Aeglaselt küpsetatud lambaliha

Üks mu väga temperamentne sõbranna rääkis, et käib emaga kukeseeni korjamas. Suurema osa ajast on ta väga jutukas, niisiis ta ema juba teab, et kui tütar vait jääb, siis järelikult on ta parasjagu leidnud suure kukeseente välja ja lõikab entusiastlikult. Umbes sama lugu on minuga, olen praegu nii täielikult haaratud tordimaaniasse, et ei suuda muudel teemadel sõna võttagi. Ega ma väga jutukas olegi, istun igal vabal hetkel omaette ja teen plaane. Tegelikult sai kõik alguse sellest, et lubasin isa tulevaks suureks juubeliks ise suure tordi teha ja samas mu kogemuste pagas pole just kõige eeskujulikum. Seni olen vaid ühe suurema martsipanikattega tordi teinud ja seda ka suvel. Seega nüüd on vaja harjutada ja teooriat meelde tuletada!

Oma suures entusiasmis püüan siiski oma meest mitte nälga jätta, kuigi mul tundub, et ta on õnnelik ka siit-sealt tordikreeme ja moose vaikselt rottides. Või meeldib talle see, kuidas ma ärritun, kui ta ühe ampsuga pool kreemist ära sööb (väike ilukirjanduslik liialdus)? Oma tortide kaitseks tegelikult peangi korralikult süüa tegema.. Avastasin hiljuti, et juba on veebruar, aga mul on ikka sügavkülm pungil! Selle vea parandamist alustasin lambalihast! Sügavkülmas oli veel ilus abatükk, mis lausa kutsus end küpsetama. Ma küll olin laisk ja ei lõiganud rasvkude palju õhemaks, aga teinekord võiks. Mitte maitse tõttu, vaid seetõttu, et vaene mees pidi hommikul nõusid pesema ja lõpuks olid lambarasvast kollased nii köögi- kui ka vannitoa kraanikauss..

20140220_170354
Päris tervet rosmariinioksa ei pea potti panema, lihtsalt pildil tundus nii ilusam 🙂

Aeglaselt küpsetatud lambaliha

 

Lamba abatükk

500 ml punast veini

1 – 2 porrut

8 – 10 küüslauguküünt

Paar oksa rosmariini

Peotäis tüümiani

 

Maitsesta lammas soola, pipra ja purustatud küüslauguga (kasuta ära 4 küüslauguküünt.. vähemalt). Jäta maitsestuma külmkappi vähemalt üleöö.

Eelkuumuta ahi 220 kraadini. Lõika porru suurteks tükkideks ja pane kaanega ahjupoti põhja. Peale pane lambaliha, rosmariin, tüümian ja ülejäänud küüslauk. Küüslauku ei pea isegi puhastama, võib vaid noaga õrnalt katki pigistada. Kalla kõik üle punase veiniga. Hauta liha 220 kraadises ahjus ca 45 minutit ning alanda kuumust 150 kraadini. Küpseta liha veel ca 2,5 tundi. Ahjust võttes peaks liha olema tõeliselt hõrk ja lausa ise luude küljest lahti tulema.

 

20140220_195753

 

Share Button