Ahjulõhe baklažaanide ja krevettidega

Üks asi, millest blogijad teile kuigi tihti ei räägi, on see, et blogijana “kuulud” sa kuskile, mingisse omaette maailma. Jah, kirjutamine on lahe. Jah, tähelepanuvajadus saab rahuldatud ka. Aga tegelikult on üks toredamaid asju ikkagi see, et blogijana tekivad sul uued tuttavad, kellega on palju ühiseid huvisid (ma ei tea miks, aga millegipärast on näiteks pea kõikidel toidublogijatel lisaks toidule ühine huvi kasside vastu.. 😀 ). Kuigi blogijad ei hoia seda varielu päris saladuses, siis jääb kõrvalseisjale ikkagi mulje, et blogija istub üksi oma kodus arvuti taga, vahib kuvarit ja trükib. Vähemalt mina varem arvasin nii. Tõsi, ka seda on üksjagu.. Loomulikult olen veel mina nii värske blogija, et ei kuulu päris lahedate tüdrukute maailma, aga mulle tohutult meeldib, et olen leidnud nii palju uusi ja toredaid tuttavaid, kellega suhelda. Olgem ausad, mul muidu juba endal vahel piinlik, kui ma oma sõpru pideva toidujutuga lämmatan. Nagu sellest oleks vähe, et sunnin blogi lugema.

Teine asi, mida ma eriti armastan blogimise juures, on igasugune tagasiside ja arutelud, mis tekivad. Aga see on juba omaette teema ja väärib kindlasti eraldi postitust.

 

DSC04115

 

Muide, kes veel aru pole saanud, siis käes on see hetk, kui tuleb hakata jõulukinkide peale mõtlema. Kuidas ma sellest alati kõige paremini aru saan? Raamatuid ilmub nagu seeni pärast vihma! Mul on tekkinud juba väike traditsioon raamatusajus iga aasta ka endale paar-kolm raamatut soetada, jõulukingina või nii. Sellel aastal ostsin aga juba 3 tükki ja vaatan, et ikka veel ilmub põnevaid raamatuid juurde! Oeh, vaene rahakott.

 

DSC04113

 

Esimene raamat, mille hiljuti ostsin on Lia Virkuse ja Tiina Lebase “Lõhe ja forell. Kuninglikud kalad meie köögis”. Mul tundub, et Lia Virkus on raamatuid välja andnud nii kaua vähemalt, kui mina olen osanud lugeda.. 😀 Aga näed, ikka veel on käsitlemata teemasid. Kuna meie perekonnas väga hinnatakse kala, siis see raamat tundus väga asjakohane, eelkõige hea retseptivaliku tõttu. Meie peres muidu soolalõhest, uhhaast ja suitsukalast see roogade valik just kuigi tihti kaugemale ei ulatu.. 😀 Lisaks on hea see, et raamatus on korralik sissejuhatav peatükk, alustades üldise kalajutuga ja lõpetades põhjaliku kala fileerimise õpetusega.

 

DSC04108

 

Esimese retseptina antud raamatust võtsin ette kohe ahjulõhe, sest näis väga hea ideena õhtusöögiks. Mulle väga maitses!  Tõsi, tegin natuke rohkem kastet ja kuigi retsept soovitab hakkida baklažaan suurteks kuubikuteks, siis mina seda ei soovita, kui ei ole tegemist just värskete ja pisikeste Eesti baklažaanidega. Pigem siis lõigata kas väikesed kuubikud või koorida baklažaan ja lõigata suured kuubikud.

 

Ahjulõhe baklažaanide ja krevettidega

 

500-600 g lõhefilee

1 suur baklažaan

200 g krevette

Meresoola

 

Kaste

2 sidrunit

1,5 dl oliiviõli

Paar peotäit maitserohelist

1 dl riivitud parmesani

1 sl mett

Musta pipart

 

Pane lõhefilee ahjuvormi, eemalda luud ja maitsesta soolaga.

Riivi ühe sidruni koor ja pigista välja 1,5 sidrunist mahl (jäta üks poolik alles, serveerimiseks). Sega ülejäänud kastme koostisosadega.

Lõika baklažaan väikesteks kuubikuteks, pane kaussi, kalla peale 3/4 kastmest ja sega kõik hoolikalt läbi. Puista kausi sisu lõhefileele. Küpseta 175 kraadises ahjus ca 30 minutit ehk kuni kala on küps.

Järelejäänud neljandik kastmest sega krevettidega ja jäta krevetid külmkappi maitsestuma. Puista krevetid valmis kalale ja serveeri kohe, koos sidruniviiludega, et maitset veel paremini esile tuua.

 

DSC04110

Share Button
12 Comments