Glögimaitseline tort ja juustukook

Kui Olga glögimaitselise tordi retsepti kirjapanemiseni jõudis, oli teistel jõulumeeleolu juba ammu kadunud. Mul ei ole enda kaitseks midagi öelda. Ainult seda, et see oli nii pikk retsept (aga üldse mitte keeruline) ja võtsin hoogu, et trükkida. Aga mis siis ikka. Pinnige järgmiseks aastaks ära näiteks.

 

DSC08157

 

See nädalavahetus oli üle pika aja selline, kus ma ei teinud süüa. Kohe üldse mitte midagi (kui välja arvata paar kilo sefiiri reede õhtul). Käisin hoopis Tartu vaimu otsimas.. ja noh, leidsin. Vaim oli laupäeval täitsa peal. Pühapäeval enam mitte. Abikaasa arvas, et ma peaksin tõe huvides tegema sellest ka postituse, et mitte luua siin illusioone justkui elaksin roosat ninnu-nännu elu. Ma siiski hoiaksin kirjeldused endale.

Naljakas on see, kuidas omades nii palju tuttavaid inimesi, on mul sellegipoolest vaid paar inimest, keda ma tõesti pean oma sõbraks. Ja ei ole üldse vahet, kas meie vahel on kilomeetrid ja isegi kui me vahel nädalaid ei suhtle ja kuid ei näe, siis kokku saades on täpselt selline tunne, et oled õiges kohas.

Isegi Prahas tudengina elades olin ma ainuke tsikk, kes oli igas seltskonnas olemas. Igal hispaanlase peol jalga keerutamas, sest et noh.. “valge ja blondi tüdruku kohta ma oskan tantsida”. Igal ameeriklaste kokkusaamisel, lauamänge mängimas ja Euroopa kultuuri õppimas (Euroopa ei olegi üks riik!). Igal belglaste õllejoomisel kaasa rääkimas, mis siis, et ise õlut joomata. Igal põhjamaa kuivikute teeõhtul küpsetamas. Aga lõppkokkuvõttes oli mul Prahas ainult üks sõbranna, kellega ma päriselt suhtlesin. See-eest ikka selline sõbranna, kes sõitis Berliinist mu pulmapäevaks bussiga kohale ja järgmisel hommikul Berliini tagasi.

 

Glögi kook

Aga tordist. See on üks rammus, aga samas väga maitsev tort. Ideaalne talviseks pidupäevaks. Antud tordis avaldas mulle kõige rohkem muljet see “glögi biskviit”, mis on küll pigem keeksilaadne küpsetis, aga nõnda maitsekas ja mahlane. Seda võikski teinekord lihtsalt keeksina küpsetada.

 

Retsept on pärit ja osaliselt mugandatud Nina Tarasova blogist.

 

Glögi ja viie vürtsi tort

20 cm koogivorm

 

Glögi*

100 ml valget veini

0,5 apelsini koor

0,5 sidruni koor ja mahl

1 apelsini mahl

1 sl mett

1 sl suhkrut

1 nelk

1 tl vanilli

Noaotsatäis muskaati

Noaotsatäis kardemoni

1 pulk kaneeli

Noaotsatäis kuivatatud ingverit või 2 cm jupp värsket

 

Karamell

50 g vahukoort

80 g pruuni suhkrut

20 g võid

15 g mett

15 g vett

0,5 tl vanilli

Noaotsatäis soolahelbeid

 

Glögimaitseline biskviit

175 g võid, toatemperatuuril

125 g tuhksuhkrut

35 g suhkrut

3 muna (eralda munavalged kollastest)

100 g ricotta kohupiima

1 tl vanilli

170 g jahu

8 g küpsetuspulbrit

0,5 sl tärklist

0,25 tl kaneeli

Noaotsatäis muskaati

50 g glögi

 

Pirnid

4-5 pirni

25 g võid

0,5 tl kaneeli

100 g suhkrut

 

Apelsinikreem

2 muna

90 g suhkrut

1 sidruni koor

0,5 sidruni mahl

1 apelsini koor

120 g apelsinimahla

4 g lehtželatiini

150 g võid, toatemperatuuril

 

Viie vürtsi kreem

200 g piima

2 g viie vürtsi segu

100 g biskviiti

8 g želatiini

2 dl vahukoort

100 g ricottat

2 sl glögi

Noaotsatäis soola

 

 

Alusta glögiga päev enne – sega lihtsalt kõik koostisosad kokku väikeses potis ja aja peaaegu keemiseni (ehk nii 90 kraadini).  Koori, poolita ja puhasta pirnid ning jäta need glögi sisse maitsestuma. Kata pott kaanega ja jäta üleöö külmkappi.

Ka karamelli võid päev ette valmistada ja jätta külma serveerimist ootama. Selleks kuumuta ühes potis vahukoor vanilliga. Teises potis kuumuta vesi, suhkru, või, soola ja meega keemiseni. Lase sel podiseda, kuni segu muutub pruunikat karamelli tooni. Tõsta see tulelt ja lisa, pidevalt vispeldades, kuum vahukoor. Tõsta pott tagasi tulele ja kuumuta mõõdukal tulel veel 2 minutit, ise seda pidevalt segades. Jäta karamell jahtuma ja leigena võid selle külmkappi tõsta.

Biskviidi valmistamiseks kuumuta ahi 200 kraadini. Sega kausis kokku jahu, tärklis, küpsetuspulber ja vürtsid. Teises kausis vahusta või tuhksuhkruga heledaks kohevaks vahuks. Lisa ükshaaval munakollased. Seejärel vanill ja ricotta. Nüüd sega hulka kuivained ja seejärel vähehaaval glögi. Eraldi kausis vahusta munavalged suhkruga tugevaks vahuks ja sega need spaatliga ettevaatlikult ülejäänud taina hulka. Määri tainas ahjuplaadile ja küpseta ca 10 minutit. Kontrolli valmidust tikuga.

Vahepeal valmista ette pirnid. Võta need glögist välja ja lase natuke nõrguda. Sulata pannil või, lisa sellesse suhkur ja kuumuta, kuni suhkur sulanud. Nüüd lisa pirnid ja kuumuta neid umbes 5 minutit. Pirnid peavad olema pehmed, aga siiski veel kuju hoidma. Tõsta valmis pirnid majapidamispaberile nõrguma.

Nüüd lõika biskviidist välja sobiva suurusega tordipõhi ja ristkülikukujulised küljelaastud. Immuta tordipõhja glögiga, pane ümber tordirõngas ja ümberringi laastud.

Apelsinikreemi jaoks pane želatiinilehed külma vette. Ülejäänud koostisosad (välja arvatud või) pane väiksesse potti ja kuumuta pidevalt vispeldades, kuni segu temperatuur on 83-85 kraadi. Tõsta tulelt ja sega hulka želatiin. Nüüd hakka segu suurel kiirusel vahustama. Lisa vähehaaval või. Kui oled kõik või ära lisanud, siis jätka vahustamist veel 10 minutit. Kalla saadud kreem koogivormi ja pane pirnid selle peale, neid õrnalt kreemi sisse surudes. Pirne aseta lõigatud pool all, kitsam ots tordi keskele suunatud.

Viimasena valmista vürtsikas kreem. Pane želatiinilehed külma vette likku. Vahusta vahukoor ja pane külma ootele. Sega piim vürtsidega väikeses potis ja kuumuta keemiseni. Tõsta tulelt, lisa biskviit ja želatiin ning saumikseri abil sega mass ühtlaseks. Sega kreemi hulka ricotta, glögi ja sool. Lase kreemil jahtuda ja seejärel lisa vahukoor. Kalla kreem tordile ja lase tordil külmkapis seista üleöö.

Vahetult enne serveerimist kaunista tort karamelliga.

 

*Antud kogusest saab rohkem glögi, kui retseptis vaja, kuna väiksemasse kogusesse ei saa pirne mahutada. Mina kasutasin järelejäänud glögi juustukoogi tegemisel. Kasutasin sama retsepti, mis Baileys juustukoogi puhul, ainult jätsin ära Baileys likööri ja kohvi ning lisasin 100 ml glögi. See tuli üks oivaline juustukook.

 

DSC08206

Share Button