Tort maasikate ja valge šokolaadiga

Turul on juba mõistliku hinnaga Eesti maasikad müügil! Jee! See väärib küll tähistamist. Näiteks ühe tordiga.

 

DSC09252

Andsin paar päeva tagasi oma FB lehel teada, et uusi tellimusi suve lõpuni vastu ei võta. Selle peale läks lahti tõeline pidu. Selgus, et kõik olid mulle JUST kirjutamas, et tahavad torti tellida. Mitte, et ma nüüd kõigis kahtleks, sest ise ma ka aeg-ajalt kogun end kuu aega, et üks email välja saata… 🙂 Aga muigama võttis ikka. Teinekord kui peaks vähe tellimusi olema, siis tean, kuidas kiiresti uusi tellimusi saada.. 🙂

Kui oma sõbrannale seda rääkisin, siis tema arvas, et minust oleks aus jagada tordisoovijatele hoopis tordi retsepti, et nad saaksid ise torti teha. Vaevalt, et nad sellist vastust väga hindavad, aga tordi retsepti jagamise ideel on jumet küll.

 

Strawberry entremetTort abikaasale viimase tööpäeva puhul..

 

Olen ise veetnud nädala peadpidi tortides ja makroonides. Kui keegi peaks selles veel kahtlema..

 

Raspberry entremet4 kg peegelglasuuriga tort

 

Raspberry entremetSisuks brownie põhi, mustsõstra mousse, šokolaadi mousse ja vaarikad.

 

Raspberry mousse cakeSisuks pistaatsia biskviit, sidruni-valge šokolaadi mousse, vaarika mousse, pistaatsia mousse ja vaarikad.

 

Raspberry mousse cakeTadaaaa! Neid oli hoopis kaks! Kokku 6 kilo.

 

Tavaliselt pärast sellist nädalavahetust olen ma esialgu nagu tühjaks pigistatud sidrun… umbes paar tundi. Vaatan logeledes sarju (Masterchef Austaaaaaalia..!!!) ja loen uudiseid. Aga siis hakkab saabuma tortidele tagasiside ja ma tunnen sekunditega, kuidas elujõud tagasi tuleb. Pühapäeva õhtuks olen alati taas õndsas meeleolus ja mõtlen, kas mul ikka on vaja seda suvepuhkust võtta.. Nii tore on midagi südamest teha ja seeläbi teisi rõõmustada!

 

Strawberry & white chocolate cake

Tänasele tordile tulevad kaasa mõned õpetussõnad.

24 cm koogivormis tuleb kõrge tort (viimane kiht läheb üle ääre). 26 cm koogivormi sisse mahub parasjagu ära, aga siis saab biskviidi lõigata kaheks, mitte kolmeks. Tõenäoliselt. Ma ise teen alati 24 cm vormis.

Olen seda torti teinud korduvalt heleda biskviidi ja browniega. Pildil olev tort on heleda biskviidiga, sestap ta on ka retseptis kirjas. Endale maitseb brownie-laadne põhi rohkem. Brownie immutamist ei vaja!

Ma jätan selle tordi ääre alati pool-läbipaistvaks. Kui soovite korralikku kreemikihti, siis tasub võtta lisapakk kohupiima, toorjuustu ja vahukoort.

Tegemist on maasikatordiga, mida ma ise juba kaks aastat maasikahooajal kõige rohkem teen, kuna pole kohanud veel kedagi, kellele see ei maitseks. Loodan, et nüüd ära ei sõnunud..

 

Tort maasikate ja valge šokolaadiga

24-26 cm

 

Biskviit

4 muna

2dl suhkrut

1dl keevat vett

3 dl jahu

1tl küpsetuspulbrit

 

Immutamiseks

0,5 sidrunimahl

1 sl suhkrut

1,5 dl vett

 

Täidis

500 g maasikaid

20 g + 2 sl suhkrut*

1 muna

2 munakollast

200 g valget šokolaadi

600 g kohupiima

200 g toorjuustu

4 dl vahukoort

1 tl vanilliekstrakti

8 g želatiinilehti

 

Kaunistuseks – maasikad

 

Biskviidi jaoks sega jahu küpsetuspulbriga. Vahusta munad suhkruga. Kui vaht on muutunud heledaks ja kohevaks (läheb ca 10 minutit), siis lisa vähehaaval (vahustamist jätkates) keev vesi. Viimasena sega õrnalt juurde jahusegu*. Vala tainas vormi ja küpseta 200-kraadises ahjus 30 minutit. Kui pind liiga tumedaks muutuma hakkab, kata vorm fooliumiga.

 

Vahepeal keeda kokku immutusvedelik.

 

Pane želatiinilehed külma vette likku. Tükelda šokolaad ja jäta ootele.

 

Pool maasikatest tükelda ja jäta kõrvale. Teine pool purusta 20 g suhkruga toormoosiks. Sega hulka muna, munakollased ja vanilliekstrakt. Tõsta kauss vesivannile ja kuumuta pidevalt vispliga vahustades, kuni moodustub siidjas tihke vaht. Eemalda kauss vesivannilt ja sega kuuma vahu hulka kohe valge šokolaad ja želatiin. Lase segul jahtuda. Seni tee ettevalmistused tordi kokkupanekuks – lõika biskviit kolmeks ja pane valmis tordialus ning -rõngas.

 

Vahusta kohupiim toorjuustu ja vahukoorega ühtlaseks. Eralda ca kolmandik kreemist, sega see 2 sl suhkruga ja pane külmkappi (võid kohe pritsikotti valmis panna). Seda kreemi läheb vaja tordi viimistlemisel. Ülejäänud kreem sega jahtunud maasikavahule kahes jaos. Kuna kreem hakkab üsna kiiresti hanguma, siis pane tort kohe kokku: biskviit, immutusvedelik, 1/3 kreemist, 1/2 tükeldatud maasikatest; biskviit, immutusvedelik, 1/3 kreemist, 1/2 tükeldatud maasikatest; biskviit, immutusvedelik ja viimasena 1/3 kreemist. Pane tort vähemalt 2-3 tunniks külmkappi (aga veel parem – üleöö). Eemalda tordirõngas ja viimistle tordi ääred ning pealispind kõrvale pandud kreemiga. Kaunista vastavalt soovile.

 

*Suhkru kogus sõltub maasikate magususest. Kui kreem kokku segatud, siis tasub maitsta, kas on veel vaja suhkrut lisada või mitte.

 

Strawberry & white chocolate cake

Save

Share Button
6 Comments