Avokaadohummus ja Bruschettad

Itaalia toidud on ühed mu lemmikutest. Kui varem sai Itaalias kord-paar aastas käidud, siis suur rõhk oli alati heal söögil. See on tõesti riik, kus on nii kerge toiduga patustada, sest kõik tundub nõnda kerge ja maitseb nii oivaliselt, et see ei saa ju ometi paksuks teha! Ma võin lõpmatuseni süüa oliive, mereande, pestot, gelatot jaaa… lõpuks lahkuda riigist nagu Julia Roberts filmis Eat Pray Love – paari lisakiloga.

Täna aga kirjutan bruschettast, mis on oivaline eelroog pidulauale või veiniõhtuks sõpradega.. Bruschetta on väga levinud Itaalia antipasti liik, mis sisuliselt tähendab röstitud ja küüslauguga sisse hõõrutud saia, millel peal erinevad hõrgutised. Eriti tõsiselt tasub võtta seda sisse hõõrumise osa. Küüslauguküüs on vaja poolitada ja korralikult sooja saia krõbedal pinnal hõõruda. Oh seda aroomi, millega kogu elamine täitub. Kõige levinum on tomatikate, mida ka mina üsna tihti teen. Ehk siis kokku vaja segada hakitud tomat (praegusel plastik-tomati hooajal sobib päris hästi kirss-kobartomat), purustatud küüslauk, oliiviõli, sool ja pipar. Suurepärane on see kate ka mugandatult hommikusöögiks – leib/sai, tomatikate, peale juust ja soojendada ahjus. Teise retsepti sain aga Toiduakadeemia Itaalia köögi koolituselt ja see on kreveti-päikesekuivatatud tomati bruschetta. Selleks vaja hakkida päikesekuivatatud tomatid, segada krevettidega, soola, pipra, oliiviõli ja värske basiilikuga. Kokku saab tõeliselt maitseva koosluse. Üldsegi soovin siinkohal kiita Toiduakadeemia peakokka Tarvo Kullamaad, kelle juhendamisel valmisid väga autentsed Itaalia road (mis siis, et seal koolitusel 2 aastat tagasi käisin).

 

IMG_9047

Kui nüüd jõuame aga kolmanda bruschettani, mis pildil on, siis see on uus katsetus ehk avokaado hummus. Minu tutvus hummusega algas ülikooli esimesel kursusel, kui ma läksin tööle ettekandjana Kaheksasse ja vaatasin, kuidas haritud ja muidu tublid inimesed hummust vitsutasid. Hakkasin ka ise väljas käies hummust tellima, et haritud ja muidu tublina välja paista. Tegelikult on selle tegemine kodus üli-lihtne, vaja lihtsalt koostisosad püreestada. Seekord proovisin lisada avokaadot, sest lugesin targast artikklist, et nii on hummus VEEL maitsvam. Ja ongi. Tervislikkusest ei hakka siin enam rääkimagi, sest lihtsalt nii palju nõnda kasulikke aineid koos! Avokaado lisab teatud värskust ja sobib kikerherneste kuivusele tasakaaluks nagu valatud. Ainukese miinusena tooksin välja, et mul oli väga raske seda saiale määrida, sest iga teine lusikatäis läks endale kõhtu..

 

Avokaadohummus

 

1 purk kikerherneid

2 küpset avokaadot

1 laimi mahl

2 küüslauguküünt

2 sl tahhiini pastat

Oliiviõli

Sool, pipar

 

Kõik koostisosad saumikseriga püreestada 🙂

 

 

IMG_9041

Share Button
No Comments