Baileys juustukook ja pühadeaegsest küpsetamisest

Häid pühi, head lugejad!

Kuidas teil pühad möödunud on?

 

Baileys cheesecake

 

Mina olen olnud äärmiselt produktiivne, aitäh küsimast. Saime vahetult enne jõule köögi kasutuskõlbulikuks, st valmis see jätkuvalt ei ole, aga vend vedas elektri ära (tänks, Viki!) ja kallis abikaasa tekitas tööpinnad (aitäh, Andres!). Sestap jäin ka blogis vaiksemaks – oli vaja päriselus küpsetada ühtäkki!

Kõige hirmsam osa poolvalminud köögist on see, kui sul on seinapinnad kaetud kalli lumivalge tapeediga, mis omakorda ei ole veel kaetud klaasiga, sest tagaseina klaas on viimane asi, mida paigaldada. Kui te vaid kujutaks ette, kuidas ma hinge kinni hoidsin iga kord, kui šokolaadi või marjamoosi segasin või kreeme vahustasin.. Brr. Kuna klaasiga läheb veel pea kuu aega, siis ilmselt peab järgmine kuu ainult ahjus süüa tegema, sest praadida ma küll midagi ei julge.

Aga mida ma siis kolme päevaga teha jõudsin? Loogiline, et päris palju – nii ikka kipub minema, kui pole ammu saanud oma kööki kasutada ja ühtäkki on kõik võimalik!

 

Snowman cakeSuurim “projekt” oli neli torti Haiba lastekodusse. Kaunistuseks makroon-memmed. Ma polnud pea pool aastat teinud klassikalist biskviit-kohupiimakreem-toormoos torti. Nüüd siis kohe neli korraga.

Chocolate & Cherry entremet Kirsi-šokolaadi tort 2,5kg sai tehtud kingiks.. 😉

Sacher cake & Blackcurrant entremet… ja minikoogid, millest osad rändasid Viljandisse jõulupeole ja teine osa läks headele inimestele jõulukingiks.

Lõpetuseks veel paar juustukooki (sh seesama Baileys juustukook) ja juba algaski pühade nautimine tohutu pingelangus-peavaluga väikese külastusega Viljandisse ja seejärel sõiduga Valklasse. Naljakas, kuidas need kaks kohta on täiesti vastandid söögi poolest. Viljandis saime nautida Eesti klassikalist jõululauda. Valklas ootas aga venna 30. juubel (juhhei!), kuhu mina tegin böffi ja röstbiifi, isa tegi suitsuangerjat, -lõhe ja -tuura, ema kartulisalatit, kalamarjavõileiba ja meekooki 🙂 Ma ei anna siinkohal mingit hinnangut. Lihtsalt.. tore oli. See kontrast. Hämmastaval kombel suutsin ma mõlemas kohas mitte ülesüüa.

Üldsegi on kurb, kuidas jõulud on nõnda paljude jaoks ületarbimise ja -söömise püha. Kui välja arvata tänavune erandlik tordiralli, siis meie peres võetakse asja alati rahulikult. Laual on väga hea söök, millesse panustab kogu perekond – kes ostmise ja kes valmistamisega. Mina isiklikult ei ole paar aastat ostnud mitte ühtegi jõulu-tilulilu, ei kaunistuseks ega kingiks. Sõpradele lihtsalt küpsetan midagi ja perekonnaga teeme loosipakid ning iga inimene saab ühe korraliku kingituse.. ja ei mingit stressi ega põdemist*. Suurim põdemine oli see, et jõuluajal said ühe katuse all esimest korda kokku kõik meie kolm kassi 😀 Aga sellest teinekord 😀

*Ma ei taha üldse öelda, et inimesed, kes kaunistavad oma kodu ja teevad palju kingitusi, on kohe suured ületarbijad ja pahad jõulu-stressipallid. Niikaua kui inimene päriselt ja siiralt naudib jõulumelu ning kõike kaasnevat, siis minu poolest toogu või viis kuuske koju ja supelgu või kingimeres.

 

Baileys cheesecake

 

Seniks üks mõnus siidjas juustukook! Kohvi võib retseptist välja jätta, kui sööjad pole suured kohvifännid. Baileys võiks aga igal juhul siin esineda 😉

Retsepti idee sain Nina Tarasova blogist.

 

Baileys ja kohvi juustukook

20-22 cm vorm

 

Põhi

150 g šokolaadiküpsiseid

75 g võid

 

Täidis

600 g toorjuustu

100 g suhkrut

20 g jahu

2 muna

1 munakollane

2 sl lahustuvat kohvi

80 ml baileys likööri

1 tl vanillsuhkrut

 

Kuumuta ahi 200 kraadini. Võimalusel kasuta küpsetamiseks vormi, mis on ühes tükis. Lahtikäiv vorm vooderda väljastpoolt mitme fooliumi kihiga, et vesi vormi ei lekiks.*

Sulata või. Purusta küpsised, sega võiga ja suru koogivormi põhja.

Täidise jaoks sega toorjuust suhkru, jahu ja vanillsuhkruga. Lisa ükshaaval tainale munad ja munakollane. Viimasena sega hulka baileys ja kohv. Kalla täidis põhjale. Juustukook ei taha kunagi liigset vahustamist – segada tasub täpselt nii palju, kuni saad ühtlase massi.

Aseta koogivorm mõne suurema kuumakindla ahjunõu sisse ja kalla suuremasse vormi keeva vett – koogivorm peab olema pooleldi vees. Tõsta vormid ahju, alanda kuumust kohe 160 kraadini ja küpseta kooki 45-55 minutit. Valmis kook peab kuumana olema äärtest korralikult hangunud, aga keskelt võdisema.

Jahuta toatemperatuurini ja seejärel tõsta külma vähemalt 5 tunniks.

 

*Kui sa ei julge vette koogivormi tõsta, siis võid suurema ahjunõu kuuma veega lihtsalt ahju põhja panna, et ahju niisutada. Aga tulemus pole siis päris see.

Võid ka täitsa veeta küpsetada, aga siis suur oht, et kook praguneb pealt ja jääb pigem tihke.

Share Button
8 Comments