Mustsõstra ja šokolaadi tort

Teate, mis nädal hetkel on?

Lasteaedade lõpetamise nädal!

Miks mina seda üldse tean?

Sest et ma olen torditegija. Juhei!

 

Blogi 20166Mustsõstra ja šokolaadi tort

 

Ühesõnaga. Ma veetsin nädala köögis. Päevad ja ööd. Näiteks tegin võileivatorte:

 

DSC09031

 

Mustsõstra ja šokolaadi torte (neid tegin lausa kolm tegelikult):

 

Chocolate and blackcurrant cake

 

6,5 kg lahmakaid biskviittorte:

 

DSC09079

 

Isegi küpsiseid tellimuseks:

 

Chocolate chip cookies

 

.. ja küpsisetorte:

 

DSC09045

 

… ja veel ka Pepaga küpsisetorte:

 

DSC09096

… ja makroone:

French flag macarons

.. ja nädala lõpuks isegi ühe makroonikoolituse:

 

Macarons

Kas te juba andestasite selle blogipausi? Parem oleks.

 

Ütlen ausalt, et kogu sellest kremplist ootasin ma enim just makroonide koolitust. Ma nimelt enda arust olen üsna hea esineja (ja äärmiselt alalhoidlik inimene, eksole) ja mulle on alati tohutult meeldinud targutada. Kooliajal juba sain õpetajaid asendada ja kuna tegin seda piisavalt regulaarselt, siis maksti mulle 12. klassis mingite tundide asendamise eest isegi palka. Ei ole siis ka midagi imestada, et töötasin ülikooliajal bussireisidel giidina ja ma vist olin kogu ülikooliaja jooksul ainuke tudeng, kes päriselt ootas kõiki ettekandeid.

Niisiis olen ma tegelikult juba pikemat aega vaaginud, et tahaks aeg-ajalt enda juures väikeseid kooskokkamisi-koolitusi teha. Olen seni vaid siin-seal inimesi õpetamas käinud, sest oma kodu ei saa kuidagi piisavalt valmis (jepp, me elame siin 2015. septembrist ja kodu pole ikkkkka veel valmis.. ma juba olen miljon korda tahtnud teha teile postitust oma uuest köögist, aga see muutub enne vanaks, kui valmis saab). Nüüd on aga puudu vaid aknakatted ja liistud (ABIKAASA, auuuuuu!)*, üks kapp on värvimata ning keset tuba seisab maailma kõige ebamugavam tool (päriselt, see tool on nii ebamugav, et mu üks sõbrants ütles, et seda on piinlik isegi 0 EUR eest osta.ee’s pakkuda ja me peaksime peale maksma, et keegi selle ära võtaks) ja üks üleliigne telekas.. Ehk siis tegelikult on kodu peaaegu valmis! Piisavalt valmis, et siia ka teisi inimesi lubada. Nii ma vähemalt otsustasin.

 

*Kas teil ka tundub, et mehed lihtsalt meelega ei taha liistudega tegeleda? Et naistel oleks lihtsalt kogu aeg olemas selline üsna mõttetu detail, mille kallal saaks näägutada, et siis tõsistel teemadel mitte õiendada?

 

 

Chocolate and blackcurrant cake

 

Kuidas siis koolitus läks? Väga hästi, aitäh küsimast 😀 Ma ise põdesin kõige rohkem just logistika, ajakulu ja pottide-pannide olemasolu pärast. Et ei tekiks olukordasid, kus keegi lihtsalt vaatab ja ootab, sest mõni kauss on puudu või tehnika hõivatud. Lõpuks oli ainsaks defitsiitseks kaubaks (ok, ma tegelt pole üldse kindel selles sõnakasutuses siin antud hetkel) kaal. Aga sedagi ei pidanud üle paari minuti ootama. Ajaliselt lubasin naistele, et saame 3-3,5 h hakkama ja aega kulus 3.15. Ma küll ise ei saanud absoluutselt aru, kuhu see aeg kadus..

Naised olid väga tublid! Viie makroonikestade plaaditäie peale oli ainult kaks pealt lõhkist kesta! Täidiseid jõudsime teha lausa kolm erinevat – granadilli ja piimašokolaadi ganache, valge šokolaadi ja sidruni ganache ning soolakaramell. Nii et mina olen väga rahul!

 

 

Chocolate and blackcurrant cake

 

Kuna ma olen olnud sel nädalal erakordselt tubli (palju võib iseennast ühes postituses kiita muidu?), siis otsustasin end premeerida! Uute kingade, käekoti või meigiga? Nope! Täislebo päevaga. Käisin turul ja ostsin hapuoblikaid, et teha oma lemmikut sööki – oblikasuppi! Lisaks kilo maasikaid ja kilo mureleid, mis mingi ime kombel on juba haihtunud. Käisin 2 tundi üksi jalutamas ja pärast seda premeerisin end pannitäie praekartulitega, vaadates taustaks Sex in the City esimese hooaja osasid.. ja lõpetan päeva blogides. Kui see pole üks tõeline preemia, siis mina ei tea, mis on!

 

 

Chocolate and blackcurrant cake

Räägime muidu tänasest tordist ka? On siin teine nagu elevant ruumis.

Ma jumaldan mustsõstra ja šokolaadi kombinatsiooni. Niisiis kui nägin kusagil Pierre Herme tordi “Chuao” retsepti, siis teadsin, et PEAN seda KOHE tegema.Tegingi.

Aga ikkagi ei saanud seda muutmata jätta. Mitte, et ma suurmeistri retseptis kahtleks… Nimelt on mul selline kiiks, et mulle ei meeldi võikreem. Ma olen proovinud miljon variatsiooni võikreemidest ja tõesti tunnen alati seda va või maitset. No ei meeldi ja kõik. Seega otsustasin selleski tordis need tagasihoidlikud 225 g võid (brrrr…) asendada hoopis toorjuustu ja vahukoorega. Kohe kodusem tunne! Suurimaks miinuseks on vaid see, et ärajäetud või võrra pidin suurendama retseptis želatiini ja suhkru kogust, aga oh well, õilsa eesmärgi nimel..

 

 

Chocolate and blackcurrant cake

 

Mustsõstra ja šokolaadi tort

24 cm

 

200 ml vett

100 g suhkrut

120 g mustsõstraid

 

Jahuvaba šokolaadibiskviit

90 g tumedat šokolaadi

8 munakollast

240 g peent suhkrut

6 munavalget

 

Mustsõstra ja šokolaadi ganache

8 g lehtželatiini

300 g mustsõstrart

70 ml vett

80 ml mustsõstralikööri

60 g suhkrut

10 ml sidrunimahla

250 g tumedat šokolaadi

150 g toorjuustu

1,5 dl vahukoort

1 tl vanilliekstrakti

 

Ganache

300 g tumedat šokolaadi

200 g vahukoort

 

Tordi valmistamise eelneval päeval keeda suhkrust ja veest siirup ning pane sinna sisse mustsõstrad. Jäta külmkappi üleöö.

Jahuvaba biskviidi valmistamiseks kuumuta ahi 170 kraadini (pöördõhu režiim) ja valmista ette kaks ahjuplaati. Sulata šokolaad vesivannil. Vahusta munakollased poole suhkruga heledaks kohevaks vahuks (ca 10 minutit vahustamist) ja teise poole suhkruga vahusta munavalged tugevate tippudeni. Lisa kolmandik munavalgetest munakollastele. Seejärel lisa šokolaad ja viimasena sega ettevaatlikult hulka ülejäänud munavalged. Pane saadud tainas pritsikotti ja pritsi sellest ühele plaadile kaks 26cm diameetriga ringi ja teisele plaadile kolmas. Küpseta 25 minutit. Lase jahtuda ja lõika parajaks.

Mustsõstra ganache jaoks pane želatiinilehed külma vette likku. Sulata šokolaad vesivannil. Väikeses potis kuumuta keemiseni mustsõstar, sidrunimahl, suhkur, vesi, vanilliekstrakt ja liköör. Purusta saadud mass saumikseriga, suru läbi sõela ja sulata selles želatiin. Kalla mustsõsrtapüree šokolaadile ja sega ühtlaseks. Lase jahtuda. Vahusta toorjuust ja vahukoor pehmete tippudeni. Sega kokku šokolaadi-mustsõstrakreemiga.

Pane tort kokku – alustades biskviidist, siis kolmandik ganache‘i ja pooled mustsõstrad, taas biskviit, kolmandik ganache‘i ja pooled mustsõstrad, viimane biskviit ja järelejäänud ganache. Jäta tort külma üleöö.

Kaunistamiseks sulata šokolaad vahukoorega. Kalla saadud ganache‘st ca kolmandik leigena tordile, et saada ilus ühtlane pealispind. Ülejäänud ganache‘l lase täielikult jahtuda ja määri seda tordi külgedele.

 

 

Chocolate and blackcurrant cake

Share Button
11 Comments