Linnupiimakook

Kas teil on ka nii, et mida vanemaks te saate, seda kehvemini oma vanust mäletate? Või on asi minus? Võib-olla ma naisena lihtsalt ei taha enam oma vanust mäletada. Aga täitsa tõsimeeli täitsin üht ankeeti, kuhu kirjutasin end 3 aastat nooremaks, kui tegelikult olen. Silm ka ei pilkunud. Alles mingi aeg hiljem ühtäkki tuli pähe, et olin valetanud. Ka on mul tulemas järgmisel nädalal sünnipäev ja iga kord, kui keegi küsib, kui vanaks ma siis saan (õnneks just kuigi paljud seda teha ei julge).. siis pean ikka tegema mõttepausi, et mitte valetada.. ja siis ma veel varem imestasin, kuidas mu ema küll iga aasta 30 saab.. 🙂

 

DSC05662

Kurb on küll see, et viimasel ajal inimesed kipuvad aina vähem oma sünnipäevi tähistama – “juhuslikult” sünnipäeva ajal reisile minnes, lootuses, et tagasi tulles on sünnipäev juba unustatud.. Seda ma tean juba hästi, sest tänavu on endal sama plaan 😀

Nali naljaks, aga ma juhuslikult tõesti ei viibi Eestis oma sünnipäeva ajal. Seega on vaja tähistada ette ja taha. Mina, edev tsikk, juba tähistamata ei jäta! Niisiis kutsusin see nädal väga spontaanselt külla paar toredat naist. Kuna suurimaks kingiks on “sünnipäevalapsele” see, kui ei pea tegema kaks päeva köögis sööki, mis paari tunniga ära süüakse, siis andsin naistele käsu laud katta. See õnnestus neil oivaliselt ja olen väga tänulik, et nad kõik nii tublid on 🙂 Mul oli tohutult tore mitte midagi teha. Aitäh!

Õigupoolest magusa osa ma ikkagi jätsin endale ja tehtud sai justnimelt see linnupiimakook.

 

DSC05674

 

Minu jaoks teadupärast peab igas õiges magustoidus olema marju, seega ei saanud ka linnupiimakooki vaarikakihti lisamata jätta (tegelikult tahtsin kasutada kirsse, aga vaarikasõltlasena, haarasin poest kogemata jälle vaarikad). Kui soovite siiski klassikalist linnupiima maitset, siis jätke lihtsalt tarretise kiht ära.

Kõige mugavam on teha torti kahe vormiga – näiteks 20 ja 24 cm diameetritega.

 

Linnupiimakook

 

Põhi

50 g võid

50 g suhkrut

2 munakollast

140 g jahu

1 tl vanillsuhkrut

 

Tarretis

200 g marju

3 želatiinilehte

1 dl vett

2 sl suhkrut

 

Täidis

5 želatiinilehte

1 sidruni mahl

100 g võid

150 g kondenspiima

120 g suhkrut

1 tl vanillisuhkrut

5 munavalget

 

Peegelglasuur*

2 želatiinilehte

90 ml vett

80 ml vahukoort

110 g suhkrut

40 g kakaopulbrit

 

Alusta koogitegu tarretisest – pane želatiinilehed külma vette likku, kuumuta ülejäänud tarretise koostisosad väikeses potis keemiseni. Tõsta pott tulelt ja sega sisse želatiin. Kalla tarretis väiksemasse koogivormi, mis on vooderdatud küpsetuspaberiga, ning aseta sügavkülma.

 

Põhja jaoks vahusta või suhkrutega kohevaks vahuks. Lisa ükshaaval juurde munakollased ja viimasena sega hulka jahu. Määri saadud tainas suurema koogivormi põhja ja küpseta 200 kraadises ahjus 10 minutit. Põhi peab pealt olema valge ning äärtest pruun. Kindlasti ei tohi seda üle küpsetada, sest siis see jääb kuivaks.

 

Kui oled põhja ahjust välja võtnud, siis peaks olema tarretis juba tarretunud. Võta väiksemalt koogivormilt rõngas ära ja suru tugevasti see kuumale põhjale – nii lõikad pruuniks küpsenud ääred parasjagu ära. Lase põhjal täielikult jahtuda ning seejärel aseta see serveerimisalusele. Põhjale pane peale tarretisekiht ja pane ümber suurema koogivormi rõngas. Igast küljest jääma vabaks paar cm.

 

Suflee jaoks tõsta või ja kondenspiim toatemperatuurile. Pane želatiinilehed külma vette likku.

Valmista võikreem – vahusta toasoe või suurel kiirusel ilusaks kohevaks vahuks. Jätka vahustamist ja nirista juurde kondenspiim. Vahusta edasi kuni kreem on siidjas ja ühtlane.

Pigista pisikesse potti sidrunimahl. Lisa 60 g suhkrut ja kuumuta keemiseni pidevalt segades. Tõsta tulelt ja tõsta potti želatiinilehed, sega hoolikalt läbi ja jase natuke jahtuda.

Võta külmikust 5 munavalget vahusta mikseriga tugevaks vahuks. Jätka vahustamist ning lisa 60 g suhkrut ja vanillisuhkur. Nüüd lisa želatiini-sidrunisegu ja viimasena osade kaupa võikreem. Vahusta kõik korralikult läbi. Kalla saadud suflee kohe koogivormi! Pane kook külmkappi ja valmista seni peegelglasuur.

 

Pane želatiinilehed külma vette likku. Ülejäänud glasuuri koostisosas pane väiksesse potti, sega pidevalt ning kuumuta keemiseni. Jätka keetmist mõõdukal kuumusel ca 3-5 minutit. Kui sul on olemas termomeeter, siis valmis glasuuri temperatuur võiks olla 104 kraadi. Tõsta glasuur tulelt, lase jahtuda 5 minutit, ise pidevalt glasuuri segades, ning lisa želatiinilehed. Lase glasuuril veel jahtuda (40 kraadini) ja seejärel kalla koogile. Kaunista kook vastavalt soovile ja jäta külmkappi paariks tunniks, kuni glasuur hangunud.

* Kogusest piisab terve koogi katmiseks. Kui soovid glasuuri ainult peale, siis vähenda koguseid poole võrra!

Share Button
13 Comments