Šokolaadi-meetort ehk Spartak

Meekook on meie pere kõige traditsioonilisem pidupäeva dessert. Nii kui on näiteks aastavahetus lähenemas, siis tekib kõigil ka meekoogi söömise soov. Eriti minul. Ei saa salata, et mulle meeldib see eriti seetõttu, et seda valmistab ema ja mina pääsen koogiametist.

Šokolaadi-meekook ehk Spartak on mul mitmel pool silma jäänud, aga selle tegemiseni ei tahtnud kohe kuidagi jõuda.. kuni nägin ühte eriti isuäratavat videot sellest tordist, mis kohe kutsus end proovima. Mõte sellest, et taignasse on lisatud karamell ja kakao, kõlas nii ahvatlevalt. Rääkimata sellest, et täidiseks hapukoore asemel keedukreem ja hapukoor.

Tulemuses ei pidanud pettuma. Minu üllatuseks (okei, arvestades seda, et seal suhkru asemel tume karamell ja kakao, siis see suur üllatus just ei olnud) pole antud versioon meekoogist üldse üleliia magus. Pigem vastupidi, mahe teine.

Mina kasutan meekookides põnevama maitse saamiseks tatramett.

Šokolaadi-meetort

ca 22 cm

Taigen

100 g suhkrut

100 g mett

100 g muna

100 g võid

350 g jahu

30 g kakaopulbrit

5 g soodat

Noaotsatäis soola

Täidis

500 g piima

60 g munakollast

90 g suhkrut

35 g maisitärklist

50 g võid

Vanilli

Soola

250 g 20% hapukoort

Taigna jaoks pruunista suhkur paksupõhjalises potis. Tõsta tulelt ja sega hulka või ja mesi. Tõsta tagasi tulele ja keeda karamelli edasi, kuni see on ühtlane. Saadud karamell kalla puhtasse kaussi ringi ja lisa sooda. Seejärel ükshaaval ja pidevalt segades munad. Viimasena lisa kuivained. Jaga saadud taigen 8 osaks ja kata kindlasti toidukilega. Seejärel rulli iga osa hästi õhukeseks. Lõika välja 22-24 cm kettad, tee kahvliga sisse augud. Äralõigatud ääred küpseta samuti, sest nendega hiljem saab kaunistada kooki pealt. Küpseta 180-kraadises pöördõhuga ahjus 4 minuti kaupa.

Täidise jaoks sega suuremas potis kokku piim, munakollased, suhkur, tärklis, vanill ja sool. Keeda keskmisel(kõrgemal) tulel pidevalt vispliga segades kokku keedukreem. Kui kreem pakseneb, siis on oluline seda läbi keeta umbes minut. Seejärel tõsta tulelt, lisa või ja sega ühtlaseks. Lisa hapukoor ja kasuta täidist kohe, ladudes see koogipõhjadega vaheldumisi koogivormi. Tõsta külmkappi vähemalt 5-6 tunniks. Seejärel eemalda koogivorm ja kaunista kook purustatud küpsisejääkidega.

Share Button
One Comment