Maasikakook

Napilt oleks praegu täis tulnud esimene nädal, mil ma ainult ühe ja sedagi häbiväärselt lühikese postituse teen. See-eest olen elanud aktiivset köögi elu 🙂 Nimelt tegin ma sel nädalal 3 torti, ühe kringli ja ühe koogi, seda siis lisaks tavapärasele programmile töö, kassid, trennid, söögi tegemine jne (kus nüüd kukkus iseend kiitma, kohe niimoodi avalikult postituse alguses). Tõele au andes, mul ei ole sel nädalal asjad köögis üldse õnnestunud. Olen vist toidujumala kurjaks ajanud millegagi. Ja kui asjad on õnnestunud, siis pole õnnestunud nende asjade pildistamine. Samas, fotograafiajumal pole mind ilmselgelt kunagi märganud aidata. Näiteks, tort, mille tegin isale tööle:

 

Blogi pildid5

 

Selle tordiga juhtus äärmiselt vahva lugu, kus hakkasin tordile kallama valge šokolaadi katet, aga kate pani plehku. Lihtsalt voolas tordilt maha. Ja mul pole õrna aimugi miks. Igal juhul, olles ärganud kell 5 hommikul, nagu õigele pagarile on kohane, olin ma üsna ärritunud, kui kell hakkas juba 8 saama, aga mul oli šokolaadikreemi rõdul, laual, köögipõrandal, näos, riietel.. ja üldse kõigis muudes kohtades, peale tordi. Vaene abikaasa ei saanud üldse aru, mis toimus – tema ärkas just sel hetkel, kui mul šokolaad plehku pani ja parasjagu kõige suurem ropendamise isu peale tuli. Olgu siis öeldud, et ka ropendamine ei aidanud. Lõpuks jäi natuke šokolaadi pinnale püsima ja küljed tõmbasin lihtsalt spaatliga ühtlaseks.

Aga see on ainult üks näide minu selle nädala köögiseiklustest. Üldiselt on kange tahtmine teha tordipaus, AGA sel nädalal on jälle vaja kaks torti meisterdada. Ärge nüüd saage valesti aru, ma absoluutselt ei virise ja tortide tegemine mulle jätkuvalt väga meeldib. Lihtsalt pedandina on mul suur frustratsioon, kui asjad ei kulge ideaalselt. Püüan siis meelestada nii, et see nädal oligi kehv kööginädal ja uus tuleb palju parem! Eks! Minu vend näiteks usub, et kui tema kaardimängu ajal aina viriseb, kuidas tal ei vea ja küll mina olen õnneseen, siis seejärel ta hakkab võitma. Niisiis rakendan ka mina tänase postitusega tema lemmikut virisemise teooriat.

Muide, tõeliseks puhkuseks on aeg-ajalt KOOKIDE meisterdamine:

 

DSC05506

 

Ohh, kui mõnus on ikka üht koogikest teha! Ei kulu kahte tundigi, et ilus ja maitsev küpsetis valmis saada! Antud koogikese tegin perekondlikule isa sünnipäeva tähistamisele. Püüdsin teha võimalikult värsket ja kerget kooki, kus oleks rohkelt marjamaitset ja vähe suhkrut 🙂 Kellel meist siin enne suvehooaega ikka on vaja seda suhkrut suust sisse ajada. Peale mu abikaasa, loomulikult. Tema võib.

 

DSC05505

 

Maasikakook

24-26 cm

 

Mandlibiskviit

2 muna

3 sl suhkrut

2 sl tärklist

1 tl küpsetuspulbrit

100 g mandlijahu

2 sl sulavõid

 

Vahele

2 dl maasika toormoosi

 

Kreem

400 g kohupiima

200 g toorjuustu

2 dl vahukoort

0,5 sidruni mahl

2 tl vanillsuhkrut

4 dl maasika-toormoosi*

5 želatiinilehte

 

Katteks

Värsked maasikad

1 želatiinileht

1 dl vett

0,5 sidruni mahl

1 sl suhkrut

 

* Kui toormoos on magus, siis lisasuhkrut kook ei vaja. Kui on pigem hapukas, võiks kuni 1 dl suhkrut lisada.

 

Biskviidi jaoks kuumuta ahi 180 kraadini.

Vahusta munad suhkruga tugevaks vahuks. Sega omavahel tärklis, küpsetuspulber ja mandlijahu ning sega need ettevaatlikult munavahu hulka. Viimasena lisa sulavõi. Kalla tainas küpsetuspaberiga kaetud vormi ja küpseta ca 30 minutit.

Jahtunud põhjale määri toormoos.

Kreemi jaoks kuumuta sidrunimahl keemiseni ja sulata selles želatiinilehed (mis on eelnevalt külmas vees paisutatud). Teises kausis vahusta vahukoor, vanillsuhkru, toorjuustu ja kohupiimaga tugevaks vahuks. Nüüd toimeta hästi kiiresti – vispelda želatiini-sidrunimahlasegu toormoosi hulka, jätkates vispeldamist sega juurde ka kolmandik kohupiimakreemist. Nüüd pane vispel ära ja sega ülejäänud kohupiimakreem spaatliga õrnalt kreemi hulka. Kalla täidis põhjale. Jäta kook tahenema vähemalt paariks tunniks.

Katte jaoks kuumuta sidrunimahl, vesi ja suhkur keemiseni. Lisa želatiinilehed. Lase jahtuda, kuni segu muutub leigeks. Seni viiluta maasikad ja kata nendega tort. Nüüd kalla želatiinisegu ettevaatlikult maasikatele – tee seda lusikaga, sest nii saad ühtlasemalt katet jaotada. Aseta kook tagasi külma vähemalt tunniks-paariks.

Share Button
7 Comments