Troopiline vahustatud ganache

Tere, üks dinosaurus-blogija siinpool. Olen viimasel paaril aastal blogis minimaalselt postitanud. Eks põhjuseid oli selleks mitu, aga ma ei tahaks neile keskenduda. Muidu kaob veel kirjutamise tuhin enne ära, kui õieti tagasi tuleb. Proovin lihtsalt olla üle põhjustest, miks mingi hetk blogimine polnud enam päris see õige asi minu jaoks, ja leida taas rõõmu sellest, mis mulle kunagi ometi nii palju head pakkus.

Mõistukõne missugune.

Õnneks andis taasblogimiseks vajaliku tõuke Euronics Eesti, kellelt sain ootamatu koostööpakkumise. Nimelt olen ma aastatega juba nii harjunud kõiki reklaamipakkumisi ignoreerima, sest Maggi puljongikuubikud ja Vana Tallinn ei ole mind millegipärast kõnetanud. Rääkimata mingite valmistoitude ja -kastmete reklaamimine toidublogis. Lugematagi lähevad need kirjad prügikasti. Ühtäkki aga saabus postkasti hoopis küsimus, kas ma tahaks reklaamida kõrgkvaliteedilist Bamix saumiksrit. Mul kohe vererõhk tõusis lakke, vähe sellest, et ma tahan – ma olen seda juba 5 aastat oma koolitustel niikuinii “tasuta” reklaaminud.

Kes käinud mu koolitustel, siis teavad, et ma ei ole kõnelev tootekataloog. Konkreetsetest toodetest ja kust neid soetada saab, räägin enamasti ainult siis, kui osalejad seda minult küsivad (või kui tegemist on mõne uue ägeda Sosa tootega.. :P). Ma ei ole ka suurt vidinate ja abivahendite usku. Niikuinii on mul koolituste tarvis liiga palju töövahendeid. Proovin siis osalejatele pigem alati näidata, kuidas saaks asju lihtsustada ja võimalikult vähese (plastik)pahnaga siin elus läbi ajada. Siiski keskkonnakorraldaja. Nii et kui mõni töövahend on tee mu juurde leidnud ja regulaarset kasutust ka leiab, siis julgen seda sirge seljaga ka reklaamida.

Ühesõnaga see Bamixi pakkumine oli nagu rusikas silmaauku. Täpselt see, millesse usun ja mida kogu aeg kasutan. Masinast endast räpsemalt räägin mõnes järgmises postituses. Soojenduseks tuleb hoopis jutt šokolaadivahukreemist, sest saumikser ja šokolaad käivad käsikäes. Mõlemast olen samavõrd vaimustuses.


Õigupoolest on täna teemaks vahustatud ganache. Või šokolaadi-vahukreem? Ehk siis kui ganache on enamasti suhteliselt suure tihedusega paks tummine kreem, siis vahustatud ganache vastupidi – on siidjas ja mahedama maitsega. Pole üleliia magus, on hästi töökindel ja ilusasti pritsitav. Sellega saab viimistleda/kaunistada desserte, samuti kasutada desserdi sisuna, näiteks makrooni või profitrooli või tartaleti vms sisse.

Kreem ise on tegelikult hästi lihtsa ülesehituse ja loogikaga. Valmib väga kiiresti, aga vajab enne vahustamist stabiliseerumiseks vähemalt 5, aga soovitatavalt 8 tundi.

Põhiretsept on – soojendatud vahukoor või mõni marjapüree segada šokolaadiga (ja soovi korral želatiiniga), lisada külm vahukoor, mille kogus on sama palju, kui esimese vedeliku ja šokolaadi mass.

Valemina: (50 g vahukoort/marjapüreed + 50 g šokolaadi + 1 g želatiini) + 100 g külma vahukoort.

Aga mis šokolaadi? Teate, siin tuleb mängu selle kreemi suurim võlu – vahet pole, mis šokolaadi! Sellel kreemil on tohutu mänguruum. Sobivad nii tume, piima kui ka valge, kui ka karamelliseeritud valge. Kreemis võib kasutada misiganes marjapüreed, maitsestada vahukoort millegaiganes – piparmündi, tsitrusekoorte, kohviga, vürtsidega jne jne. Ehk siis kombinatsioone on täpselt nii palju, kui rikkalik on tegija fantaasia. Aga olgu siis täna siia postitusse toodud näiteks üks troopiline kreem.

Mina kasutan vahustatud šokolaadikreeme eelkõige dessertide lõppviimistlemisel – pildil on troopiline rullbiskviit, kus sisuks lisaks biskviidile vanilli-keedukreem ja troopiline džemm, peal troopiline vahustatud ganache.

Troopiline vahustatud ganache

100 g valge šokolaad

100 g troopiline püree (mul oli granadill ja mango)

2 g lehtželatiin

200 g vahukoor

Soojenda püree, sulata selles želatiin ja kalla šokolaadile. Töötle saumiksriga ühtlaseks kreemiks. Seejärel lisa külm vahukoor. Ära kreemi vahusta, töötle saumiksriga vaid niipalju, kuni koor lisatud! Jäta saadud ganache külmkappi umbes 8 tunniks ja alles siis vahusta. Vahustamisel ole ettevaatlik ja väldi ülevahustamist. Kohe, kui kreem hakkab natukenegi kuju hoidma, siis lõpeta. Kasuta koheselt.

Postitus sündis koostöös Euronics Eestiga.

Share Button
3 Comments