Veel üks makroonipostitus – kirsimakroonid

Möödunud nädala vaimus jätkan veel korra makroonide teemal.

 

Mäletan aega, kui blogis oli ainult kolm makrooniteemalist postitust.. Aga tänapäeval? Noo kõiki saab siit vaadata.

 

Ahjaa, oma üleeelmise postituse jonni lõpetuseks ütlen, et taaskord sai tõestatud, et jonn alati aitab! Esiteks hakkab kergem ja teiseks olukord laheneb. Kolin aga oma blogi ringi, maksan 60 EUR aastase majutuse eest ja olen õnnelik. Ma ei tea, kas ja kui palju see kolimine mu lehte siin lähipäevil mõjutab, aga kui te mingi hetk siia ei peaks ligi saama, siis teadkem, et see on üllal eesmärgil.

 

Hiljuti tegime rohkelt ÕNNESTUNUD makroone ja katsetasime ilmselt läbi kõik küpsetamisalused, mis olemas on..

 

Muide, makroonikoolitused läksid meil väga hästi, tänan küsimast. Iga kord, kui ma teen koolitusi, siis veendun aina enam selles, et see koolitamine on minu teema. Andke ainult võimalus esinemiseks.. Kusjuures ühel koolitusel küsiti mu käest, kas ma ei karda endale konkurente koolitada. Ah, teate, kartes siin elus konkurente ja kopeerimist, ei oleks mul ei blogi ega koolitusi. Nokitseksin vaikselt omaette. Pluss, ega ma endale konkurente koolita – kui paljudest koolitatavatest ikka saavad omakorda koolitajad? Ma koolitan konkurente ikkagi teistele makroonitootjatele.. 😀

 

Uued konkurendid valmis.
Koolituse asukoht: Seikluskohvik
Tooraine: PROMO Cash&Carry

 

Tegelikult olen juba mingi aeg mõelnud, et mu blogil võiks olla mõni koostööpartner. Arvan, et blogimaailm eksisteerib ikkagi mingil määral turundusega käsikäes. On see ju tuluallikaks paljudel lehtedel. Andekas blogija suudab väga oskuslikult turundada – pakkudes oma lugejatele põnevat ja ausat (!!!) infot toodete-teenuste kohta, saades ise tasustatud või lihtsalt tooteid-teenuseid tasuta tarbitud ja koostööpartner saab reklaami. Kõik võidavad. Vastukaaluks aga on need kohutavad instatsikid, kelle iga kehaosa on reklaamartikkel (juuksed on siit, küüned sealt, riided kolmandast kohast ja trimmis keha neljandast) ja siis lihtsalt natuke rohelised neiud, kes tasuta huulepulga nimel on nõus meetrist kiidulaulu üllitama.

 

Ma isegi ei hakka täna peatuma teemal, kui palju mitte asjakohaseid pakkumisi blogijad regulaarselt saavad. Turundusinimesed ei viitsi sellesse maailma süveneda – saadavad kõigile blogijatele sama pakkumise ja vaatavad, kes näkkab. Ja kui nad leiavadki selle inimese, kes neile nelja leivapätsi eest postituse kirjutab… siis miks mitte? Mina enamasti ignoreerin neid ääretult ahvatlevaid pakkumisi. Aga sisimas ikka olen mõelnud, et nii blogil kui ka koolituste osas võiks mul olla asjalik koostööpartner – keegi, keda julgelt ja ausalt kiita, ning ise vastutasuks saada vajaminevat kaupa. Teen muidu koolitustel aga tasuta reklaami ettevõttele X. Mitte, et see mulle raske oleks. Aga kui ettevõttetel pole sisuliselt suurt vahet ja hoopis ettevõte Y hindab saadavat reklaami, siis miks mitte reklaamida ettevõtet Y. Ühesõnaga. Mõtted mõteteks. Ega ma väga pole viitsinud selles suunas mingeid samme astuda. Aga teadupärast magava kassi suhu ikka jookseb ju hiir, eksole. Niisiis võttiski minuga ühendust PROMO Cash&Carry.

 

Eks ma olin seda poodi varem üksjagu näinud. Sõidan sellest peaaegu iga nädal mööda, kui läheme vanemate juurde Valklasse. Ma mitte kunagi ei mõelnudki sinna minna, sest kunagise K-Rauta asemele ehitatud Promo kauplus nägi välja selline, nagu teenindataks seal ainult profikliente. Kusjuures kevadel käisin Seikluskohvikus jäätisekoolitusel ja seal mainis Seikluskohviku toonane perenaine, et ostis Promost vaarikapüreed. Andis teine maitsta ka ja see oli nii õige maitsega püree, et otsustasin ise ka ostma minna… Mitte, et ma oleks jõudnud ega midagi..

 

Siiski läks elu nii, et see vaarikapüree on mul nüüd olemas. Selgus, et isegi kui PROMO Cash&Carry peamiselt pakubki kaupa ettevõtetele, siis tegelikult saab igaüks sinna poodi sisse asutuda ja osta, mis soovib. Kaupa on seal TOHUTULT palju – uhkest mereannivalikust, kummikommideni ja sealt edasi kuni kontoritarvete ja kassiliivani. Sealhulgas on valikus nii soodne tavakaup (ma ostsin näiteks suhkrut 0,63 EUR/kg) kui ka profiköökide tooraine. Hetkel hästi aktuaalse teemana kondiitrimaailmas ütlen, et või kilohinnad on ca 9 EUR. Kui eelmisel aastal samal ajal ostsin ma enamasti võid 4-5 EUR/kg, siis praeguseks on supermarketites kilohinnad aga pigem 10-11 EUR.

Kuna PROMO on lao tüüpi kauplus, siis kaubad on enamasti pakendatud suuremate koguste kaupa, kuid ladustatud otse kaupluses. Kõike võib loomulikult võtta ka ühekaupa, aga tasub jälgida hinnasiltidel täpsustust, mis kogustest alates hind kehtib. Suhkru hind oli näiteks alates 10 kg kogusest, ühekaupa võttes 10 senti kallim ehk tavalise supermarketi hinnaga. Samas mul tundus, et enamiku toodete puhul kehtis hind alates kahest või ühest tootest. Ühesõnaga ostuprotsessi poolest suht tavaline kauplus, kus mitte-kliendid peavad lihtsalt sisenedes võtma külalise kaardi ja see kaart siis ostlemise lõpus tagastama.

 

Kui ma olin Promo kauplust esimest korda külastanud, siis tekkis küll tunne, et selle ettevõtega võib koostööd teha. Leidsin sealt palju põnevaid tooteid, ostlemiskogemused olid väga meeldivad (kuna enamasti käivad seal suurkliendid, siis rahvast on vähe) ja hinnad olid piisavalt madalad, et julgelt teilegi seda kauplust soovitada. Mis ma sealt siis leidsin?

Noh, esiteks Lauaviina kastide viisi ostvad soomlased..

 

Puuviljapüreed külmkapis ja sügavkülmas

Olete mõelnud faasanit ja krokodilli maitsta? Kui jah, siis teate, kust saate. Ma isiklikult mitte, aga sellegipoolest oli lihavalik tõeliselt eeskujulik. Eriti meeldisid mulle erinevad veiseliha tükid. Pluss, mitu-mitu külmkapitäit erinevaid mereande! Olga paradiis..

 

Jaa, see on ikka päris uhke palsamiäädikate ja oliiviõlide valik

Ah, üldiselt, minge vaadake ka! Kindlasti leiate midagi põnevat, palju vajalikku ja rõõmustate hindade üle. Asub PROMO Cash&Carry kauplus Peterburi tee 61 (teate ju küll, kus K-Rauta asus omal ajal..) ja avatud on 07.00 – 20.00.

Lähikuudel on ehk veel tulemas mõni postitus põnevast kaubast, aga seekord ei saa üle ega ümber nendest puuviljapüreedest. See on lihtsalt kondiitrimaailmas nõnda elementaarne tooraine ja mida mina isiklikult kasutan enamikus oma tortidest, makroonidest, dessertides. Varasemalt olen enamasti püreesid ise keetnud, sest ei leidnud poest päris maitsega toodet. Aga Ponthier toodab suurepäraseid püreesid, valides marjad parimatest regioonidest ja lisades nendele minimaalselt roosuhkrut. Nii et tõeliselt intensiivse marjamaitsega ja kontrollitud tooraine. Kusjuures nendega on ka hästi lihtne teha makrooni sisse täidiseks ganache – kõigest šokolaadi ja püree kokkusegamise vaev. Täna aga naaaatuke keerulisem retsept.

 

 

Kirsimakroonid

ca 35 tk

 

150 g mandlijahu

150 g tuhksuhkrut

110 g munavalget

150 g suhkrut

37 g vett

 

Täidis

210 g valget šokolaadi

20 g kakaovõid

130 g Ponthier kirsipüreed

70 g vahukoort

0,25 tl riivitud tonka uba

0,5 tl sidrunikoort

10 g sidrunimahla

 

Esimesena tee valmis täidis. Kuumuta vahukoor sidrunikoore ja tonkaga. Jäta kaane alla seisma ca 30 minutiks. Sulata kakaovõi ja šokolaad. Soojenda kirsipüree sidrunimahlaga. Sega kõik koostisosad kokku ja töötle blenderiga ühtlaseks. Pane külmkappi vähemalt 5 tunniks.

 

Kaalu ühte kaussi kokku mandlijahu ja tuhksuhkur. Nüüd sõelu saadud segu teise kaussi. Jaga munavalge kahte kaussi – 55 g ja 55 g. Kalla ühed munavalged kuivainete peale, ära sega! Jäta ootele.

Pane pliidi juurde valmis teine kauss munavalgetega ja mikser. Väikeses potis sega kokku suhkur ja vesi ning kuumuta, kuni siirupi temperatuur on 118 kraadi. Vahepeal alusta juba munavalgete vahustamist. Eemalda siirupipott tulelt ja kalla vaikselt siirup munavalgevahtu, jätkates pidevalt vahustamist. Vahusta segu kuni see on jahtunud. Nüüd kalla munavalged kuivainete kaussi ja sega hoolikalt spaatliga läbi.

Pane tainas kondiitrikotti ja pritsi sellest küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile ca 2-3 cm diameetriga pallikesed. Jäta toatemperatuurile kuivama umbes 45 minutiks. Küpseta makroone 150 kraadises ahjus umbes 12-15 minutit.

Pane täidis pritsikotti ja täida makroonid. Säilita makroone külmkapis, õhukindlalt suletuna.

 

Share Button
10 Comments