Minu isa plovi retsept

Teate, mis? Tundub, et nüüd mingi aeg ma enam ei virise, et elu on kiire! Kuna oma tööst mitte rääkimine on olnud blogi algusest peale mu üheks peamiseks põhimõtteks, siis ma ei hakka siinkohal pikemalt heietama. Aga olgu öeldud, et oli üks suur projekt. Enam ei ole. Nüüd on elu lill.

Seega rääkigem hoopis mu isast ja plovist:

 

DSC06152

Meie peres on üldjuhul naise koht köögis (nagu te ilmselgelt juba olete aru saanud). Mehed teevad süüa vähem ja seda üldiselt siis, kui miski vajab õues toimetamist. Ehk siis igasugune grillimine ning suitsutamine on meeste pärusmaa. Seega saavad nädalavahetuseti kõik süüa teha! Aga eks see näeb välja pigem nii, et ema teeb kõik ettevalmistused ja meestele jääb vaid grillimise rõõm 😀 Teate küll seda nalja “mees grillib“. Mina hoian lihtsalt eemale ja teen omaette magustoitu.

Nali naljaks, aga mu isa teeb õues suures malmpotis kahte eriti suurepärast rooga – uhhaa ja plov. Kuna ma piisavalt palju küsisin, siis ta oli lahkelt nõus sellega, et panen plovi retsepti blogisse kirja. Eks mul endalgi hea tulevikus seda siit leida.

 

DSC06148Selline on siis see tilluke potike, millega saab meie pere toidetud 😀

Ploviga on mul alati omaette suhe olnud – väiksena see mulle väga ei maitsenud, sest riis oli selline kleepuv ja maitsetu (maitseainete ja kvaliteetse riisi valiku puudumine tegi oma töö). Küll aga võisin liha lõpmatuseni süüa.

Ema tegi süüa meil üldiselt öösiti, sest siis saime meie koolist koju tulles valmis toitu endale soojendada ja eks ta töölt tulles ei pidanud siis kohe kööki tormama. Kui juhtus olema nii, et koolist tulles avastasin külmkapist plovi, siis ma alati nokkisin potist kõik pealt paistvad lihatükid külmana välja ja jätsin ülejäänu söömata. Kui aga vanemad koju tulid, siis sai ema isa torina osaks teemal, miks ta kunagi plovi sisse liha ei pane.. 😀 Ups 😀

 

DSC06157Plovi segatakse alles siis, kui tulelt võetud. Nagu näete, siis segamiseks on tõesti vaja tugevat mehe kätt..

 

Plov

 

1 kg kondiga lambaliha

1 kg veiseliha

1 kg sibulat

1 kg porgandit

1 kg risotoriisi

1 küüslaugupea

1 sl vürtsköömneid*

1 sl barbarissi*

1 sl kurkumit*

Soola-pipart

 

Eemalda küüslaugupealt pealmised kestad, aga jäta pea terveks. Tükelda liha. Haki sibul, riivi porgand.

Suures malmkatlas** tule kohal prae rohkes õlis läbi lambalihast järele jäänud kont ja terve küüslaugupea (õli peaks olema nii palju, et kont ja küüslauk peaaegu et ujuksid). Võta välja.

Nüüd prae samas õlis liha ja sibul läbi. Lisa porgand ja jätka praadimist, kuni porgand pehme. Seejärel lisa riis ja kalla peale vesi – vett peab olema parasjagu nii palju, et see kataks riisi 1,5 cm kõrguselt. Lisa ka maitseained ja alguses praetud küüslauk. Kuumuta madalal tulel 40 minutit. Vajadusel lisa vahepeal vett juurde. Ära hautamise ajal plovi sega.

* Maitseainete kogused on tegelikult üsnagi suhtelised, sest isa lisab maitseaineid peotäitega.. 🙂 Päris igas poes neid maitseaineid ei leia, aga Piprapoes Tallinnas on need kindlasti olemas. Isa ostab aga neid keskturult, kus muuseas võimalik osta eelnevalt kokku segatud plovi maitseainet.

** Hea küll, võib valmistada ka tavalises potis, pliidil.

 

DSC06161

Share Button
2 Comments