Maasikatort a’la Fraisier

Maasikahooaeg alles küll algas, aga juba hakkab vaikselt läbi saama. Ise olen sel hooajal jõudnud tohutult palju maasikaid osta – niisama söömiseks, magustoitudesse ja sügavkülma talvevaruks. See talveks varumine on minu lühikese elu jooksul liikunud populaarsuse osas ühe suure sinusoidina (mitte minu silmis, vaid üleüldse). Mäletan, et üsna väiksena ma sügavkülmutatud marju kuigi palju ei saanud, ikka tehti kõik moosiks. Mingi hetk aga hakkas meie sügavkülm aina enam täituma marjadega, eelkõige maasikatega – nii terved, tükeldatud kui ka toormoosina. Minule meeldis see väga, sest pärast kooli oma klassikalisi Mehhiko seebikaid vaadates nokkisin kõrvale marju sügavkülmast. Ei olnud harv juhus, kui ema võttis sügavkülmast välja karbi, mis oli juba õige tühi. Tänapäeval on aga poodides sügavkülmutatud marjade valik nõnda uhke, et inimesed on taas loobumas marjade sügavkülmutamisest. Aga mina küll ei loobu! Miks? Mina teen kõik marjad toormoosiks, mida kasutan talvel kookides toorena. Samas kuuleb üsnagi regulaarselt uudistes, vähemalt kord aastas, sellest, kuidas inimesed on saanud poemarjadest kõhuhädad. Nende samade artiklite juurest leiab ka tootjate soovituse sügavkülmutatud marjade kuumtöötlemiseks enne tarvitamist.. Mitte, et ma nüüd väikest kõhuhäda kardan, aga eelistan olla ilma. Nüüd on jäänud ainult küsimus – kus ma ülejäänud marjad ära mahutan, kui suutsin maasika toormoosist sügavkülma ära ummistada?

DSC02311

Niisiis ilusa maasikahooaja lõpetuseks võiks teha ju natuke uhkema maasikatordi, mis meenutab maailmakuulsat Prantsuse torti – Fraisier. Kuna selle suurejooneline välimus on lihtsamalt saavutatav kui esmapilgul lihtsa kreemina näiv sisu, siis mõtlesin, miks ei võiks lihtsat maasikatorti samamoodi kokku panna. Mina vastuväiteid igal juhul ei leidnud.

DSC02305

Maasikatort a’la Fraisier

22 cm koogivorm

Biskviit

3 muna

1,5 dl suhkrut

0,5 dl keevat vett

2,5 dl jahu

1 tl küpsetuspulbrit

Kreem

200 g Mascarponet

200 g kohupiima

200 g vahukoort

75 g suhkrut

Soovi korral – 1 pk vahukooretugevdajat

Immutamiseks

0,5 sidrunimahl

1 dl vett

2 tl suhkrut

Võikreem

2 munavalget

80 g suhkrut

120 g võid (toatemperatuuril)

Martsipan – tordi katmiseks

Maasikad

Biskviidi jaoks sega jahu küpsetuspulbriga. Vahusta munad suhkruga. Kui vaht on muutunud kohevaks (läheb ca 10 minutit), siis lisa vähehaaval (vahustamist jätkates) keev vesi. Viimasena sega õrnalt juurde jahusegu (sega lusika või vispliga). Vala tainas vormi ja küpseta 200-kraadises ahjus 25 minutit. Kui pind liiga tumedaks muutuma hakkab, kata vorm fooliumiga.

Kuni biskviit küpseb valmista siirup – kuumuta sidrunimahl, vesi ja suhkur, kuni suhkur on sulanud. Jäta jahtuma. Sega kokku kreem – vahusta kohupiim, mascarpone, suhkur ja vahukoor tugevaks vahuks (ära ülevahusta! Tükki ei tohi kreem minna).

Seejärel valmista võikreem – pane munavalged ja suhkur väiksesse kaussi, vesivannile. Kuumuta ja sega vispliga, kuni suhkur on täiesti ära sulanud. Seda saad kontrollida nii, et võtad tilga vahtu sõrmede vahele – kui ei tunne ühtegi tükki sõrmevahel, siis tõsta kauss vesivannilt ära ja hakka kohe mikseriga vahustama. Vahusta kuni mass on jahtunud toatemperatuurini ning seejärel lisa tükkhaaval või (või ja munamassi temperatuur peavad olema võimalikult sarnased).

Tordi kokkupanek

Lõika biskviit pooleks ja pane esimene pool serveerimisalusele, aseta ümber tordirõngas, mis on vooderdatud kilega. Immuta põhja poole siirupiga. Aseta põhjale võimalikult ühesuurused maasikad. Äärmised maasikad lõika pooleks ja suru lõigatud pool vastu tordirõngast:

DSC02301

Pane kreem kile- või pritsikotti ja lõika koti ots ära. Pane kreem maasikate vahele ning peale.

DSC02303

Aseta kreemile teine biskviit ja immuta seda ülejäänud siirupiga. Kata võikreemiga ja silu võimalikult ühtlaseks. Rulli tordiga sama suurusega martsipanitükk ja kata sellega tort! Kaunista vastavalt soovile!

DSC02313

Share Button
4 Comments