Fina kanelbullar

Mina, kui igipõline rootslane, tean rääkida, et 4. oktoober on Rootsis kaneelisaiapäev! Hea küll, Rootsis olen tegelikult käinud ainult kruiisidel ja sellest päevast sain teada paar aastat tagasi tänu ühele oma kallile sõbrannale… aga siiski!!! Nüüd, kus olen juba kuulus toidublogija (haha), pean ju ometi nii olulisi pühasid tähistama. Vähemalt siinkohal on taas tegemist hea ettekäändega tööle küpsetamiseks.
Teadupäraselt on pärmitaignast küpsetised parimad soojana, seega “pidin” ärkama täna kell 5 hommikul küpsetamiseks.. Varasemalt olen kirunud hommikust pärmitaigna tegemist, sest mis sa ikka teed kell 5-6 hommikul kuni taigen kerkib. Nüüd on mul aga blogi ja igav ei ole enam kunagi.. Igal juhul, tööle mineku ajaks olid valmis saiad, postitus ja boonusena lõhnasin ise nagu üks õige suur ja magus kaneelirull 🙂 Lohutamas vaid see, et kindlasti on ka Rootsis täna kaneelirullitare ringi jooksmas.



Proovisin vahelduseks enda jaoks uut pärmitaigna retsepti, mille leidsin kaneelirullipäeva kodulehelt (not kidding) ja edukalt ära tõlkisin. Mida inimesed küll enne Google Translate’i tegid?? Päris põnev, et antud retseptis on mõni asi erinev Eestis levivate klassikaliste pärmitaigna retseptidest, aga taigen kerkis veel paremini kui muidu..


Kaneelirullid
30-35 tk


Taigen
50 g pärmi
3 klaasi piima
1,8 liitrit jahu
150 g võid
1 klaas suhkrut
2 muna
sool
kardemon


Täidis
100 g martsipani (kasutasin ise purustatud mandleid)
100 g võid
1 klaas suhkrut
1 sl vett
1 sl kaneeli


Peale
1 muna
2 tl vett
sool
pärlsuhkur


Tükelda pärm ning kalla peale käesoe piim, sega kuni pärm on sulanud. Seejärel lisa jahu, tükkidena või, suhkur, munad, kardemon ja sool. Sõtku kuni taigen on parasjagu valmis. Vajadusel lisa veel jahu.
Pane taigen sooja kohta kerkima ca 30 minutiks. Samal ajal valmista täidis, segades kõik koostisosad.
 
Kerkinud taigen rulli ristkülikuks, määri peale täidis ja keera taigen pikemast servast rulli. Lõika 2 cm kettad ja pane ahjuplaadile kerkima veel 20-30 minutiks. Sega kokku munad, vesi ja noaotsatäis soola ning määri saiad saadud seguga. Peale puista pärlsuhkur.
Küpseta 225 kraadises ahjus 10-15 minutit.

 

Share Button
2 Comments