Kust leida inspiratsiooni?

Sel nädalal tituleeriti mind lavaširulli-olgaks. Oh well..

Nali naljaks, aga see on hämmastav, kuidas vahel mõni retsept hakkab lihtsalt omaette elu elama. Jah, eks kirjeldus “maitsev, “kiiresti valmiv” ja “lihtne” on üsna kindla peale minek (miks muidu nii paljud blogijad neid aina kasutavad), aga… ühe päevaga 5 000 vaatamist ühel retseptil? Kõlab nagu ülipalju. Vähemalt minu blogikeses. Sellest on olnud edukam vaid vana hea suussulav sidrunikook.

Mis ma üldse pingutan keerulisi retsepte kirjutada, kui palju lihtsama vaevaga saaks popiks tšikiks?

Tegelikult ärge lootkegi, et ma lähen sellele klikimagnetite teele. Samas mul ei ole mingit eesmärki a’la “teen ainult keerulisi torte”, “ajan inimeste päid segi” vms. Pigem on asi selles, et blogi teen suures osas ikkagi enda jaoks ja kuna mul on hetkel Prantsusmaa kondiitrikunsti vaimustus, siis jätkan selle kunsti meistrite jäljendamist. Vähemalt üritamist.

 

Lemon & Blackcurrant entremet

Kusjuures mulle on juba mitu korda saadetud mõne teise Eesti meistri töid sõnadega, et vaat, keegi üritab mind järele teha. Tehkem siis siinkohal selgeks – mina ise saan inspiratsiooni maailmakuulsatelt meistritelt, keda üritan igal võimalikul moel jälgida. Miks ei võiks teha ka teised meistrid Eestis? Ja kui nad ei jälgigi suurmeistreid, vaid saavad inspiratsiooni minust, siis see on minu jaoks tõeline kompliment! Niikaua kui päris kopeerima ei hakka.

 

Lemon entremet

 

Üldiselt kitsi ma ei ole kunagi olnud, niiet ma hea meelega jagan ka teiega oma inspiratsiooniallikaid ja neid kauneid töid, mille poole püüdlen.

Kust siis ilu otsida?

 

Lemon entremet

 

Instagram! Ma ise boikoteerisin aaaastaid Instagrami, sest see tundus kuidagi mõttetu – justkui inimesed postitavad FB ja Instas samu asju ning milleks mulle veel üks ajaröövel sotsiaalmeedia kanal, millel regulaarselt silma peal hoida ja jälgida samu postitusi, mida juba ühes kanalis näen.

AGA. Siis ma kasvasin suureks ja natuke täiskasvanumaks ja ja.. Tuttavad tuttavateks. Selgus, et Instagramis jagavad oma oivalist loomingut oi kui paljud kuulsad kondiitrid! Praeguseks ma enam ei näegi Instagramis väga oma tuttavate pilte, sest see on umbes imelisest kondiitrikunstist. Keda siis võiks tordihuviline inimene jälgida?

 

Esiteks tasub seal mind jälgida.. Höhö.

Tegelikult pigem näiteks:

Adriano Zumbo – mina (nagu ka paljud teisedki) avastasin selle suurmeistri sarjas Masterchef Australia, kus ta osalejatele päris keerulised ülesanded seadis. Näiteks hirmuäratava kaheksakihilise valge vanillitordi V8. Muide, selle tagasihoidlik retsept on online täiesti saadaval.

Antonio Bachour – üks Ameerika parimaid ja kuulsamaid kondiitreid.

Christophe Michalak – Prantsusmaa staar-kondiiter 🙂 Noh, nagu meil Ants 😀 (vabandust, tegelikult on lihtsalt tegemist suurmeistriga, kelle tegemisi palju meedias kajastatakse).

Daniel Roos (Pastry Design) – ma jumaldan selle Rootsi meistri magustoite! Ja ilmselgelt 100000 inimest veel..

Frank Haasnoot – tasapisi hakkavad omadussõnad otsa saama. Niiet, lühidalt: on olnud maailmameister.

Guillaume Mabilleau – andekas meister, kes muide, regulaarselt jagab oma loomingust ka videoid.

Kirsten Tibballs – veel üks Masterchef Australia kuulsus.. 🙂 Tegelikult siis üks Austraalia kuulsamaid kondiitreid.

Marijn Coertjens – Belgia šokolaadimeister! Minu arust tegi ta kõige lahedama töö tänavusel šokolaadi maailmameistri valimisel.. mis juhuslikult valiti ka parimaks. Uskumatu, milline talent!

Vipmasters Moscowschool – ei ole küll üks meister, aga selles Moskva koolis käivad läbi väga paljud meistrid ja igapäevaselt näidatakse oivalisi töid!

 

JNE! See on tõesti vaid väike valik (meistrid, kes mul esimesena pähe tulid) imeilusate fotodega Instagrami profiile, mida soojalt soovitan jälgida. Vaadake ja imetlege ka!

 

Lemon entremet

Telesaated! Ma ei hakka siin välja tooma ilmselgeid saateid ja usun, et teate neid isegi. Aga üks telesaade, mida soovitan kõigile (eriti nendele, kes oskavad prantsuse keelt :D) on Prantsusmaa parima kondiitri otsingute saade. Vot see on tase! See on saade, kus võistlevad tõelised profid ja saates osalemine on auasi. Isegi kui te prantsuse keelt ei oska (olgu öeldud, et minagi ei oska), siis trükkige ikkagi youtube otsingusse “Qui sera le prochain grand patissier? ja vaadake vaid, kui filigraanselt need meistrid toimetavad!

 

Lemon entremet

 

Rääkides youtube‘ist.. Sealt leiab vähemalt sama palju inspiratsiooni kui Instast, aga lisanduvad õppevideod! Näiteks, siin listis on üle 20 video sellest, mida saab šokolaadiga teha. Mina küll ei saanud enne magama minna, kui kõik videod ei olnud nähtud! Või siis Diego Lozano kanal või või…

Aga üldiselt minu nipp youtube’ga on see, et kui te tahate vaadata/õppida mõnd konkreetset tehnikat, siis kirjutage oma otsing prantsuse keeles! Millegipärast avaldavad just prantslased kõige enam magusamaailma tehnilisemat poolt.

Muide, asjalikud õppevideod (ja retseptid) on näiteks maailmakuulsa šokolaaditootja Callebaut kodulehel. Seal on ka video selle kohta, kuidas minu viimase aja lemmikut ehk peegelglasuuri käsitleda. Samas, ega teine suurfirma Cacao Berry ka kehvem saa olla ja nendegi kodulehelt leiab asjalikke videoid (kuigi osad neist paraku tasulised). Ka Ukraina kondiitrikooli KICA kodulehelt leiab nii mõnegi video, aga jällegi, kõrgema klassi videod on tasulised paraku.

 

Rum cake

Jutt jutuks, aga retseptid? Uskuge või mitte, aga väga palju väga häid retsepte leiab online, kui vaid natuke otsida. Enamikul meistritest on oma kodulehed, kus mõni retsept ka saadaval. Ja kui juba sellised meistrid avaldavad oma retsepte, mis mul siis viga neid teile aeg-ajalt avaldada.

 

Jälle toon vaid mõned näited retseptiallikatest, mida ise kasutan, lisaks kõigile eelmistele linkidele:

 

Masterchef Australia retseptid. Sealt leiab nii soolast kui ka magusat. Nii lihtsat kui ka keerulist.

Ajakirja So Good koduleht. Kondiitrimaailma tippajakirjaga siis tegemist. Ilmub see kaks korda aastas ja võimalik online osta 25 EUR eest. Ja noh, kui vaatate, kes seal ajakirjas toimetavad, siis see 25 EUR ei tundugi kuigi palju.

World Chocolate Masters koduleht. Oivaline valik šokolaadiretsepte!

Ettevõtte DGF koduleht.

Jaaaa viimasena mu viimase aja lemmik Nina Tarasova, kes tegelikult hiljuti Eestis ka meistriklassi läbi viis. Kes vähegi vene keelt oskab, siis soojalt soovitan tema blogi. Seal on nii keerulist kondiitrikunsti, lihtsaid koduseid kooke kui ka soolase toidu retsepte. Mina olen igal juhul vaimustuses 🙂

 

Chocolate entremet

 

Share Button
7 Comments