Šokolaadi-kirsitort ehk üks õige pidulik postitus

Nädalavahetuseks otsustas abikaasa mind kodust (loe: köögist ja arvutist) eemale kiskuda ja sõidutada Lõuna-Eestisse tema võistlusi jälgima, väike fänn nagu ma olen. Ega tema teadnud, et ma postitamiseks ikka salaja oma arvuti kaasa võtsin. Viisakusest jätsin siiski laadija koju. Vale otsus, sest mul ei ole isegi ühtegi raamatut kaasas ja lõpuks ma istusin ja mõtlesin, mida kõike kasulikku ma praegu tegema peaksin.

Ülikooli lõpetamisest niipalju, et eks see pidupäev üks perekondlik tähistamise päev ole. Noh, hea küll, sõpru oli ka ütlemata tore näha! Suuremat sorti aktuste inimene ma ei ole – tahaks iga kord järjekordsele lastekoorile kallale karata. Miks ometi peavad nad alati aktustel esinema, miks?? TTÜs siiski meid õnneks säästeti ja kui välja arvata naistekoori paar tsirr-tsorr kahtlast laulu, oli tegemist akadeemilise ja asjaliku aktusega. Tõsi, lõpetasin ma ju ehitusteaduskonna (mis siis, et keskkonnakorralduse eriala), seega loeti meile palju sõnu peale, kui vastutusrikas meie töö edaspidi on. Ma siis püüan seda oma kodu projekteerides kunagi meeles pidada 😀

5M0A1172
Kuna olen väike nohik, siis sain lausa pidulikult allkirja anda..

Sõbrad tulid ikka ka, meetriste roosidega, millega ma inimesi siin-seal pahaaimamatult ründasin.

DSC01718

Perekonnaga läksime aga edasi Diipi, kuhu mu abikaasa meid sööma kutsus. Pole midagi halba öelda. Kui välja arvata see, et mu isa sai seaprea asemel kogemata siiafilee 😀 Aga mina pole ausalt saanud ammu nii head šokolaaditorti, kui Diip’is.

DSC01770

Kui jutt juba šokolaaditortidele läks, siis olen viimase nädala jooksul teinud kaks šokolaaditorti ja lubasin ka retsepti jagada. Abikaasale šokolaadi magustoidud väga ei maitse (kui nüüd välja arvata minu šokolaaditordi tükk Diip’is, millest ta pool ära sõi) ja seetõttu koju teen šokolaadiga toitu harva. Küll on aga tegemist ideaalse koostisosaga naisteüritustel, sest meile kõigile meeldib aeg-ajalt šokolaadiga patustada. Niisiis tegin tordi MTÜ Kassiabi koosolekule. Kuigi ma olen üsna ebajärjepidev oma hobide ja tegemistega, siis “kassindus” on üks asi, millega olen tegelenud juba 7 aastat. Imelik isegi, et ei ole sellest enne blogis kirjutanud. Luban peagi pikemalt kirjutada!

DSC01685
Kuna ma tegin väga mahlaka tordi ja mul polnud aega oodata, millal selle sisu läbi imbub ning taheneb, siis ei saanud paraku tordile kuigi esinduslikku välimust..

Retsepti allikatest niipalju, et brownie retsepti sain FB Koogimeistri grupist.

Šokolaadi-kirsitort

Põhi

100 g võid

200 g tumedat shokolaadi

180 g nisujahu

1 tl soodat

Noaotsaga soola

120 g fariinsuhkrut

200 g suhkrut

4 muna

200 g piima

0,5 vanillikauna seemneid (või vanillsuhkrut 2 tl)

Kirsikeedis

1 pakk külmutatud kirsse

4 sl suhkrut

3 želatiinilehte

Kreem

200 g toorjuustu

200 g kohupiima

1 dl vahukoort

100 g valget šokolaadi

1 laimi mahl

Kate

2 dl vahukoort

200 g tumedat šokolaadi

150 g piimašokolaadi

30 g võid

Kuumuta ahi 160 kraadini.

Sulata šokolaad ja või veevannis. Lase jahtuda. Sega jahu soolaga ja soodaga. Vahusta vispliga munad suhkruga ning lisa šokolaad. Nüüd kalla juurde piim, lisa jahusegu ja vanill. Pane tainas ümmarguse lahtikäiva vormi sisse.

Küpseta ahjus ca 40 minutit. Põhi peab olema keskelt katsudes veel õrnalt vetruv, sest šokolaadi-brownie kiht jääb nii suussulav. Üleküpsetades muutub aga kuivaks ja puiseks.

Lase põhjal jahtuda. Võta vormist välja ja lõika kolmeks kihiks. Õige brownie on pehme ja natuke pudenev, seega on kihtide tõstmine esialgu natuke keerukas. Aga pole hullu, kui siit-sealt katki läheb – lõpptulemuses see niikuinii ei kajastu.

Kuni põhi küpseb, valmista kirsikeedis. Pane kirsid, 2 dl vett ja suhkur potti ning kuumuta. Paisuta želatiinilehti külmas vees. Lisa želatiinilehed kuumale keedisele. Jäta jahtuma.

Kreemi jaoks sulata valge šokolaad ning jahuta. Kohupiim, toorjuust, vahukoor ja laimimahl mikserda ühtlaseks. Jätka vahustamist ning kalla juurde valge šokolaad. Segu ja šokolaadi temperatuurid peaksid olema võimalikult sarnased, siis ei lähe šokolaad tükki. Maitse ja vajadusel lisa kreemile suhkrut.

Pane tort kokku, kui põhjad ja keedis on jahtunud. Kaks korda – brownie, kirsid, kreem. Kõige peale viimane brownie kiht (soovi korral võid immutada natuke kirsimahlaga). Pane tort külma tahenema.

Katte valmistamiseks kuumuta vahukoor keemiseni, tõsta tulelt ja lisa šokolaaditükid. Sega kuni šokolaad sulanud. Seejärel lisa või ja lase natuke jahtuda. Kalla kate tordile kahes osas – esialgu kata tort poole šokolaadikreemiga, lase külmkapis taheneda ja seejärel kalla peale ülejäänud šokolaad.

10360773_719028288156813_7460495631272251505_n

 

Share Button