Suussulav sidrunikook

Ma olen vist mingil magusalainel taaskord. Kuna tundub, et tänavu siiski saab randa, siis peaks küpsetamise lõpetama. Õnneks (!!) läks abikaasa nüüd nädalaks Saksamaale ja see tähendab puhkust köögist 😀 (tegelikult ma praegu julmalt valetan, sest reedeks on vaja tort teha). Naljakas, et inimestel on blogi põhjal kujunenud minust arvamus, et ma olen snoob, kes sööb ainult restoranitasemel toitu. Ma ei saa aru, kuidas see on võimalik, sest enda arust olen kõigesööja ja kodusöögi austaja ning hea meelega söön vahel isegi rämpstoitu. Vast olen natuke teadlikum tarbija lihtsalt ja üldjuhul (kui just rämpstoidu isu peale ei tule) raiskan pigem natuke rohkem raha söögile, kui tean, et see on “puhas”. Samas juhtub tihti nüüd see, et nii kui lähen külla, siis perenaised alustavad kohe: “noh, minu söök pole siin midagi erilist… loodan et sa ikka sööd kodust lihtsat sööki..” Jummel küll, kodune söök on ju südamega tehtud ja juba see muudab maitseelamuse eriliseks! Minu vähesest pirtsakusest räägib juba see, et kui mul veel kiired töö-kooli ajad olid ja parasjagu meest kodus ei olnud, siis ma tegin endale teinekord pühapäeval valmis 5 päeva söögi. Panin isegi portsjonid kohe karpidesse, et ei peaks end hommikuti vaevama toidu karpi panemisega..

DSC01928

Selle sidrunikoogi retsepti puhul köitis mind see, et inglise keeles oli retsepti nimetus Magic Lemon Cake. Kes siis ei tahaks maagilist toitu teha? Eriline olevat retsept seetõttu, et segad ühes kausis koostisosad kokku, paned vormi ja võtad ahjust välja kolmekihilise koogi. Ma päris kolme kihti ei tunnetanud, aga kaks selgelt eristuvat kihti oli küll! Ülemine kiht tuntava tekstuuriga ja kohev, alumine kiht tihkem, niiskem ja suussulav. Kui ma muidu suudan küpsetistest eemale hoida, siis selle koogiga sirutasin aina uue tüki järele, sest see tundus lihtsalt nõnda kerge ja sulas suus ära. Kuna tegemise vaev oli ka minimaalne, siis selle retsepti jätan kindlasti oma lemmikute nimekirja.

DSC01930

Retsept pärit siit.

Suussulav sidrunikook

110 g võid

4 muna

500 ml piima

150 g suhkrut

130 g jahu

1 sidruni riivitud koor ja mahl

Tuhksuhkrut

Eelkuumuta ahi 160 kraadini ja kata kandiline koogivorm küpsetuspaberiga (mul oli ca 20×25 cm vorm).

Sulata väikeses potis või ja jäta jahtuma. Eralda munakollased munavalgetest. Lisa munakollastele suhkur ja sega heledaks vahuks. Nüüd lisa sidrunimahl ja riivitud koor. Kalla peene joana ja pidevalt segades juurde või. Lisa jahu, sega taaskord hoolikalt läbi ja viimasena kalla juurde piim.

Vahusta munavalged tugevaks vahuks ja sega ettevaatlikult (!!!) tainasse. Kalla tainas koogivormi ja küpseta 50-60 minutit. Viimased 10 minutit võiks kasutada pöördõhku, et saaks koogi pealt kaunilt kuldseks. Jahtunud koogile puista peale tuhksuhkrut ja lõika kook ruutudeks. Kook iseenesest ei tule üldse kõrge ja jääb väga ilus, kui lõigata 3x3x3 cm ruudud, mis on täpselt parajad ühe-ampsu-tükid.

DSC01934

 

Share Button
98 Comments