Apelsiniküpsised

Liitusin ühel kenal päeval sellise “programmiga”, kust saan iga päev mõne ülesande, mis aitab rasedal teist trimestrit paremini üle elada. Olin alguses väga skeptiline selles osas, mis sealt tulema võib hakata, aga pean tunnistama, et seni olen saanud asjalikke ülesandeid ning neid kõiki kaasa proovinud teha. Näiteks käia jahedama duši all, teha alaselja valu leevendamiseks kindlat harjutust, süüa väiksemaid portse, aga tihedamalt jms. Üks ülesanne oli välja mõelda kolm tegevust, mille tegemist koos lapsega sa tõesti ootad. Millegipärast osutus see mulle üsna raskeks.. Aga kui küsisin abikaasalt, siis tema tulistas kohe puusalt, et tema ootab lapsega aerutamist, jooksmist ja päikeseloojangu nautimist.

Ehk siis üldiselt tulevad mulle iga päev emailiga sellised toredad elementaarsed soovitused, mille peale justkui võiks ise tulla. Aga kui keegi on selle püstitanud sulle ülesandena, siis kõlavad nad palju usutavamalt millegipärast. Selsamal lehel on veel mitmeid erinevaid programme a’la igapäevased ülesanded, et tervislikumalt toituda, kaalust alla võtta, aega paremini planeerida jms. Ükski nendest mind otseselt ei kõneta nii kõvahäälselt. Aga hästi järele mõeldes oleks mul tegelikult hädasti vaja ühte isiklikku programmi – kuidas raisata vähem toitu. Oeh, isegi kirjutada on piinlik. Ise toidublogija, aga vaevlen sellise probleemi küüsis.

 

Orange cookies

 

Ma isegi ei tea, millal mul see probleem tekkis, millal sellise käitumise olemasolust teadlikuks muutusin ja millal üldse teadvustasin, et see on probleem. Aga tänaseks olen veendunud, et see toidu kogus, mis ma ära viskan, ei ole normaalne.

Selge on see, et eelkõige aitab koledale toidu raiskamise kombele kaasa mu iseloom. Snoob nagu ma kohati olen. Minu jaoks on sellised sõnaühendid nagu “kõlblik kuni” ja “parim enne” kindlad reeglid = sellest kuupäevast edasi ei tohi antud toitu süüa. Isegi samal kuupäeval ei tohi teinekord enam toodet tarbida. Rääkimata siis igasugustest toitudest, kuhu peale on tekkinud koorik või need, mis on jäänud üleöö lauale seisma. Potipõhja jäänud viimane ports on pigem toidujääk ja üldse on teinekord koledama moega toit mittesöödav. Eriti kriitiliseks muutusin toidu osas aga pärast toiduhügieeni koolituse läbimist. Seal jäi mulje, et toitu peaks enne söömist üldse desinfitseerima. Ma kõlan siin lõigus nagu tõeline tibin. Lihtsalt minu jaoks on toiduelamus oluline elamus ja ma tahan, et iga amps oleks ideaalne. On seda siis palju palutud?

Teisalt olen emotsionaalne inimene ja sestap teen üsna palju emotsionaalseid oste. Isegi kui teen poenimekirja, mis on üles ehitatud samas järjekorras nagu minu poes liikumise trajektoor, raban pea alati paar üleliigset asja poest kaasa. Mul on mingi pidev hirm nälja ees ja igavene vajadus häid inimesi enda ümber toita. Rääkimata hirmust halva tuju eest, mis tühja kõhuga võib kaasneda. Sealjuures ma ei ole oma elus kunagi pidanud ju nälgima, pigem elanud üle keskmise hea toidu peal. Ma ei arva ka seda, et inimesed mu ümber nälgivad ja vajavad minupoolset toitmist 😀 Aga mu elus on tõesti vaid käputäis inimesi, kelle olemasolu tõeliselt hindan, ja kuna ma oskan hästi süüa teha, siis ma tahangi neile enda parimate oskustega tehtud loomingut pakkuda. Huvitaval kombel need kõik lähedased inimesed on ka hea toidu naudisklejad ja tean, et tehtud asjad lähevad õigesse kohta.

Selle emotsionaalsuse ja kärsitusega on seotud ka tordindusest tulenev probleem nimega tooraine ülejääk. Ma nimelt ei viitsi (jah, nõnda lapsik olengi) tooraine koguseid arvutada ja ostan kõike pigem natuke rohkem, hirmus, et äkki jääb toorainet puudu ja pean poodi tagasi minema. Algusaegadel olen paar korda isegi kell 6 hommikul Westmanni kauplusesse kohupiima ostma sõitnud. Õnneks on aastatega siiski tekkinud üsna täpne tunnetus, kui palju seda toorainet kulub. Samuti oskused, kuidas järelejäänud toorainet efektiivselt utiliseerida. Jumal tänatud, et keegi leiutas rummipallid…

Kui me nüüd jätame hetkeks kõrvale mu iseloomu, siis… Vahel ongi väga raske toidu kogust planeerida! Vahel toob ema mulle süüa just siis kui olen nädalatoidu ära ostnud. Rääkimata abikaasast, kes sööb mõnel õhtul kolme õhtu söögi ära ja teisel õhtul annab teada, et tal polegi kõht tühi. Mõnel hommikul sööb kaks võileiba ja teisel hommikul lisaks veel ühe muna, kodujuustu, kohukese ja ampsab mõne kommigi peale. Vahel oleme aga spontaansed ja käime siin-seal väljas söömas, sest õhtul tuleb mõne sellise söögi isu, mida kodune toit ei rahulda. Hirmuga mõtlen sellele ajale, kui pean veel lapsegi toidulauda planeerima.. Abikaasa ei ole vähemalt toiduga pirtsakas.

Te võite vaid ette kujutada, mis on eelmainitud käitumise tulemuseks. Mu elu on üks suur võitlus selle nimel, et toitu mitte ära visata. Kord nädalas kogun kokku aga nõnda suure koguse halvaks läinud toitu, et isegi endal on piinlik seda vaadata. Sealjuures kasutan ju ometi poenimekirju, proovin suuremas poes käia kord nädalas (mõni nädal suudan osta nädalatoidu 50 euriga ja teine nädal käin poes üle päeva ja raiskan 20-30 eur kord), hoian toitu korralikult õhukindlates karpides või toidukilega suletult…

Paluuuuun öelge, kuidas te suudate toidulauda normaalselt planeerida? Kes koostaks mulle vastava 30-päevase harjutuste kava? 😀

 

Orange cookies

Retsepti allikas Kuldne šokolaadiraamat.

 

Apelsiniküpsised

ca 15 tk

 

150 g nisujahu

1 sl riivitud apelsinikoort

70 g võid

60 g mandlijahu

50 g suhkrut

1 suur munakollane

2 sl värskelt pressitud apelsinimahla

Noaotsatäis soola

 

150 g tumedat šokolaadi

 

Sõelu kaussi jahu ja sool. Lisa või ja näpi tainas purutaoliseks massiks. Lisa ülejäänud koostisosad ja sega ühtlaseks tainaks. Mässi tainas toidukilesse ja pane 30 minutiks külmkappi. Kuumuta ahi 180 kraadini.

Rulli tainas 5 mm paksuseks ja lõika sellest välja ristkülikud.  Tõsta ahjuplaadile ja küpseta ca 15 minutit. Lase täielikult jahtuda ja kasta poolenisti sulašokolaadi sisse. Šokolaadi soovitan eelnevalt tempereerida, et see hanguks toatemperatuuril.

Share Button
17 Comments