Jõulutort

Retseptiloome pole kunagi ühesugune lineaarne lihtne protsess, et istusin maha ja asusin aga kirjutama retsepti. Mõne retseptiga on nii, et see lihtsalt tuleb pähe ja jääb realiseerimist ootama. Teisega jällegi peab palju vaeva nägema ja korrigeerima, enne kui sellest asja saab (mõnega ei saa üldse). Kolmas aga hakkab end tasapisi peas valmis ehitama, kiht kihi haaval, erinevatel hetkedel meenudes ja täiendamist saades.

Just niimoodi kiht kihi haaval, mitme nädala jooksul, sündiski pildilolev tort. Tahtsin teha seekord ameerikalikku ehk keeksiga torti. Lihtsalt vähemmagusa ja hästi mahlaka keeksiga. Et võikreem pole mu suurim sõber, siis kaaslaseks sai pandud hoopis meile kõigile tuttav kohupiima, toorjuustu ja vahukoore kombinatsioon. Maitseks aga tugevad ja omavahel hästi passivad jõulumaitsed nagu kaneel, kardemon, vanill, apelsin, jõhvikas..

Ise olen ikka päris rahul enda üle.

Ma saan aru, et siin blogis käivad retseptijahil väga erineva tasemega inimesed. Kes otsib võimalikult lihtsat retsepti, kes jällegi väljakutseid. Kuigi see tort võib esialgu tunduda keeruline ja pikk, siis seda see ei ole. Meil on siin lihtsalt pikk maitseainete nimekiri. Küll aga nõuab korrektse tordi kokku ehitamine mitme vormi ja töövahendi olemasolu.

Samas, tordi saab tehtud ka lihtsustatult – tarretisekihi võib vajadusel otse keeksile kallata/määrida. Keeksi võib küpsetada ka kahes vormis – 2/3 ja 1/3. Ehk üks põhi pooleks lõigata. Päris tervet keeksi ma ühes vormis küpsetada siiski ei soovitaks. Tordi võib viimistleda sellesama tuttava vahukoore-toorjuustu-kohupiimakreemiga ja ganache sootuks ära jätta. Aga ma siiski rõhutan, et see ganache on VÄGA maitsev ja tegemist väärt.

Mina ehitasin tordi 20 cm vormi, aga sobib vahemik 18-22 cm. Vastavalt sellele muutub tordi kõrgus, muud väga midagi. Suurema vormiga töötades soovitan korrutada retseptis antud koguseid 1,2-1,4.

Jõulutort

Vahustatud ganache

100 g vahukoort I

0,5 apelsini koor

Kardemon

Kaneel

100 g karamellišokolaadi (või karamelliseeritud valget või lihtsalt valget)

200 g vahukoor II

2 g lehtželatiini

Keeks

90 g võid

260 g jahu

0,25 tl soola

200 g suhkrut

Kaneel

0,5 tl soodat

0,5 tl küpsetuspulbrit

Kardemon

0,5 apelsini koor

120 g muna

90 g kreeka jogurtit

50 g õli

50 g vahukoort

50 g apelsini mahla

Peotäis kuivatatud jõhvikaid

Vanillikreem

250 g toorjuustu

250 g vahukoort

250 g kohupiima

60 g suhkrut

Vanill

Jõhvikatarretis

170 g jõhvikaid

170 g vaarikaid

40 g vett

Vanill

Kaneel

120 g suhkrut

6 g pektiini NH

2 g lehtželatiini

Valmista vahustatud ganache. Selleks kuumuta vahukoor apelsinikoore, kardemoni ja kaneeliga, kalla šokolaadile ja paisutatud želatiinile. Töötle ühtlaseks. Lisa vahukoor II. Jäta külmkappi vähemalt üleöö.

Vahustatud ganache kohta võid täpsemalt lugeda siit.

Jõhvikatarretise jaoks keeda vaarikad, jõhvikad, vesi, pool suhkrukogusest vanill ja kaneel moosiks. Purusta saumiksriga ühtlaseks. Sega teine osa suhkrust pektiiniga, lisa leigele moosile ja aja keema. Keeda minut, tõsta tulelt ja lisa paisutatud želatiin. Kalla saadud moos kohe kolme 16-18 cm vormi sisse ja sügavkülmuta. Paari tunni jooksul hangub tarretis piisavalt tugevaks, et seda tordi vahele tõsta.

Vahepeal valmista keeks. Sega külm või, jahu, sool, suhkur, kaneel, kardemon, apelsini koor, sooda ja küpsetuspulber. Eraldi sega muna, jogurt ja õli ning lisa need purutaignale. Seejärel lisa vahukoor ja apelsinimahl. Viimasena sega hulka kuivatatud jõhvikad (soovi korral haki need enne peenemaks). Jaga saadud taigen kolme 20 cm vormi vahel. Küpseta 170-kraadises pöördõhuga ahjus ca 25 minutit.

Kui keeks on valmis ja tarretis tõstetav, siis vahusta ühtlaseks tugevaks kreemiks kõik komponendid. Lao keeks+tarretis+kreem kihiti vormi. Jäta külmkappi üleöö. Seejärel eemalda vorm, vahusta ganache ja viimistle sellega tort. Pärast viimistlemist võib torti suht kohe ka sööma asuda.

Kaunistuseks väheke tempereeritud šokolaadist tehtud kuusekesi, jõhvikatarretise törtsud ja mõned jõhvikad.


Share Button
20 Comments