vahustatud ganache ja glasuur.
  • Biskviit ahju, timer peale, ise last imetama. Pärast imetamist biskviit välja. Teine laps sööma ja lõunaunne.
  • Lõunaune ajal beebiga tegelemine.
  • Pärast lõunaund keskmise lapsega mängimine. Seejärel ganache vahtu ja vormi, biskviit tükkideks lõigatud.
  • Esiklaps lasteaiast koju.
  • Õhtusöögi ettevalmistus ja marjamousse jaoks asjade kaalumine.
  • Suurem laps trenni ja ise koju tagasi. Marjamousse jaoks moosi keetmine, pisema lapse imetamine. Keskmine laps läks isaga ujuma.
  • Esiklapsele trenni järgi, koju tagasi tulles õhtusöök ja koogikeste kokkupanek. Õnneks esiklaps “mängis” selle tarbeks samal ajal beebiga.
  • Lapsed magama, ise kööki koristama ja šokolaadist südameid meisterdama.
  • Järgmisel hommikul koogikeste glasuurimine.

Emadele ehk suht tavapärane päevakava, teistele siis teadmiseks, et see on see emade igapäevane kodus “passimine”.

Ehk siis tegelikult kõik asjad väga lihtsad ja nagu muuseas ühe päeva tegevuste vahele mahutatavad. Ükski desserdiga seotud tegevus ei ole ajamahukas.

Koogikesed ise koosnevad kahest kontrastsest kreemist – hästi mahedamaitseline pehme vanilli ganache ja tugevamaitseline hapukas marja mousse. Peal on neutraalne glasuur, sest mousse on ise nii ilusat värvi, et ei vaja värvilist glasuuri seda ilu peitma. Neutraalse glasuuriga kattes peab alati silmas pidama, et seda kallatakse peale kuumana ja hästi kiiresti, sest see taheneb koogikese peal koheselt.

Sõltuvalt valitud minikoogikeste vormidest võiks sellest kogusest saada umbes 8-10 koogikest. Mina kasutasin poolkera ja sain 8 tk.

Minikoogikesed valentinipäevaks

8 minikoogikest

Neutraalne glasuur

300 g vett

285 g suhkrut

70 g glükoosisiirupit

10 g pektiini NH

45 g suhkur II

1 g sidrunhapet

Biskviit valge šokolaadiga

140 g muna

80 g suhkrut

Noaotsatäis soola

45 g jahu

25 g valget šokolaadi + peotäis peale puistamiseks

15 g võid

Vaarikaid peale puistamiseks

Vanilli ganache

60 g vahukoor

80 g valget šokolaadi

10 g glükoos

Soolahelbed

Vanill

150 g vahukoor II

Paar peotäit vaarikaid

Marja mousse

200 g hapukat marjapüreed*

45 g suhkrut

15 g glükoosi

6 g lehtželatiini

320 g vahukoort

*Mina keetsin selle tarbeks kokku 100 g jõhvikaid, 150 g vaarikaid, 40 g vett ja 30 g suhkrut. Purustasin saumiksriga ja surusin läbi sõela.

Alusta koogikeste tegu glasuuri ja ganache valmistamisest, mis vajavad seismist enne kasutamist.

Glasuuri jaoks pane potti suhkur, glükoos ja vesi. Eraldi sega kokku pektiin ja suhkur II. Hakka potti soojendama ja lisa sinna vähehaaval suhkru-pektiinisegu. Aja glasuur keema ja lisa sidrunhape. Keeda pidevalt segades 3-4 minutit. Tõsta külmkappi vähemalt üleöö.

Ganache jaoks soojenda vahukoor glükoosi ja vanilliga kuumaks ning kalla need šokolaadile. Lisa soolahelbed. Töötle saumikseriga ühtlaseks. Lisa külm vahukoor (vahustamata!) ja jäta kreem külmkappi vähemalt 6 tunniks. Seejärel vahusta pehmeks vahuks ja pane see vormidesse. Mul on kasutusel 6 cm silikoonist poolkerad. Ganache keskele suru mõned vaarikad. Sügavkülmuta.

Biskviidi tarbeks vahusta munad suhkruga keskmisel kiirusel tugevaks vahuks, umbes 20-30 min. Sulata või šokolaadiga. Lisa munadele jahu ja seejärel või-šokolaadisegu. Kalla ca 20×20 cm vormi, puista peale vaarikad ja šokolaaditükid. Küpseta 160-kraadises pöördõhuga ahjus ca 15 minutit. Jahtunud biskviidist lõika 8 cm kettad.

Kui ganache on külmunud, siis valmista teine mousse. Selleks soojenda marjapüreed glükoosiga umbes 80 kraadini, sulata selles paisutatud želatiin. Jahuta 28-29 kraadini ja lisa sinna poolvahustatud vahukoor (ehk siis hästi pehme, aga enam mitte vesine vahukoor). Kalla kohe mousse vormidesse, suru keskele külmutatud ganache (tööta kiiresti, ganache on hästi pehme ja hakkab sulama kiiresti). Kõige peale suru biskviidiketas. Külmuta koogikesed ja seejärel glasuuri 60-kraadise neutraalse glasuuriga.

Postitus sündis koostöös Euronics Eestiga.


Share Button