Mustika-juustukook

Ma ei ole järjepidev inimene (kui välja arvata blogis antud lubadused, sest neid ma millegipärast kipun pidama) ja seetõttu ei suuda ma ka kalendermärkmikku pidada. Loomulikult ei takista see mind igal aastal seda märkmikku ostmast, kaks nädalat täitmast ja siis unustamast. Osaliselt on see kindlasti seotud mu mälutreeningu-hobiga, sest tore on katsetada, kas suudan ikka asju meeles pidada või mitte. Üldiselt suudan, aga vahel on väga piinlikke olukordasid ka.

Sel aastal hakkasid aga toiduasjad nõnda käest libisema, et otsisin kevadel välja selle õnnetu kaks nädalat täidetud märkmiku ja hakkasin sinna retsepte ja toiduprojektide ning tordisoovide detaile kirja panema. Oldschool asi. Samas see tõesti aitab mind toiduasju organiseerituna hoida ja mitte liialt toiduprodukte raisata. Liiatigi mulle ei meeldi köögis olles arvutist või telefonist retsepte vaadata. Arvuti sobib ainult selleks, et Masterchef Australia‘t vaadata (tänavune hooaeg sai just eelmisel nädalal läbi – mida ma nüüd oma eluga peale hakkan? Mida ma köögis siis vaatan? Tundub, et enam ei saagi süüa teha).

Kuhu ma oma pika jutuga jõuda tahan on see, et juba paar päeva ei leia ma oma märkmikku üles!!! Vaikselt hakkab minus kasvama paanika, sest näiteks on seal kirjas tooraine kalkulatsioonid 50in pulmatordile, mida mul on vaja juba sel reedel teha!!! Ainuüksi seda kirjutades hakkavad mul käed värisema. Nüüd tasub vaid loota vanale heale seaduspärasusele, mida mu vend alati kaardimängus kasutab – asjade üle virisedes hakkavad need asjad kõige paremini laabuma. Niisiis nüüd, kus mure teiega jagatud, jääb mul vaid üle loota, et õhtul koju jõudes jalutab mu kass märkmik hambus mulle vastu. Mis siis, et tal ainult kaks hammast on.

 

Blueberry cheesecake

 

Loomulikult jäi antud märkmikuga kaduma ka tänase koogi retsept. Aga õnneks mu mälutreening on üsna viljakas (kui see vaid aitaks kuidagi meeles pidada, kuhu geniaalsetesse kohtadesse ma asju panen!) ja nii lihtne retsept püsib edukalt peas. Muide, selle koogiga oli selline lugu, et see oli lihtsalt nii ilusates toonides, et vaatamata minu pingutustele ja kaamerale jäi see ikkagi igal pildil ilus. Vaadake vaid:

 

Blueberry cheesecake

 

Või hoopis pealtvaates?

 

Blueberry cheesecake

 

Või ikka otsevaates?

 

Blueberry cheesecake

 

Kui nüüd lõpuks ometi lõpetada hommikused rumalad naljad, siis õige toidublogijana pean ütlema kohustusliku lause, et kook oli äärmiselt maitsev ka. Et mitte öelda imemaitsev.

 

Mustika-juustukook

18-22 cm koogivorm*

 

Põhi

8-10 Digestive küpsist

50 g võid

 

Täidis

400 g toorjuustu

600 g vanilje kohupiimapastat

2 dl vahukoort

150 g suhkrut

1 sidruni mahl

20 g kiiresti lahustuvat želatiini

400 g mustikaid

Sulata või, purusta küpsised ja sega omavahel kokku. Suru lahtikäiva koogivormi põhja. Pane põhi sügavkülma. Kui soovid koogile ilusat siledat äärt, siis vooderda vormi siseküljed küpsetuspaberi või tordikilega.

Täidise jaoks tambi 200g mustikaid katki, sega 100 g suhkruga ja jäta ootele. Pigista sidrunist välja mahl (võid soovi korral ka natuke koort juurde riivida), lisa sellele 2-3 sl vett ja pane väiksesse potti. Kuumuta mahl, aga ära keema lase (nii 80 kraadi) ja lahusta selles hoogsalt vispeldades želatiin. Lisa kohe ka mustika-toormoos ja kuumuta veel natuke, et želatiinisegu hästi mustikatega seguneks.

Ühes kausis sega toorjuust kohupiimakreemi ja 50 g suhkruga ühtlaseks. Teises kausis vahusta vahukoor. Kolmekihilise koogi saamiseks:

2/5 (leigetest) mustikatest sega vispliga 1/3 kreemiga. Seejärel sega õrnalt hulka 1/3 vahukoorest. Kalla vormi, puista peale paar peotäit mustikaid. Pane kook sügavkülma ca 10 minutiks.

1/5 mustikatest sega vispliga 1/3 kreemiga. Seejärel sega õrnalt hulka 1/3 vahukoorest. Tõsta lusikaga eelmise kihi peale, puista peale paar peotäit mustikaid. Pane kook tagasi sügavkülma ca 10 minutiks.

2/5 mustikatest sega vispliga 1/3 kreemiga. Seejärel sega õrnalt hulka 1/3 vahukoorest. Tõsta lusikaga eelmise kihi peale ja puista kaunistuseks äärtele peale mustikad. Pane külmkappi vähemalt 5 tunniks kuni üleöö.

Loomulikult võib kihtide tegemiseks kasutada oma soove ja fantaasiat ning teha rohkem-vähem kihte. Või teha kook, kus iga kiht on heledam kui eelmine vms 🙂

*Mina kasutan 18 cm koogivormi, sest mulle meeldivad kõrged koogid. Aga üldiselt isegi kuni 24 cm koogivorm sobib antud koguste jaoks. Suurema koogivormi puhul tasub vaid põhja jaoks võtta paar küpsist rohkem.

 

 

Blueberry cheesecake

 

Tegelikult on ikka minust alatu küll nimetada juustukoogiks kooki, mille massist lõviosa moodustab hoopis kohupiimapasta.

Share Button
21 Comments