Õunagalett karamellikastmega

Viimasel ajal mulle jäävad igal pool ette galetid. Tundub, et nende tegemine on hetkel väga IN! Kuigi ma üldiselt väga trendijälgija ei ole (ja olgem ausad, mu senise trendijälgimise tempos peaks galetipostituse tegema nii 3-5 aasta pärast), siis siinkohal sai mu uudishimu ikkagi kangekaelsusest võitu. Esialgu, nii kolm kuud tagasi, tahtsin teha marjagaletti, siis virsiku-tüümiani galetti.. aga kuidagi ei jõudnud selleni. Lõpuks nägin hiljuti Martiina blogis nii isuäratavat õunagaletti ja kuna on lisaks ka õunahooaeg, siis pidin samuti õunadega piruka tegema..

DSC03175

Jah, ma saan täiesti aru, millest on see vaimustus tulnud. Eriti mõistan Martiinat, kes selle maailma parimaks õunapirukaks tituleeris. Lisaks oivalisele maitsele on see lihtsalt tehtav, taskukohane ja kiiresti valmiv. Täna näiteks ei olnud mul plaanis õhtul üldse süüa teha. Isegi poodi mitte minna. Aga tööpäeva lõpus andis abikaasa teada, et meile tulevad külalised. Ma olin juba koduteel ning poodi minna ei viitsinud.. ja ometi tuli spontaanne otsus ja sain kohe olemasolevatest asjadest piruka tehtud.

DSC03170

Loomulikult kukkusin kohe galetti soojana pugima ja pärast pidin oma 30 minuti jooksu asemel suurtest süümepiinadest ajendatuna hoopis 50 minutit jooksma.. Tagasi koju jõudes oli see ÕNNEKS otsas.

Retsept (mugandatult): Maailma parim õunapirukas ehk lummav õunagalett.

Õunagalett karamellikastmega

2 tk

Tainas

5 dl nisujahu

180 g külma võid

5-6 sl vett

3 tl pruuni suhkrut

näpuotsaga soola

Täidis

2 l hapukaid (!!) õunatükke

1 tl kaneeli

2 sl pruuni suhkrut

Karamell

150 g suhkrut

20 g võid

1 dl vahukoort

0,25 tl meresoolahelbeid

Määrimiseks – 1 munakollane

Taigna tegemiseks sega jahu soola ja suhkruga, lisa võikuubikud ja näpi tainas purutaoliseks massiks. Lisa vesi ja sõtku tainas kiiresti pallliks. Üldiselt peaks kõiki liigutusi tegema üsna kiiresti ja ehk mitte kõige korralikumalt (nagu korraliku muretaina puhul ikka), et või sulama ei hakkaks. Pane tainas vähemalt 30 minutiks külmkappi.

Seni puhasta ja tükelda õunad, sega vähese suhkru ja kaneeliga. Eelkuumuta ahi 200 kraadini.

Jaga tainas kaheks ja rulli esialgu üks pall küpsetuspaberile lahti ringikujuliseks (diameeter tuleb ca 30 cm). Pane keskele pooled õunatükid, jättes ca 5 cm äärest vabaks. Vabaks jäänud tainas suru õunatükkide peale ja seejärel määri munakollasega. Teise tainapalliga tee läbi sama protseduur – kui oled galetid kokku pand, siis need peaksid täpselt plaadile mahtuma (ahjus need põhimõtteliselt ei kerki). Samas võid ka kahes osas küpsetada. Küpseta 30 minutit.

Galeti küpsemise ajal valmista karamell. Sulata suhkur tasasel tulel paksupõhjalise poti põhjas kuni see on merevaiguvärvi (seda on kõige lihtsam teha vähehaaval, lisades enne pool suhkrust ja kui see pruunistumas, siis lisada ka teine pool. Segada karamelli ei tohi, aga potti õhus ringjate liigutustega natuke liigutada küll, et suhkur ühtlaselt lahustuks). Kuumuta koor keemiseni. Lisa kuum koor kuumale karamellile, seda pidevalt segades (ole ettevaatlik, sest karamell hakkab kõvasti keema). Seejärel lisa toasoe või ja soolahelbed. Kalla soe karamell soojale pirukale ja naudi kohe!

DSC03172

Share Button
7 Comments