Ploomi-pähklikook

Veider, et ma ei ole veel pagarisaate kohapealt arvamust avaldanud, või mis? Ma veel kogun mõtteid ja kaalutlen, kui otsekohene olla.. Aga tore on vaadata, kuidas igal teisipäeval täitub sotsiaalmeedia (minu sotsiaalmeedia on ilmselgelt üsnagi toidualane) pagarisaatest inspireeritud toidust. Kui enamik tegi pärast viimast saadet kohupiimapontšikuid, siis mul meenus Liisa tehtud õunakoogi peale, et eelmisest aastast on mul salvestatud üks frangipane täidisega ploomikoogi retsept, mis ootab tegemist.

 

Plum tart with hazelnut frangipane

Nädalavahetusel veetsin ma taas aega ehtsat talutoitu promodes, seekord Lõunakeskuses.. 🙂 Ei teagi, kas Tartus on eriti näljased inimesed või olen ma ise juba nii osavaks muutunud, aga seekord tegin enda arust eriti palju suupisteid ja ikka oli kogu aeg lett tühi. Päris mitmed inimesed seal tiirlesid nagu raisakotkad – kui toimetasin, oli letiesine tühi:

 

12032444_10207251633037975_1657611381_n

 

… ja nii kui midagigi valmis sai:

 

12064046_10207251633237980_719830146_nPildistamas käis Laualamp.. 🙂

 

Naljakas, et just Tartus sain ma senisest kõige rohkem suhelda erinevate vanade ja uute tuttavatega. Seljuures astus ligi mitu blogilugejat ja mõni toidublogijagi.. Nii vinge, et te ikka läbi astusite!! Mul siiamaani naeratus suul, kui mõtlen sellele päevale 🙂 Samas, päeva jooksul käis silme eest läbi nõnda palju inimesi, et ei saanud enam midagi aru, kes, kus, mis..

 

DSC07428

 

Põnev oli ka see, et kohale oli tulnud mitu tootjat, kes eelmisel kahel üritusel ei käinud. Ohh, kui häid juustutooteid meil valikus oli! Mul tundub, et päeva lõpuks ostan ma ise alati kõige rohkem tooteid koju kaasa. Eriti vaimustuses olin ma Kalamatsi meierei uutest magusatest kitsejuustukreemidest. Nende praejuust on mul varemgi külmkapis figureerinud, aga no neeeeed kreemid.. Oeh.. 🙂 Kuna kitsejuustu ja marjade kombinatsioon on minu jaoks taevalikult hea, siis sellised magus-hapud, siidjad ja õrna kitsejuustumekiga magustoidud on täiesti mulle loodud!

 

Plum tart with hazelnut frangipane

 

Kui eelneval kahel üritusel on promojuttu rääkinud Emil Rutiku, siis seekord on mölameheks hoopis uus inimene. Ma loomulikult tundsin ära, et tegemist on tuttava inimese ja tuttava häälega, aga kuidagi ei tulnud pähe, mis ta nimi on ja kust ma teda tean. Kuna tema kukkus mind nähes kohe mikrofoni suure suuga mind nimeliselt tutvustama, siis oli ka veidi piinlik küsima hakata, et mis ta nimi on. Nii me siis päev otsa suhtlesime, mina kogu aeg tagakuklas mõtlemas, kellega ometi tegemist on. Mingi hetk jooksis aga meie leti ette üks tilluke, nii umbes viieaastane, tüdruk, kes isegi üle leti ei ulatanud, ja küsis: “Kas sina oled Erkki Sarapuu? Mina olen sinu suur fänn ja vaatan “Võimalik vaid Venemaal”. Huhh. Tegin selle eest lapsele vaimse high five!

 

Plum tart with hazelnut frangipane

 

Aga hea nüüd küll. Aitab juba. Räägime parem koogist. See on nüüd kook, mille tarbeks ma olen juba vähemalt kolm korda ploome ostnud, kuid kuidagi ei tahtnud asjani jõuda. Aga oleks võinud.

 

Plum tart with hazelnut frangipane

 

Õrn pähklimekk, suus sulav magus frangipane ja hapud ploomid on ikka ideaalne kombinatsioon. See oli lihtsalt nii hea kook, et pidin pool sellest ära andma. Muidu oleks mul tänaseni süümepiinad.

 

Motivatsioon siit.

 

Ploomi-pähklikook

 

Põhi

200 g nisujahu

100 g külma võid

100 g tuhksuhkrut

20 g mandlijahu

20 g metspähklijahu

1 muna

 

Täidis – frangipane

60 g toatemperatuuril võid

60 g suhkrut

40 g mandlijahu

20 g metspähklijahu

1 muna (toatemperatuuril)

1 tl vanillsuhkrut

Noaotsatäis soola

ca 400-500 g ploome

 

Peale puistamiseks – demerara suhkur

 

Põhja jaoks sega kausis kuivained. Lisa külm tükeldatud või ja sega tainas purutaoliseks massiks. Lisa muna ja sega kiiresti kokku, mähi toidukilesse ja pane umbes 30 minutiks külmkappi. Õige muretaina saamiseks on väga oluline, et koostisosad oleksid võimalikult külmad ja taina kontakt kätega minimaalne (et mitte kätega tainast soojendada). Seega olgu tainas pigem vähesegatud ja väikesed võitükidki võivad sisse jääda.

Võta tainas külmkapist välja, rulli lahti ja pane tainarulli abil koogivormi. Tee põhja sisse augud ja pane tagasi külma 30 minutiks.

Kuumuta ahi 180 kraadini (kasuta pöördõhurežiimi). Tõsta põhi külmast välja, aseta peale küpsetuspaber ning raskused. Küpseta 10 minutit. Eemalda paber raskustega ja küpseta põhja veel 5 minutit. Lase täielikult jahtuda.

Vahepeal eemalda ploomidelt kivid ja lõika ploomid pooleks või neljaks.

Täidise jaoks vahusta või suhkruga heledaks kohevaks vahuks. Seejärel sega spaatliga hulka ülejäänud koostisosad. Määri põhjale frangipane, puista peale ploomid ja nendele omakorda demerara suhkrut. Küpseta 175 kraadises ahjus ca 20 min, kuni frangipane on kohevaks kerkinud ja pruunistunud.

 

Plum tart with hazelnut frangipane

Share Button
4 Comments