Banitsa

Õppeaasta algusega lisandub paratamatult meie pere menüüsse rohkem valmistoitu, vaatamata minu püüdlustele töönädala söök suures potis pühapäeva õhtul valmis teha. Iseenesest ei ole see võimatu, ent juba kolmandaks päevaks hakkab sama menüü vastumeelseks muutuma. Rääkimata siis reedest. Paraku ei ole aga töö- ja koolipäevadel alati aega korralikult toituda. Nii ma end vahel Selveri valmistoidu letist saiakesi ostmast leiangi. Üldiselt ma pole kuigi originaalne ja raban kaasa kas spinati-fetapiruka või siis kuulsa Bulgaaria küpsetise – banitsa..
Klassikalist banitsa täidist valmistatakse feta juustust, jogurtist ja munast. Tihti lisatakse ka spinat, sibul, hapukapsas vms. Mingi aeg tagasi leidsin Nami Nami retseptikogust suvikõrvitsa täidisega banitsa retsepti, mille esimesel võimalusel kodus ka järgi proovisin (nagu ikka, väikeste muudatustega). See on küll toit, mis ei muutu kodus tehes palju tervislikumaks, kui poekaup, sisaldades üsna palju võid. Kuid mõnusalt rammusaks hommikusöögiks aktiivsel nädalavahetusel sobib oivaliselt.
 
Suvikõrvitsafeta banitsa
 
Pakk filotainast
50 g sulavõid
Täidis
1 sibul
700 g suvikõrvitsat
200 g fetajuustu
100 g maitsestamata jogurtit
2 muna
Värsket tilli
 
Täidise valmistamiseks haki sibul ja riivi suvikõrvits. Prae sibul klaasjaks ja lisa riivitud suvikõrvits, prae pehmeks ning lisa till-sool-pipar. Lase jahtuda.

Eelkuumuta ahi 210 kraadini.

Vooderda lahtikäiv koogivorm küpsetuspaberiga. Võta ette esimene leht filotainast, kergelt piserda üle sulavõiga, tõsta peale 4 supilusikat täidist. Ära kata lehte ühtlaselt! Keera rulliks, siis rull omakorda teokarbikujuliseks ja pane vormi keskele. Jätka täitmise ja rullimise protseduuriga, iga uut lehte teokarbi mustri jätkamiseks kasutades, kuni vorm on täis. Piserda sulavõi ülejääk pirukale. Küpseta umbes 30 minutit.
Sõna „banitsa“ kasutatakse bulgaaria keeles „kapsastunud“ asjade kohta (näiteks päevi näinud raamat). See reedab ka toidu välise ilme, mis ei peagi olema kuigi esinduslik.
Mul jäi antud retseptist 4 filotaignalehte üle. Nende täidiseks panin feta jäägi, riivitud juustu ja maitserohelise, ning tegin muffinipannil „minibanitsad“. Said ka väga head saiad. Usun, et ka päikesekuivatatud tomat oleks antud retsepti sobinud. Teinekord kindlasti katsetan!
Share Button