Salatikaste röstitud sidruni ja küüslauguga

 

Sain siin etteheiteid, et olen blogi unarusse jätnud. Ei, ma ei ole suvepuhkusel. Puhkamine on nõrkadele, höhö. Tegelikult tegelesin siin nädal aega….. PULMATORDIGA! Nüüd püüan juba teist päeva välja magada, et ikka puhanuna (loe: positiivsete emotsioonidega) sellest meisterdamisest teile rääkida. Veel ei ole valmis. Eriti lõputundidest rääkimiseks. Näitan hetkel ainult pilti, mille restorani keldris kiiruga tegin:

 

Naked cake

 

Ja teate, mis? Mul on täna hoopis ülestunnistus – viimasel ajal on mulle hakanud õlu maitsema. Täiesti hämmastav, arvestades, et ma aastaid abikaasa õllejoomise kõrvale tänitanud, nagu õigele naisele kombeks.. Aga nüüd ikka võtan teinekord tema klaasist lonksu või paar. Kindlasti mitte rohkem kui paar 😉

Oma värskes õllearmastuses viisin abikaasa eile Talu&Deli’sse Õlleõhtusöögile Põhjala õlut maitsema ja enamjaolt Eesti toorainest tehtud toitu sööma. Instagramist näeb ka menüüd, mida seal (väga mõistliku hinnaga!) pakuti. Ma ei teagi, kas sellest saab neil püsiüritus või mitte, aga kui saab, siis kindlasti julgen seda soovitada! Ainukesena julgeksin ma viriseda magustoitude üle, sest peakokk näiteks ei olnud endale selgeks teinud, mis asi on tuile (hästi õhuke vahvel) ja serveeris selle asemel pigem kozinaki (noh, teate see venepärane magustoit, kus pähklid on peidetud kivikõvas karamellis). Aga vaevalt, et teised inimesed magustoitude osas nii pirtsakad on.

 

Sidrunikaste

 

Aga see tänane kaste on hea alternatiiv klassikalisele “oliiviõli-sidrun-mesi/suhkur” kastmele. Kui te kunagi tunnete, et võiks natuke rohkem vaeva klassikalise kastmega näha, siis proovige sidruni röstimist! Maitse tuleb justkui tuttav, aga samas ka mitte 🙂 Mina kasutasin kastmes Muscovado siirupit, et tasakaalustada sidruni happelisust ja saada karamellist maitset.

 

Salatikaste röstitud sidruni ja küüslauguga

 

2 sidrunit

2 küüslauguküünt

1 dl oliiviõli

2-3 sl Muscovadosiirupit

Soola

Pipart

 

Kuumuta ahi 200 kraadini.

Lõika sidrunid neljaks ning pane koos koorimata küüslauguküüntega väiksesse ahjuvormi*. Nirista peale paar supilusikat oliiviõli, sega läbi ja küpseta ahjus ca 25-30 minutit. Lase natuke jahtuda ja seejärel suru ahjuvormi sisu läbi sõela väiksesse kaussi. Lisa oliiviõli, sool, pipar ja esialgu 2 sl suhkrusiirupit. Vispelda kaste kokku ja maitse – vajadusel lisa veel siirupit, soola või pipart.
*Kui soovid teravamat küüslaugumaitset, siis ära rösti küüslauku, vaid lisa see kastmesse värskena.
Sidrunikaste (3)
Retsept valmis koostöös D-kokaraamatuga!
Share Button