Munavaba tordipõhi ehk kuningannakook

Kui ma märtsikuus mõtlesin, et küll on mul palju tuttavaid jäärasid, siis nüüd selgus, et ei olegi nii palju – juunikuus on hoopis tordisoovijate meri välja ilmunud 🙂 Eks tegelikult on üksjagu lõpetajaid ka, lisaks sünnipäevalastele.

Kuna ilmad on juba üsna soojad ja mu päikesepoolses köögis puudub konditsioneer, siis torditegu on paras väljakutse, sest pean tegema neid öösiti-varahommikuti. Nii võib näiteks juhtuda see, et 5 aastaseks saanud lapse tordile paigutan hoopis number 3:

 

Munavaba biskviidiga maasiaktort

 

Sellest olete te kindlasti juba ammu aru saanud, et ma olen täiesti nõme tähenärija pedant. Aga hämmastav on sealjuures see, et ma olen samal ajal tohutult tuulepäine. Näiteks šokolaadikaunistusi, sealhulgas seda number “3” tegin ma öösel, kaks päeva enne torditegu. Numbrist valmis kolm erinevat eksemplari, sest ma ei suutnud teha numbrit, mis minu jaoks oleks piisavalt ilus ja sobiks tordile. Aga mitte sekundikski ma ei mõelnud sellele, et see laps (keda ma ju ometi ka tean) saab 5 aastaseks.. 😀 Sellest veast sain teadlikuks alles siis, kui seda mulle lapse vanemad ütlesid.. Õnneks sai siiski number tordilt maha võetud. Hämmastav.

Allolevale tordile sai aga siiski õige number peale… vist. See on mojito-juustukook. Teine samasugune oli veel ja kokku oli neid 10 kilo.. Uhh.. Toorjuustu ostsin tööstuslikus koguses ja andis seda kreemi ikka kokku segada küll.

 

Mojito-juustukook

 

Kuigi igasugu moedieete ma mõnitan igapäevaselt, siis allergiatest tingitud piirangutesse suhtun väga tõsiselt ja kaastundega, eriti kui jutt on lastest.. ja tortidest. Ühele lapsele, kellel oli allergia umbes-täpselt kõikide heade asjade vastu siin maailmas (isegi vegan dieedist rangem), tegin näiteks torti nii, et võtsin tema allergiatesti tulemused ette ja mitu päeva mõtlesin, mida ometi saaks teha, et midagigi maitsvat valmistada.

Üsna paljudel lastel on aga muna allergia, millest nad hiljem välja kasvavad. Niisiis sellistel juhtudel kasutan tortides alati just seda põhja, sest see on tõesti maitsev. Lisaks saab sellest väga hea koogi, mida olen teinekord niisama koju söömiseks teinud.

 

Kuningannakook

 

Retseptis toodud kogustest saab 30×30 cm koogivormis koogipõhja, mida parasjagu kaheks lõigata. 20×30 cm koogivormis aga mõnusalt paksu ja koheva koogi.

 

Retsepti allikas: ETK.

 

Munavaba tordipõhi või kuningannakook

20×30 cm koogivorm

 

4 dl maitsestamata jogurtit

2,5 dl suhkrut

3 dl täistera nisujahu

3 dl nisupüüli

1,5 tl küpsetuspulbrit

150 g võid

2 tl vanillsuhkrut

näpuotsaga soola

 

400 – 500 g marju (mustikad, vaarikad, sõstrad, maasikad)

3 sl pruuni suhkrut

1 sl tärklist

Sega omavahel suhkur, jahuga segatud küpsetuspulber, vanillsuhkur ning sool. Lisa jogurt ning sulatatud või. Kalla tainas küpsetuspaberiga kaetud ahjuvormi. Sega marjad, suhkur ja tärklis ning kalla tainale. Küpseta 180 kraadises ahjus 35-40 minutit. Serveeri vahukoore või vanillijäätisega.

 

Kuningannakook

Share Button
4 Comments