Sidruni- ja seedermänniseemnepirukas vaarikatega

Ei tasu karta pärast mu viimast postitust, et edaspidi saab blogi uue pealkirja “Kaju Dieedipidaja Köök”. Teistele võib ju ikka toidu-rõõmu valmistada, näiteks abikaasa kolleegidele (õigupoolest tuletas seda abikaasa mulle pärast eelmist postitust meelde).

Üldjuhul mulle väga ei meeldi sellised retseptid, kus on kasutatud ebavõrdseid munakollaste ja -valgete koguseid, sest siis ma pean mõtlema mida ülejäägiga teha. Hea küll, tõele au andes, ma üldjuhul oma pead sellega väga ei vaeva ja kasutan kõik ära omletis. Ent tendents on ikkagi see, et munakollased kipuvad üle jääma (ei tasu ikka nõnda palju makroone teha). Seega on see ideaalne pirukas munakollaste utiliseerimiseks – vaja lausa 7 munakollast. Ah et mis ma teen 7 munavalgega? Arvake ära, kas homseks on mu kodu täis makroone või mitte..

Siinkohal tahaks veel eputada pirukavormi üle, mida ammu otsisin ja lõpuks Stockmannist leidsin. Vormil on klaaspõhi ja hõlpsasti eemaldatavad ääred. Ehk siis pole mingit probleemi piruka lõikamisega, tõstmisega ega isegi serveerimisega, sest väga edukalt saab sellel klaaspõhjal piruka lauale või kenale serveerimisalusele asetada. Naistel on vahel ikka nii vähe õnneks vaja. Kuna see vorm ei ole kuigi sügav, siis mul jäi parasjagu aineid üle, et üks minipirukas ka valmistada, maitsmiseks. Ja pole midagi öelda – ohtra sidruniga suussulav ja siidjas pirukas. Täpselt nagu ette kujutasin..

DSC01632

Allikas: ajakiri “Jamie”, juuni 2014 (mugandatud versioon).


Sidruni- ja seedermänniseemnepirukas vaarikatega


125 g toasooja võid

75 g suhkrut

2 suurt munakollast

225 g jahu

0,5 tl küpsetuspulbrit

1 sl külma piima

Täidis

5 suurt munakollast

125 g suhkrut

3 sl maisitärklist

2 sidruni koor ja mahl

400 ml piima

70 g seedermänniseemneid

200 g vaarikaid (+ 2l tärklist, kui kasutad külmutatud marju)

Serveerimiseks – tuhksuhkrut

DSC01643


Taina valmistamiseks hõõru või ja suhkur heledaks vahuks. Lisa ükshaaval munakollased ja sega ühtlaseks. Sõelu juurde jahu, küpsetuspulber ja näpuotsatäis soola. Sega kuni saad ühtlase siidja taina, vajadusel lisa 1 sl piima. Mässi tainas toidukilesse ja pane 30 minutiks külmkappi.

Senikaua valmista täidis. Vispelda kausis munakollased, suhkur,  maisitärklis, sidrunikoor ja -mahl ning näpuotsatäis soola. Kuumuta potis piima, kuni äärtesse hakkavad tekkima mullikesed, seejärel kalla piim vispeldades munasegu hulka. Vala segu tagasi potti ja kuumuta keskmisel kuumusel, pidevalt vispeldades, kuni segu hakkab kergelt paksenema. Vala puhtasse kaussi, kata toidukilega ja jäta jahtuma.

Võta tainas külmkapist ja rulli 3 mm paksuseks. Vooderda tainaga lahtikäiva pirukavormi põhi ja ääred. Lõika ära üle serva ulatuvad tainaääred. Pane vorm tagasi külmkappi 30 minutiks.

Kuumuta ahi 180 kraadini.

Kalla täidis vormi, puista peale vaarikad ja seedermänniseemned. Ära unusta eelnevalt külmutatud vaarikaid segada maisitärklisega. Küpseta ca 40 minutit. Lase pirukal täielikult jahtuda. Seejärel võta vormist välja ja puista peale tuhksuhkrut.

DSC01628

 

Share Button
6 Comments