Õunapirukas pruunistatud või ning sidruniga

Kuna ma juba pidulikult kuulutasin, et olen sügiseks valmis, siis tundus igati asjakohane esimesed kodumaised õunad pirukasse pista. Hea küll, need olid ka lihtsalt liiga hapud, et niisama süüa. Augusti keskpaik-sügise algus on üldiselt mu lemmik aeg köögis, sest valmivad nii õunad kui ka mu vanad head lemmikud suvikõrvitsad. Ilmselgelt ei ole üllatav, et ma eelmisel aastal sel ajal blogimisega ka alustasin. Ütleme nii, et paraku abikaasa igasuguste “oblikate” rohkuse tõttu just ekstaasis ei ole, aga saame hakkama. Niikuinii püüan alati osta võimalikult värsket ja eestimaist kaupa, sest kahjuks endal kasvatamise võimalused puuduvad. Aga just praegu on kõige lihtsam otse tootjatelt värsket kaupa hankida. Isegi turule enam väga ei jõua, sest palju mugavam on välja otsida paar väiketootjat, kellelt kaupa saada (tegelikult olen solvunud – ostsin Nõmme turult kaks korda hingehinnaga “Eesti” vaarikaid, mis maitsesid nagu plastiliin)..

DSC02821

Vahel, õigupoolest üsna tihti, meeldib mulle iseenda üle naerda. Näiteks eile tegin esimest korda elus pruunistatud võid ja muigasin, et enda arust mingi toidublogija, aga teeb 26 aastaselt elus esimest korda nii elementaarset kulinaarset asja. Ma isegi ei tea, mida enese õigustuseks öelda. Nüüd see on vähemalt tehtud ja õunakoogi sisse sobis õrnalt pähklimaitseline või küll nagu valatult.

Allikas (mugandatud): Brooklyn Supper.

Õunapirukas pruunistatud või ning sidruniga

Tainas

100 g mandlijahu

100 g nisujahu

80 g võid

50 g suhkrut

1 tl vanillsuhkrut

1 muna

Noaotsatäis soola

Täidis

500-600 g õunu

3 sl võid

2 sl pruuni suhkrut (palmisuhkur!)

0,25 tl jahvatatud muskaatpähklit

0,5 sidruni koor

Glasuur

0,5 sidruni mahl

4 sl suhkrut

Noaotsaga meresoola

Eelkuumuta ahi 190 kraadini.

Alusta põhja valmistamisest – sega kokku jahud, sool ja suhkrud. Näpi juurde külm või. Viimasena sega hulka muna. Suru tainas pirukavormi põhja ja äärtele ning pane külmkappi ootele.

Pane või potti ja kuumuta tasasel tulel. Või peab vaikselt podisema umbes 15-20 minutit. Ära seda vahepeal sega, aga vajadusel keeruta natuke potti, et või pruunistuks ühtlaselt. Kuni või podiseb puhasta ja tükelda õunad. Aga ühe silmaga jälgi pidevalt või pruunistumist.

Või värvus peaks lõpuks olema nagu merevaigul, sees võivad olla natuke tumedamad tükid. Valmis või kalla kohe puhtasse potti, aga tee seda läbi sõela, mille sisse on pandud majapidamispaberi tükk, et must puru eemaldada. Lisa võile palmisuhkur, muskaatpähkel ja sidruni koor. Sega võisegu õuntega ja puista seejärel piruka põhjale. Võid loomulikult ka kenasti laduda.

Küpseta pirukat ahjus ca 30 minutit, kuni ääred muutuvad kuldpruuniks. Küpsetamise ajal valmista glasuur – kuumuta sidrunimahla suhkru ja meresoolaga, kuni suhkur on sulanud ja seejärel tõsta tulelt. Valmis koogile pintselda peale õhuke glasuurikiht.

DSC02824

 

Share Button
3 Comments