Martsipani-nougat kommid

Käisin laupäeval NOPi gurmeeturul MTÜga Kass ja Pojad trühvleid müümas. Oli väga lahe üritus! Tegin päeva jooksul vähemalt neli ringi turu peal ja vaatasin, mis põnevat kraami müüakse. Arvan, et tipphetk oli lilla lillkapsas ja astelpaju glögg! Ostsin ka juustu, leiba, vorsti, ploomimoosi… kuid (õnneks) sai sealkohal sularaha otsa. Päeva lõpus sai veel teiste kaupmeestega vorst vorsti vastu kaupa vahetatud ja töötasuks ka põnevat moosi kaasa 🙂

 

Trühvlitest lõviosa müüsime ära, ca veerand või veidi vähem jäi kassiabilistele söömiseks. Esimesena läksid kõik kommikarbid kaubaks. Eks teinekord teab meisterdamisele suuremat rõhku pöörata. Turumelus inimesed küll absoluutselt ei pane tähele, et karp pole ideaalne (või olen mina liiga pedantlik). Aga loodan, et teinekord on karbid juba piisavalt ilusad, et nende eest võiks juba ka raha küsida. Igal juhul olen väga rõõmus, et lõpuks meisterdamisega algust tegin! Nüüd kodus ka materjali alles, et teinekord ilusasti kinkida pakendatud komme!

Selline nägi välja meie müügilett – trühvlid, küpsetised ja hoidised. 
Hoidiste valik oli eriti uhke – sai valida nii soolaseid kui ka magusaid!
Olles veel kommilainel (jah, ma tean, kui valesti see kõlab), jagan retsepti, millest sai alguse minu kommikunsti hobi. Tegemist on ka kõige lihtsama retseptiga! Sain selle kunagi Postimehe artiklist, vist, ja natuke täiendasin ka.
1980146_677915652268077_1956318911_o

 

Martsipani-nougat kommid

 

200 g tumedat šokolaadi, mina kasutan alati Bitterit
ca 250 g mandliga martsipanimassi
Üks tahvel pähklikreemi ehk nougat’i
25-35 röstitud metsapähklit
50 valget šokolaadi

 

Lõika pähklikreemi tahvlist väikesed ca 0,5×0,5cm kuubikud ja viiluta martsipan. Aseta nougat ja metsapähkel iga martsipaniviilu keskele ja vormi massist ümmargused kuulid. Seejärel sulata tume šokolaad ja kasta sinna komme. Tõsta valmis kommid alusele ja külmkappi tahkuma. Seni sulata valge šokolaad ja kui natuke jahtunud, siis kaunista sellega komme.

 

1907618_677915608934748_1020731701_n

PS. Šokolaadi sulatamiseks soovitan algajatel kasutada kas veevanni või mikrolaineahju. Kui olek juba piisavalt enesekindel, siis võib šokolaadi ka potis otse pliidil madalal kuumusel sulatada. Peaasi, et šokolaad keema ei tõuseks, sest siis läheb see tükki ja uuesti sulatada ei ole võimalik. Ka ei tohi vesi või veeaur šokolaadi sattuda!

PPS. Selleks, et šokolaad kommidel ei tuhmuks, kasutatakse tempereerimist. Taas üks peen sõna, mis sisuliselt tähendab vaid seda, et esialgu sulata 2/3 šokolaadi, tõsta tulelt ja alles siis lisa viimane kolmandik sisse sulama. Nii säilib šokolaadi kaunis läige!

 

Share Button
2 Comments