Küpsisevahetus 2013

Olen aastaid olnud Eesti toidublogide maastiku jälgija rollis, ent pärast oma blogi loomist tunnen, et nüüd saan ka selles osaleda. Mitte, et mulle enne kätt ette oleks pandud.. Aga nüüd sobib igasugune toidualane tegevus suurepäraselt asendustegevusena sessiks valmistumise asemel (kuna ka mu perekond loeb blogi, siis täpsustan, et see oli nali… vist). Nii ma end siis Küpsisevahetusele kirja paningi, mis võib tunduda kõrvalseisjale üsna kentsakana. Seltskond võõraid naisi küpsetavad küpsised ja siis saadavad neid üksteisele. Jah, niimoodi sõnadesse pandult kõlab see minu ratsionaalsele ajupoolele ka naljakalt. Aga ütlemata tore oli mõelda ja valida retsepti ning nüüd oodata sõnumeid, et teiste saadetud küpsised on kohal. Nagu jõulud oleks! Sellise toreda ürituse korraldaja on Dagris, kellelt ka mina küpsiseid sain, aitäh!
Minu valikuks osutusid Hollandi küpsised, mille retsept on võetud W. Curley Home Couture raamatust. See oli tegelikult ka esimene retsept, mis mind antud raamatus paelus – nii lihtsad ja nii korrektsed küpsised! Pedandile tõeliselt põnev väljakutse. Eks see võttis üksjagu aega ja kannatust, aga tulemus oli seda väärt. Lohutuseks võin öelda, et teine kord tehes läks juba palju kiiremini 🙂

Hollandi küpsised
25 tk

Hele tainas
200 g võid
300 g nisujahu
80 g tuhksuhkrut
1 tl vanillsuhkrut
1 munakollane

Tume tainas
90 g võid
140 g nisujahu
15 g kakaopulbrit
45 g tuhksuhkrut
1 munakollane

Munavalget

Esimesena valmista hele tainas – vahusta või suhkrutega heledaks kohevaks vahuks. Lisa munakollane (tegelikult oleks heledasse tainasse vaja natuke rohkem munakollast, seega võid munakollased esialgu kokku segada ja 2/3 panna heledasse tainasse ja 1/3 tumedasse). Viimasena sõelu juurde jahu ja sega ühtlaseks massiks. Mässi toidukilesse ja hoia vähemalt 1 tund külmkapis.

Tee tumeda tainaga läbi sama protseduur, ainult et sõelu jahuga koos ka kakao!

Tund aega hiljem algab põnevaim osa protsessist:

Esimesena rulli tume tainas ca 5 cm laiuseks ja 1 cm kõrguseks ribaks. Selleks, et saaks ilusad sirged ääred, kasuta palettnoa vms abi (ma kasutasin palettnuga ja splaatlit, teinekord lausa joonlauda). Lõika tainas 5 ribaks ja tõsta need õrnalt kõrvale. Nüüd võta külmkapist 2/3 heledat tainast ja tee sama protseduur läbi, ainult et vaja läheb 4 riba ja see tähendab, et tainas on vaja 4 cm laiuseks rullida. Nüüd pane saadud ribad vaheldumisi, et moodustuks 3×3 malekujuline muster. Kusjuures enne kokku panemist pintselda ribad munavalgega, et need paremini kokku jääksid.
Viimane osa heledast tainast rulli võimalikult õhukeselt (kõige mugavam on seda teha silikoonmatil) ristkülikuks, pane küpsise sisu tainale ja rulli kokku. Kui kasutad all paberit või silikoonmatti, siis on väga mugav kokku rullida! Kuna tainas on selleks ajaks piisavalt pehme, siis siit sealt saad käega rulli ilusamaks suruda ja natuke korrigeerida. Mässi rull toidukilesse ja pane jälle külmkappi 1 tunniks. Pärast lõika 0,5-1 cm paksusteks viiludeks.
Pane küpsised küpsetuspaberiga või silikoonmatiga kaetud ahjuplaadile ja küpseta 180 kraadises ahjus 18 – 20 minutit.
Sellised need tõelise pedandi küpsised siis ongi!


Edit: Nüüd oskan ka lisada linke teiste retseptidele  – mina saatsin küpsised Geale, Liisile ja Kristile. Lisaks Dagrisele saatsid mulle küpsiseid Silja ja Merilin, aitäh!

Share Button
4 Comments