Konjakikoogikesed

Ühel heal päeval kommenteeris Kristi mu blogis, et Olümpias on väga head koogikesed (kohutava nimega) Brändi Extra. Teatud ringkondades tuntud ka kui rummiultrad. Ma ilmselt olin viimane, kes neid veel proovinud ei olnud. Mis siis ikka, käisime Teevi ja Liinaga siis neid koogikesi kaemas. Päris head teised.. Koogikesed siis. Samas, ega Liinal ja Teevil ka midagi viga ole.

Kohe oli vaja ka järele teha (ainult, et see va kolimine tuli vahele ja asi venis pea kuu võrra). Said palju paremadki.

 

Brandy cakes

 

Vahel mulle tundub, et paljud teised toidublogijad on a) nii tublid või b) valetavad, mainides iga teise retsepti juures, et “seda õunakooki teevad nad alati ootamatult saabunud külalistele” (tänapäeval veel saabuvad külalised ootamatult?), “küpsetavad neid kaneelirulle pidevalt sõpradele”, “selle tordi võtavad alati kaasa, kui külla lähevad” jms. Sealjuures mitu korda nädalas postitades. Pluss samal ajal aina väljas söömas ja promoüritustel käies. Mul ikka ei anna rahu, kuhu ometi kõik need kümned koogid nädalas kaovad.. Väike kadedususs närib.

 

Brandy cakes

 

Eks see tegelikult ilukirjanduslik liialdus ole (nii nende kui ka hetkel minu poolt), aga vahel muigan küll, kuidas blogides oma elust  teatud kuvand luuakse. Ega ma ise parem ole. Panen siin aga retsepte ja fotosid ning korrutan teile aina, kui lihtne kõik on. Tegelikult peaks kirjutama ju ikka nii, kuidas asjad on. Siis näeks tänane retsept näiteks välja nii:

Avasta poole protsessi pealt, et sul ei ole šokolaadi ega mikserit. Mine alla panipaika, mis on maast laeni kaste täis, asju otsima. Ava vähemalt 6 kasti, tõsta kõiki asju siia-sinna, kukuta mõni kast enda varbale, leia šokolaad kastist, mille peale on kirjutatud, üllatus-üllatus, “šokolaad” (jepp, mul on nii palju šokolaadi, et see sai kolimisel oma kasti), ava veel paar kasti, näiteks kastid “Köök 3”, “Köök 4” ja “Mõttetu”, sori veel meeleheitlikult, et leida kaste “Köök 1” ja “Köök 2”, aga loobu ja lõpuks lepi saumikseriga, suru kastid kuidagi enamvähem panipaika tagasi, pane kiiresti uks kinni ja põgene saagiga kuriteopaigalt (sorri, abikaasa). Toas olles avasta, et saumikseriga tegelikult vahukoort tugevaks vahuks ei saa, niiet võta vispel ja uha nagu naised ennemuiste.

Vähemalt šokolaad kulus ära.

Aga kui teile nii ei meeldi, siis võite loomulikult ka allolevat retsepti katsetada ja endki nende oivaliste koogikestega rõõmustada.

 

Brandy cakes

 

Konjakikoogikesed

20 tk

 

Ca 400 g biskviiti

70 g metspähkli- või mandlijahu

150 g võid (toatemperatuuril!)

50 g Odense nugatit*

2 dl vahukoort (+ soovi koral 2 dl kaunistamiseks)

150 g tumedat šokolaadi

Ca 100 g konjakit või brändit

3 sl tumedat kakaod

1 tl vanilliekstrakti

 

Tükelda nugat ja šokolaad ning pane kaussi. Kuumuta vahukoor keemiseni ja kalla šokolaadile, lisa vanilliekstrakt. Sega ühtlaseks šokolaadikreemiks ja lase jahtuda.

Vahepeal purusta biskviit suures kausis, lisa sellele pähklijahu ja kakao. Nüüd vahusta või heledaks kohevaks vahuks. Jätkates vahustamist lisa järk-järgult šokolaadikreem. Kalla kreem biskviidile, lisa konjak ja sega ühtlaseks massiks. Vajadusel võib lisada ka rohkem konjakit – esialgu võib maitse olla tugevam, sest seistes konjak imendub biskviiti ja maitse tuhmub. Suru saadud mass ca 20×20 cm koogivormi, mis vooderdatud küpsetuspaberiga. Lase vähemalt paar tundi (pigem üleöö) hanguda. Seejärel lõika meelepärased tükid ja kaunista vastavalt soovile, näiteks vahustatud vahukoorega.

*Nugat ehk šokolaadi ja metspähkli kreem on alati saadaval näiteks Prismas, maiustuste letis. Koogikestele annab see magusust ja mõnusa pähklimeki. Samas selle võib asendada ka pruuni suhkruga, siis tasub panna suhkur koos vahukoorega potti ja segada, kuni suhkur sulanud.

 

 

Brandy cakes

Share Button
18 Comments