Gouda juustukook

Kas te olete kunagi teinud juustukooki juustust? Ja-jah, loomulikult on toorJUUST ka justkui juust ja merevaik on ka tore sulaJUUST, millest on enamik meist juba juustukooki teinud. Aga ma ikka räägin täitsa tavalisest kõvast Gouda juustust, millest saab teha õige mõnusat magusat juustukooki, õigupoolest juustusuflee-kooki.

Ma vist just kasutasin kolmes lauses üheksa korda sõna juust. Ups.

 

Gouda cheesecake

 

Ma isegi ei kujuta ette, mitu juustukooki ma küpsetanud olen. Aga kindlasti on see number päris suur. Siinkohal meenus kohe Ülle hiljutine postitus ideaalse juustukoogi otsingust. Kuigi ma ise ei ole kunagi otseselt selle peale mõelnud ja Ülle rääkis rohkem koogi maitsest kui välimusest, siis tegelikult ei ole ma seni ühegi juustukoogiga päris 100% rahul olnud, justnimelt väljanägemise tõttu. Seekord väljus aga ahjust täpselt selline kook, nagu see minu silmis olema peaks. Mis siis, et juustusufleekook.

Muide, soovitan soojalt kasutada koogis oleva biskviidi retsepti ka muudes küpsetistes ja tortides. See oli nõnda mahlakas ja kohev ja suus sulav, et isegi ei vaja eraldi immutamist! Küll aga seekord ma läbilõike pilti ei saagi teiega jagada ja nii te peate uskuma mind, et see biskviit oli seal olemas.

 

Gouda cheesecake

Näib, et ma tegin just esmakordselt ainult toidust rääkiva postituse. Ohoh.

 

Retsepti allikas: Verdade de sabor.

 

Gouda juustukook

22 cm koogivorm

 

Põhi – kookosbiskviit

77 g suhkrut

25 g kookoshelbeid

2 muna

1 munakollane

32 g maisitärklist

30 g nisujahu

20 g sulatatud võid

 

Täidis

200 ml piima

75 g Gouda juustu

100 g suhkrut

1 tl vanillsuhkrut

2 sl jahu

4 muna

90 g võid, toatemperatuuril

Noaotsaga soola

 

Vahele

5-6 ananassirõngast – sobib nii konserveeritud kui ka värske

 

Peale

Aprikoosidžemmi

Füüsaleid vms troopilisi vilju

 

Alusta biskviidi küpsetamisest. Selleks kuumuta ahi 180 kraadini ja määri silikoonvorm võiga.

Sega 40 g suhkrut kookoshelveste ja munakollastega. Vahusta heledaks ja kohevaks. Munavalged vahusta eraldi ülejäänud suhkruga kausis tugevaks vahuks, teravate tippudeni. Sega jahu tärklisega ja sõelu läbi. Nüüd lisa vaheldumisi jahu-tärklisesegu ja munavalged munakollastele. Sega spaatliga ettevaatlikult. Lõpus lisa või. Kalla tainas vormi, tasanda. Küpseta ligikaudu 20 minutit. Lase biskviidil jahtuda, eemalda see vormist. Loputa vorm ära, kuivata ning pane biskviit sinna tagasi. Viiluta ananass ja pane viilud biskviidile. Kui kasutad värsket ananassi, siis lõika võimalikult õhukesed viilud ja eemalda südamik.

Juustusuflee jaoks tükelda juust. Kuumuta vesivannil piim vanillsuhkruga. Lisa juust ja sega, kuni juust on sulanud. Sega jahu suhkruga ning lisa see kuumale segule, pidevalt intensiivselt vispliga segades, et ei moodustuks klompe. Nüüd vispelda hulka või. Tõsta pott vesivannilt. Lisa ükshaaval munakollased, iga munakollase lisamise järel hoolikalt segades. Lase saadud segul natuke jahtuda. Vahepeal vahusta munavalged vähese soolaga tugevaks vahuks. Lõpuks sega munavalged spaatliga ettevaatlikult ülejäänud täidise sisse. Kalla tainas vormi.

Pane koogivorm suurema vormi sisse, kalla suuremasse vormi keev vesi – parasjagu nii palju, et väiksem vorm oleks pooleldi vees. Küpseta umbes üks tund. Valmis koogil lase ahjus jahtuda ja seejärel tõsta külmkappi vähemalt 5 tunniks.

Soovi korral anna juustukoogile kaunis läikiv pealispind – selleks kuumuta 1-2 sl aprikoosidžemmi vähese veega keemiseni, kalla läbi sõela ja pintselda saadud segu koogile. Kaunista vastavalt soovile.

Share Button
2 Comments