Mustika ja ingveri tort

Mustika ja ingveri tort sündis, nagu minu puhul ikka, tasuta alkoholipudelist soovist raketiteadusega tegeleda.

Blackberry entremet, mirrorglazeKaunistuseks leopardimustriline peegelglasuur

Mul tundub, et üks likööripostitus on täpselt see, mis passiks raseda naise blogisse. Või mis? Eriti pärast seda, kui ütlesin eelmises postituses, et olen alkoholivabal dieedil.

Tegelikult sain pakkumise proovida üht orgaanilist mustika-ingveri maitselist likööri Rooftop Garden. Võtsin selle pakkumise koheselt vastu, sest marjaliköörid on toode, mida oma keerulisemates tortides alati kasutan (ei, ma ei liialda hetkel). Miks? Marjaliköörid võimendavad marjamaitset ja annavad lisaks põneva nüansi. Kuigi osade Liviko likööridega peab olema ettevaatlik, sest need annavad pigem seebimaitset. Mul peavad olema köögis olemas kirsi- ja vaarikaliköörid ning apelsiniliköör Cointreau. Aga kui ma eelmise lause peale uudishimust oma tordikappi vaatasin, siis leidsin sealt ka astelpaju-, mustsõstra-, metsmaasika- ja nüüdsest ka mustika-ingverilikööri 😀 Päris uhke kollektsioon! Uue likööri kohta saan öelda vaid seda, et abikaasa arust oli tegemist marjalikööriga nagu marjalikööriga ikka. Tordile andis see aga selle vajaliku põneva maitsenüansi ja ei mingit keemiat.

 

Blackberry entremet, mirrorglaze

 

Tort on kaunistatud leopardiglasuuriga (või ämblikuvõrguglasuuriga) ehk kondiitrimaailma moeröögatusega aastast 2015. Minu arust on sellised tehnilised kaunistamisvõtted äärmiselt põnevad ja kuigi ma pole kindel, et mulle endale see kaunistusviis meeldib, siis tegemisprotsess oli ikkagi väga huvitav! Kindlasti teen teinekordki! Kuigi, tsiteerides Koogimeistri grupi rahva arvamust, jätab see mulje “nagu piim oleks laiali läinud ja see siis mitte nii osavalt kokku tõmmatud”… või “nagu oleks rasv šokolaadist valja hangunud”… või “keegi oleks nagu märja lapiga üle koogi tōmmanud”... või “nagu keegi oleks glasuuriga koonerdanud” 😀

Teile ma siiski seda glasuuri tegemise retsepti ei jaga, sest.. mis ekspert ma olen, kui ise alles üks kord proovinud? Siis ma kuuluksin juba sinna seltskonda “tegin esimest korda elus makroone ja see oli imelihtne tegevus ja õpetan teile ka”. Must I say, et selliseid postitusi kaunistavad tavaliselt tõelised makroonilaadsed käkerdised?

 

Blackberry entremet, mirrorglaze

PS. Teate, mul on ikka ütlemata hea meel tagasi olla! Mõtlesin, et pärast sellist pikka pausi hakkan taas algusest endale lugejaid otsima ja esialgu musta auku kirjutama, nagu blogimises alguses ikka on. Aga ei! Tasus vaid kirjutama hakata ja juba olidki lugejanumbrid samad nagu varakevadel! Ma olen nii tänulik teile kõikide kommentaaride ja kirjade eest! Olen saanud nii palju toetust ja kaasa mõtlemist ning seda nii retseptide kohapealt kui ka rasedusega seotud teemadel. Te ei kujuta ettegi, kui palju blogimine tegelikult blogi autorile annab 🙂

 

Erinevate kihtide retseptide algallikad on blogid Niksya ja Verdade de Sabor. Tordi retsept on mõeldud kõrge 26 cm vormi (ehk üsna suure tordi) jaoks. Väiksema või madalama tordi puhul soovitan koguseid vähendada kuni poole võrra.

 

Mustika ja ingveri tort

26 cm

 

Biskviit*

70 g mandlijahu

70 g tuhksuhkrut

70 g munakollaseid

30 g munavalgeid (I)

130 g munavalgeid (II)

45 g suhkrut

55 g nisujahu

20 g kakaod

25 g sulatatud võid

*Biskviidi kogused on antud plaaditäie jaoks, sest plaadi peal mugavam küpsetada ja suurema tooraine kogusega mugavam kokata. Ise kasutan jääke rummikookide tegemisel.

 

Mustika-ingveri tarretis

250 g mustikaid

10 g viilutatud värsket ingverit

50 g mustika-ingverilikööri

8 g želatiinilehti

30 g suhkrut

20 g vett

 

Mustika-ingverimousse

150 g vahukoort

150 g mustikaid

8 g želatiinilehti

10 g värsket viilutatud ingverit

30 g likööri

90 g suhkrut

45 g munavalget

23 g vett

 

Mousse toorjuustu ja šokolaaditükkidega

 

80 g piima

75 g suhkrut

1 tl vanilliekstrakti

4 munakollast

14 g želatiinilehti

300 g toorjuustu

350 g vahukoort

50 g riivitud šokolaadi

 

Peegelglasuur

8 g želatiinilehti

180 g vett

160 g vahukoort

220 g suhkrut

80 g kakaopulbrit

 

Alusta torditegu mustika-ingveritarretisest. Pane želatiinilehed külma vette likku. Ülejäänud koostisosad kuumuta väikeses potis keemiseni. Tõsta tulelt, lisa želatiin, lase 15 minutit tõmmata, eemalda ingver ja kalla segu 24 cm diameetrisesse vormi ning tõsta sügavkülma.

 

Mustika-ingveri mousse jaoks pane samuti želatiinilehed külma vette. Kuumuta mustikad likööri ja ingveriga keemiseni, tõsta tulelt, lisa želatiin ja jäta jahtuma. Vahusta vahukoor pehmete tippudeni ja pane külmkappi. Väikeses potis kuumuta suhkrut veega. Samal ajal hakka vahustama munavalgeid. Kui siirupi temperatuur on 118 kraadi ja munavalged õrnalt vahus, siis lisa siirup munavalgetele ja jätka vahustamist, kuni saad tihke läikiva vahu. Lisa vahule mustikad (eelnevalt eemalda ingver) ja seejärel jaokaopa vahukoor. Kalla saadud mousse tarretisele ja tõsta tagasi sügavkülma.

 

Nüüd küpseta biskviit. Kuumuta ahi 230 kraadini. Sega mandlijahu, tuhksuhkur, munakollased ja munavalged (I) ning vahusta ühtlase massini. Lisa jahu ja kakao. Vahusta munavalged (II) suhkruga teravate tippudeni ja lisa massile. Viimasena lisa või. Kalla biskviit ahjuplaadile ja küpseta ca 5-6 minutit. Lase jahtuda ja lõika biskviidist 24 cm diameetriga ring.

 

Kui mustikasisu on tardunud ja biskviit valmis, siis valmista viimane mousse. Pane želatiinilehed külma vette. Kuumuta piim vanilliga keemiseni. Vahepeal vahusta munakollased suhkruga. Kalla pool piimast munakollastele, samal ajal pidevalt segades. Kalla segu järelejäänud piima hulka potti ja tõsta tagasi mõõdukale tulele. Kuumuta pidevalt segades kuni 85 kraadini. Tõsta kreem tulelt, sega hulka želatiin ja kohe ka toorjuust. Lase segul jahtuda 30 kraadini. Vahusta vahukoor pehmete tippudeni, sega põhimassi hulka ja viimasena lisa šokolaad.

 

Nüüd pane tort kokku – kalla 26 cm koogivormi sisse kolmveerand mousse‘i ja suru selle sisse mustikasüdamik nii, et tarretis jääks ülespoole. Nüüd kalla ülejäänud mousse ja selle sisse suru biskviit. Tõsta tort sügavkülma ja kui see on hangunud, siis kata glasuuriga.

 

Glasuuri jaoks pane želatiinilehed külma vette likku. Ülejäänud glasuuri koostisosas pane väiksesse potti, sega pidevalt ning kuumuta keemiseni. Jätka keetmist mõõdukal kuumusel ca 3-5 minutit. Kui sul on olemas termomeeter, siis valmis glasuuri temperatuur võiks olla 104 kraadi. Tõsta glasuur tulelt, lase jahtuda 5 minutit, ise pidevalt glasuuri segades, ning lisa želatiinilehed. Lase glasuuril veel jahtuda (40 kraadini) ja seejärel kalla koogile. Kaunista vastavalt soovile.

Täpsemaid juhiseid glasuuriga töötamisel vt siit postitusest.

 

Blackberry entremet, mirrorglaze

Share Button
12 Comments