Šokolaadi-marjatort

Andke mulle vaid põhjus tähistamiseks ja ma tähistan! Ja kui pole põhjust, siis mõtleme mõne välja!

Nali naljaks, aga mulle tõesti meeldivad igasugused traditsioonid ja tähistamine. Olgu selleks sünnipäev või aastavahetus või näiteks lapse sünd – kõik saavad meie peres alati tähistatud. Kuigi abikaasa mul pidustustest suurt midagi arva, siis aastatega on ta lihtsalt leppinud, et ükski tähtpäev ei jää meie peres unarusse. Sealjuures on pidustuste suurim rõõm ikka see pere ja lähedastega kokku saamise ning koos aja veetmise rõõm. Samas heast söögist ei ütle me ka ära.

Loodan väga, et suudan need kombed oma lastelegi edasi anda.

Minu jaoks oli meie uues elukorralduses juba suureks saavutuseks see, et jõudsin üldse torti teha. Ise õhtul imetlesin oma kaunist vastvalminud kätetööd, kui tütar astus ligi ja uuris, kas ma torti kaunistada ei kavatsegi.. Ups.

Meie pere uusima liikme saabumist ei olegi me veel (üldse mitte minulikult) õieti tähistada jõudnudki. Teine juba kolm nädalat vana siiski.

Täna vanavanematega tutvumise auks tuli mul end siiski käsile võtta ja teha suur pingutus – valmistada tort. Ja jah, nende jaoks on tutikas lapselaps ka ju paras kingitus, aga oma loomuse vastu ma ei saa. Tahaks ikkagi, et oleks natukenegi pidulikum ja teistsugune hetk päevas. Nii ma end selle nimel eile kokku võtsingi ja leiutasin ühe šokolaadi-marjatordi, kuni üks laps oli lasteaias, teine isaga jalutamas ja kolmas magamas. Tänase postituse nimel läks aga abikaasa üksi oma kolme lapsega jalutama. Milline perekondlik koostöö tordi nimel.. 😀

Tordi maitsekombinatsioon, šokolaad ja hapud marjad, on minu suur isiklik lemmik (ilmselt on see umbes viies sarnase kombinatsiooniga tort siin blogis). Nõuab see küll paari eritoodet nagu vaarika šokolaad ja vaarikapulber, aga mõlemad on suhteliselt lihtsasti kättesaadavad või vajadusel asendatavad/ärajäetavad. Seda ma siiski ei soovita, sest just need detailid annavad tordi maitsele viimse lihvi.

PS. Tänase piduliku postituse lõpetan siiskohal hoopis õnnesoovidega.

Hea Siret, palju õnne sünnipäevaks! Olgu sul täna üks õige pidulikult magus päev ja toogu uus eluaasta palju põnevaid seiklusi, imelisi hetki perega ning edukaid ettevõtmisi!

Šokolaadi-marjatort

20-22 cm

Šokolaadikeeks

100 g võid

140 g suhkrut

Noaotsatäis soola

100 g muna (2 tk)

170 g jahu

40 g mandlijahu

15 g kakaod

100 g 55% šokolaadi

90 g Kreeka jogurtit

Kirsitarretis

300 g kirsipüree

50 g suhkrut

6 g pektiini

2 g želatiini

Kreem

350 g vahukoort

50 g tuhksuhkrut

200 g toorjuustu

200 g kohupiima

20 g külmkuivatatud vaarikapulbrit

Vanill

Ganache*

400 g vahukoort

160 g 55% šokolaadi

190 g vaarikašokolaadi**

Tonka uba

Soolahelbed

40 g võid

*Kui ganache tundub suure ettevõtmisena, siis võib tordi viimistleda ka sama kreemiga, mis on tordi sisuks.

**Kasutan Valrhona šokolaadi. Selle asemel võib kasutada ka Callebaut Ruby šokolaadi või valget šokolaadi. Aga sellisel juhul saab ganache vaarikamaitseliseks ja roosaks külmkuivatatud vaarika pulbriga, ca 10-15 g.

Keeksi tegemiseks vahusta toasoe või suhkruga heledaks. Sega jahu, mandlijahu, sool ja kakao. Sulata šokolaad. Lisa munad vähehaaval või-suhkrusegule. Seejärel lisa kreeka jogurt ja kuivained. Viimasena lisa šokolaad ja jaga taigen kolme 20 cm vormi vahel. Küpseta 160-kraadises pöördõhuga ahjus ca 23-25min.

Tarretise jaoks paisuta želatiin, sega suhkur pektiiniga. Soojenda kirsipüree käesoojaks ja lisa sinna vähehaaval suhkru-pektiinisegu. Aja püree keema ja keeda seda korralikult läbi vähemalt minut. Tõsta tulelt, lisa želatiin ja kalla kahte 18 cm vormi. Tõsta sügavkülma.

Kui keeksid on jahtunud ja tarretis hangunud, siis vahusta kõik kreemi koostisosad tugevaks kreemiks. Tõsta tort kokku – keeks, tarretis, kreem, keeks, tarretis, kreem, keeks, kreem. Jäta külmkappi vähemalt 6 tunniks.

Ganache tegemiseks pane šokolaadid kaussidesse. Tumeda šokolaadi hulka lisa riivitud tonka uba ja soolahelbed. Soojenda vahukoor peaaegu keemiseni, jaga see pooleks šokolaadide vahel. Lase vahukoorel šokolaad sulatada ja seejärel sega kreemid kokku. Kui kreemid on jahtunud 35 kraadini, siis lisa kummalegi 20 g võid ja töötle kreemid saumiksriga ühtlaseks. Lase külmkapis stabiliseeruda ca 2-3 tundi.

Kahevärvilise tordi tegemiseks pane mõlemad šokolaadikreemid ühte pritskotti – üks ühele küljele, teine kõrvale. Pritsi kreem ümberringi ja silu ühtlaseks.

Share Button