Suupisted pidupäevaks

Mu käest on mitu korda küsitud lihtsate suupistete ideesid külmale lauale. Aja jooksul ongi väike ports suupistete pilte kogunenud ja mõtlesingi need ühte postitusse kokku koguda. Miks ma peaks iga võileiva kohta eraldi postituse tegema, ah? Kui, siis ainult klikkide pärast 😀 (sellega ma praegu meeleheitlikult üritan iseennast petta, et nende peal ma ju väljas ei ole).

DSC02396

Täielik suupistelaua-klassika on tursamaksa võileivad. Isiklikult võin neid süüa lõpmatuseni. Isegi kui nende nimetus ja teinekord väljanägemine ei ole just kõige isuäratavamad, haihtuvad need laualt alati ülikiiresti ja ma pole kohanud kedagi, kellele need ei maitseks. Pealegi… kodukanade munadega on need ju päris armsalt kollased 🙂

Tursamaksa võileib

1 konserv tursamaksa

3 muna

1 väike sibul

Sool

Sai ja või

Keeda munad kõvaks ja purusta kahvliga. Haki peenelt sibul. Nõruta tursamaks ja sega koos sibulaga munasegu hulka. Maitsesta soolaga ja meisterda võileivad.

DSC02407

Järgmised suupisted on täiesti spontaanselt emaga koostöös välja mõeldud. Nimelt üritas mu ema ühel heal õhtul supikogu ära visata – me oleme nii laisaks läinud, et ei viitsi supikogu pärast keetmist enam puhastada ja lõikame kalasupi sisse hoopis ilusat fileed. Õnneks me saime viimasel hetkel tal sabast kinni, kui ta supikoguga kompostihunniku suunas jalutas, ja kasutasime siis fantaasiat, et teha mõnusaid suupisteid.

Lõhe-avokaado suupisted

200-300 g keedetud/aurutatud lõhefileed

2 keedetud muna

1 avokaado

2 sl hapukoort

1 sl majoneesi

0,5 laimi mahl

Soola-pipart-tilli

Sai/leib ja või

Purusta munad kahvliga, lisa avokaado tükid ja lõhe ning sega/suru kahvliga ühtlaseks. Lisa ülejäänud koostisosad, sega läbi ning meisterda võileivad!

DSC02608

Kui nüüd rääkida meie pere külmast lauast, siis peaks mainima, et see on, üllatus-üllatus, üsna venepärane 🙂 KÕIK pidupäevad algavad šampuse ja kalamarja võileivaga.

DSC02625

Kindlasti (vähemalt minu jaoks) peab laual olema soolalõhe, keedetud keel ja mingil kujul baklažaan (tavaliselt ikra).

DSC02621

Nagu olen ka juba maininud, siis viimasel paaril aastal on mu lemmikuks saanud arbuusi-feta suupisted ja nende kõrval vana hea klassika sinihallitusjuust viinamarjaga. Naljakal kombel puudub laualt kartulisalat. Kui aus olla, siis minu arust oli see mu elu esimene perekondlik pidu, kust puudus kartulisalat. Veel naljakam on see, et ma ei pandki seda tähele enne kui ma pilte postitusse üles riputasin.. Sellisele külmale lauale järgneb perekondlikel pidudel alati väike šašlõki- või grillkala-ring värske salatiga ja loomulikult tort.

DSC02623

Ma juba kord eputasin pisikese külma lauaga, mille tegin abikaasale tööle. Tal õnneks tööl vähe inimesi ja saingi erinevaid suupisteid neile teha. Lauale said:

Kiluvõileivad

Peedi-sinihallitusjuustupirukad

Kukeseene-suupiste (sibulaga praetud kukeseened hakkisin peeneks, segasin paari sl toorjuustu ja tilliga)

Mustsõstra-rooibose jäätee

Vaarikamojito kook

jaaaaa.. minu isiklikud lemmikud:

Tomati-mozarella suupisted

25 tk

2 pakki mozzarella pallikesi

13 kirsstomatit

1 tl pestot

0,25 tl pruuni suhkrut

0,25 sidrunimahl

Sool-pipar-tšillihelbed

Värske basiilik

Sai-toorjuust

Sega mozzarella pesto, pruuni suhkru, sidrunimahla, soola, pipra ja tšillihelvestega. Lase maitsestada 30 min kuni paar tundi. Lõika kirsstomatid pooleks. Lõika pitsiga saiast pisikesed ringid, määri õrnalt toorjuustuga, pane peale tomatipoolik (lõigatud osa üles), basiilikuleht ja mozzarella pallike. Kinnita hambatikuga.

Loodan, et sain vähemalt kellelegi peolaua planeerimisel abiks olla!

DSC02702

 

Share Button
No Comments