Pasha kommid

Veel päeval olin ma kindel, et olen rebel ja ei tee Lihavõtte teemalist postitust, vaatamata sellele, et olen värske toidublogija. Päris hullumeelne idee, eks? Aga õhtul, istudes autotöökojas, oodates oma autot ja vaadates taustaks mingit mehhiko seepi, tabas mind inspiratsioonipuhang ja vastupandamatu soov teha Lihavõtete klassikat, pashat, kommina. Tormasin aga esimesse poodi, mis ette jäi ja haarasin kokku vajalikud asjad. Alles kassas märkasin, et olin kogemata kaasa haaranud Odense sidrunimaitselise valge šokolaadi. Ma isegi ei teadnud, et selline toode on olemas. Aga kuna pashasse lisatakse sidrunit, siis võtsin seda kui märki, et mul on õige plaan.. 🙂

 

DSC00834

 

Viimase aja tordimajandusega oleks ma justkui unustanud, et olen alati pigem kommimeister olnud.. Niisiis eilse õhtu veetsin üle pika aja komme meisterdades, selle asemel, et õppida. Iga kommi kallal nokitsedes mõtlesin, kuidas inimesed ometi ei mõista, et käsitöö peabki kallis olema.. Kaunistuseks on kasutatud kevadisi kauneid šokolaadi mustrikilesid, mis ostetud Suhkrukunsti poest. Samas lõpuks olin üsna pettunud, sest selgus, et ostetud sidrunimaitseline valge šokolaad ei võta mustrikile mustrit külge ja ma olin sellega enamik komme katnud. Nii jäi enamik komme mustrita 🙁 Eks vigadest õpitakse.. Teie saate aga minu vigadest õppida.

 

DSC00821

 

Pasha kommid

40-50 tk

 

Täidis

100 ml vahukoort

100 g sidrunimaitselist valget šokolaadi

Sidrunikoort

3 sl kohupiimapastat

1/2 vanillikauna

Peotäis jõhvikaid (üks iga kommi sisse)

3 sl Cointreau’d

Peotäis kooritud, maitsestamata pistaatsia pähkleid (üks-kaks iga kommi sisse)

Soovi korral kasuta muid sobivaid pähkleid või kuivatatud marju.

 

Katmiseks

400 g šokolaadi vastavalt oma maitsele – ise kasutan valget, saab väiksed, aga väga magusad ampsud

Väikseid fooliumist kommivorme

Šokolaadi mustrikile

 

Tõsta kõik koostisosad toatemperatuurile ja esimesena pane jõhvikad Cointreau’ga väiksesse kaussi.

Pane väiksesse potti vahukoor, vanillikaun ja -seemned kauna seest ning lõika juurde koorimisnoaga paar sidrunikoore viilu. Kuumuta vahukoor keemiseni ja lase sel tasasel tulel podiseda, 10 minutit. Samal ajal sulata vesivannil šokolaad. Eemalda vahukoore potist vanillikaun ja sidrunikoor ning kalla keev koor šokolaadi kaussi. Tõsta kauss vesivannilt ära ja sega hoolikalt läbi. Lase hetk jahtuda ning sega juurde kohupiim. Jäta täidis jahtuma.

Sulata vesivannil 2/3 katmiseks mõeldud šokolaadist (kui kasutad tumedat šokolaadi, siis tempereeri). Pane šokolaadi teelusikaga ükshaaval kommivormide sisse ja lükka pintsliga šokolaad kommivormi ülemise ääreni välja. See on ikka paras nokitsemine, aga kui liigutad kommivormi kaasa, lastes šokolaadil valguda ühtlaselt, siis saab kiiremini. Tõsta kaetud vormid hetkeks külmkappi ja kui šokolaad juba tahkumas, siis võta välja ja pane iga vormi keskele jõhvikas ning pähkel ja kata need täidisega. Täidist peab olema parasjagu nii palju, et ääreni jääks vaid ca 2 mm. Pane kommid taas külmkappi. Kui kasutad mustrikile, siis vahepeal lõika kilest välja enamvähem kommisuurused ruudud ja sulata vesivannil järelejäänud 1/3 šokolaadist. Mida kauem lased täidisel taheneda, seda kergem on seda pärast katta, kuigi see ka külmana jääb niikuinii mõnusalt kreemiseks. Täidise katmisega peab olema ettevaatlik, sest kui paned lihtsalt šokolaadi täidisele, siis see kukub sisse 🙂 Seetõttu võta pisike lusikas ja pane õhuke ühtlane kiht šokolaadi kommile alustades äärtest! Pärast paari kommi on asi kindlasti selge! Kui kasutad mustrikile, siis olgu šokolaadi peal pigem kuhjaga ja kata see õrnalt kilega, lase jahedas täielikult tahkuda ja eemalda kile ettevaatlikult.

Säilita komme jahedas!

 

DSC00846

 

Share Button
3 Comments