Brioche + “Mida arvata multikeetjast?”

Tähelepanelikumad naisteajakirjade lugejad on juba avastanud, et sel kuul oli siin-seal väike artikkel sellest, kuidas testisin multikeetjat. Olgu siis siinkohal öeldud, et tegemist ei olnud kinni makstud kiidulauluga – artikli kirjutamise minupoolseks tingimuseks oli see, et testi tulemustest räägin ausalt, st võin masinat nii kiita kui ka laita. Pärast artiklit on blogisse jõutud juba paar korda otsingusõnadega “multikeetja”, “multikeetja retseptid” ja “mida teha multikeetjaga”. Niisiis mõtlesin kirjutada natuke pikemalt (ja veel ausamalt?) sellest, kuidas multikeetjaga lõbutsesin. Olgem ausad, eestikeelne info multikeetjatest põhimõtteliselt puudub. Isegi speller keeldub seda sõna tunnistamast. Jällegi rõhutan, et võite jätkuvalt mu aususes kindlad olla – tegemist on täiesti vabatahtliku postitusega, mille eest mulle kommi ei pakuta.

10494981_731964880196487_5519627880183151137_o

Multikeetjatest kuulsin ise esmakordselt selle aasta algul, sest mu tuttavad rääkisid sellise masina soetamisest ja tahtsid minult nõu saada. Mina oskasin ainult kukalt sügada – juba see nimetus kõlas nagu teleturutoodangu kaup. Üldiselt asi, mis peaks tegema kõike, ei tee midagi päris korralikult. Ühesõnaga ma ei viitsinud isegi süveneda, mis see asi on. Kuude jooksul on siiski üksikud tuttavad siin-seal multikeetjat kiitnud ja mõni FB’s ostu üle kilganud. Ausalt öeldes ma arvasin esialgu, et eks nad kiidavad, sest raha on ju raisatud ja piinlik oleks tunnistada, et mõttetu asja peale.. Samas lõpuks mõjus see positiivne tagasiside nii, et uudishimu sai minust võitu ja nõustusin ka ise seda masinat testima.

DSC02131

Esimene mulje masinast oli üsnagi negatiivne, või pigem lihtsalt “eimidagiütlev”. Nimelt antakse masinaga kaasa retseptiraamat 200 retseptiga. Valik retsepte on üsnagi “vanamoodne” ja igav, nii mõndagi toiduainet ei ole ma Eestis müügil näinudki (ütleme siis, et kogu retseptivalik on pigem venepärane). Pedandina olin ma šokeeritud sellest, et seal on päriselt pildid, kus on taldrikule photoshopiga koogitükk peale paigutatud ja sellele omakorda maasikas ja vahukoor peale liimitud. Nii ma siis vaatasin nõutult seda raamatut, leidsin kalkuni-kartuli roa, mis tundus isuäratav, ja katsetasin. Sain kohe aru ka masina peamisest eelisest – viskad asjad potti, segad läbi, paned tööle ja lahkud. Nimelt teeb masin toidu ise valmis, lülitub välja ja seejärel hoiab veel tunde toitu soojas. Mina aga läksin käisin Kassiabis ja tegin trenni, 3 h hiljem koju tulles ootas mind soe söök. Mida veel elult tahta? Seega on selge, et tegelikult on supid, hautised, pudrud, vormiroad jms multikeetja pärusmaa.

DSC02205

Nüüd olin masina suhtes juba üsna positiivselt meelestatud – viskasin selle kohutava retseptiraamatu nurka, avasin venekeelse interneti (sest teistes keeltes on info olematu) ja mis ma näen.. ? Kõik kohad kubisevad isuäratavatest retseptidest! Kohe hakkas ka mõte tööle – viskasin poti põhja riisi keema ja üles restile asetasin fooliumis forellifilee sidruniga. Niimoodi valmis nii kala kui ka garniir, ilma et ma oleks pidanud vahepeal midagigi tegema. Ja täiesti ausalt – ma vaatasin rahulikult sarja ja ehmatasin, kui multikeetja tegi valmis toidu märguande. See on uskumatu, kui kiiresti harjusin ära toidu valmimist mitte jälgima. Sel hetkel sain juba aru, et kui ma oleks poissmees või noor lapsevanem, siis seda masinat ma enam ei tagastaks. Toidublogijana ei saa ma aga endale sellise looderdamise luksust lubada.

Pizza

Krõbedat koorikut pitsal ei ole, ent täiesti korralik kuiv tainas ja mahlakas täidis täiesti olemas!

Tegelikult oli aga minu eesmärgiks proovida valmistada masinas küpsetisi ja magustoite. Sisuliselt valmivad küpsetised ju poti põhjas, kus kuumus tuleb eelkõige külgedelt ja alt. See tähendab, esiteks, et krõbedat koorikut toidu peale ei saa. Teiseks, on jube ebamugav toitu poti põhjast kätte saada. Pitsa puhul oli lisaks probleemiks see, et valmiv pitsa on liiga väike – parasjagu ühele inimesele. Aga maitse ja valmistamise üle pole mul ühtegi nurinat. Koogi suurus oli küll täpselt paras ja valmivad koogid olid tõesti suussulavad. Eriti juustukook.. mmm..

DSC02183

New Yorgi juustukook

Minu arust on olemasolevatest köögimasinatest kõige ebatarvilikumate nimekirjas jogurti- ja leivamasin. Nüüd aga tean soovitada, et kui teil on plaanis emba-kumba osta, siis võtke parem juba multikeetja. Jogurti jaoks on ju tegelikult vaja lihtsalt stabiilset sooja temperatuuri. Minul on selleks olemas põrandaküttega vannitoapõrand. Samas, multikeetjas kaane all jogurti soojas hoidmine tundus kuidagi õigem (hügieenilisem?). Leiva küpsetamise osas olin aga skeptiline, sest küpsetistele ei teki ju krõbedat koorikut. Paar minutit guugeldamist ja vene foorumites surfamist aga näitasid mulle, et krõbe koorik on täiesti saavutatav – kui leib viimaseks 20 minutiks potis ringi keerata! Niisiis saab potis teha suurepärast leiba ja ei pea otsima kodus tuuletõmbeta kohta ega kastma leiba vahepeal veega. Pluss on masinal eraldi leiva küpsetamise režiim, mis 1 h kergitab tainast soojas ja alles seejärel hakkab küpsetama.

Redmond - leib

Kokkuvõtvalt pean ma tõesti tunnistama, et multikeetja on päris mugav abimees köögis. Soovitaksin seda kõigile, kellel on kiire eluviis või kes lihtsalt ei viitsi aega toidu tegemise peale raisata, aga samas soovivad korralikku kodust sööki. Ma ise liialt armastan toiduga tegelemist, et seda lõbu endalt ära võtta. Samas, kui ma üldse kunagi ise ostaksin mõne kodumasina, siis multikeetja oleks minu valikus esimeste seas (eriti selline masin, mis valmistab toitu ka rõhu all).


PS! Suure valiku multikeetjaid leiad multikeetja.ee veebilehel – tegemist on multikeetjatele ja kodutehnikale spetsialiseerunud e-poega! Kasuta ostmisel allahindluse saamiseks sooduskoodi “KajuKöök”!


DSC02171

Lõpetuseks jagan brioche retsepti, mida ma seekord tegin multikeetjas. Retsept: foorumist multivarka.ru.

Brioche

3 muna

150 g sulatatud võid

5 sl suhkrut

7 sl hapukoort

3 tl pärmi

1 tl soola

500 g jahu

Määrimiseks – 1 munakollane

Sega hapukoor võiga. Lisa munad, suhkur, sool, pärm ja sega hoolikalt kokku. Vähehaaval sõtku juurde jahu – tainas on väga mõnus pehme ja lihtsalt sõtkutav. Pane tainas sooja kohta kerkima 40 minutiks. Seejärel sõtku läbi ning pane tagasi kerkima 40 minutiks. Kui soovid, võid ka ainult üks kord kergitada, aga siis vähemalt 1 h. Nüüd sõtku tainas taas läbi ja pane võiga määritud keeksivormi. Eelkuumuta ahi 180 kraadi ja las tainas kerkib veel 30 minutit, kuni ahi soojeneb. Pintselda peale munakollane ja küpseta 30-35 minutit. Lase natuke jahtuda ja naudi soojalt!

Kui küpsetad multikeetjas – pane tainas kerkima multikeetjasse jogurti režiimile 1 tunniks. Sõtku tainas läbi ja pane tagasi potti (võiga määritud). Seejärel pane pott leivaküpsetusrežiimile 2 h 10 min. Kui leib on juba küpsenud 1 h 50 min, siis keera brioche potis ringi ja küpseta veel 20 minutit.

DSC02177

Share Button
6 Comments