Mustsõstra-kookose juustukook ehk kuidas mina munakollaseid ära kasutan

No see pealkiri tuli nüüd küll priceless..

Üldiselt on minu arust kahte tüüpi inimesi – need, kellel jäävad kokkamisest munakollased üle, ja need, kellel munavalged (a ja siis need ka, kes süüa ei tee..). Alatihti küsitakse FB gruppides, mida peaks emma-kummaga tegema. Üks tuttav ütles mulle, et ta lausa valibki retsepte selle järgi, et retseptist tekiks võimalikult vähe jääke ja muna olgu alati ära kasutatud, mitte ainult kollane või valge. Mitte, et see mõtlemine nüüd taunitav oleks… aga sellise suhtumisega elimineerib inimene oma elust ikka päris palju häid retsepte.

 

Blackcurrant & coconut cheesecake

 

Ma ise kuulun nende hulka, kellel on üle pigem munakollased, beseed-makroonid vajavad aina tegemist, aga juba ammuilma ei näe ma selles probleemi. Mõne üksiku munakollase saab alati omletti panna või teha pannkooke, võiet või majoneesi või Pasta Carbonarat või määrida piruka peale. Kui neid on juba natuke rohkem, siis teha brüleekreemi või asendada lihtsalt retseptides terved munad osaliselt munakollastega. Seda kõikide retseptidega loomulikult teha ei saa. Vahel juhtub aga nii, et mul jääb üle kümmekond munakollast, taaskord makrooniteost, ja siis olen teinud justnimelt seda plaadi-juustukooki (või seda tiigerkeeksi). See on lihtsalt nõnda suus sulav ja siidjas kook. Peale vaadates justkui klassikaline plaadikook, aga sisu hoopis juustukoogile omaselt õrn. Abikaasal löövad ka juba silmad särama, kui ta näeb, et taas on see kook külmkappi “tekkinud”.

Aga mis teie head teete munakollaste või -valgete jääkidest?

 

Blackcurrant & coconut cheesecake

 

Ahjaa, kui nüüd rääkida elust, siis mul algas ju detsembri algusega dekreet!!! Mul läks sellega täpselt nagu tavalise haiguslehega, mida ootad, et saaks ometi koju jääda, hommikust õhtuni logeleda ja elu nautida.. aga kui reaalsus käes, siis logelemine on viimane asi, mis on meelel. Haigena olles ma küll lihtsalt olen suremas, aga dekreedis olen seni olnud nagu orav rattas. Hommikul ärkan ikka abikaasaga ja teen talle hommikusööki ning mingit päevaste uinakute vajadust pole veel peale tulnud.

Ühtäkki on mul aega kodu korras hoida, pesu pesta, süüa teha ja muidu asjalik olla. Mitte, et mul muidu nüüd poleks tavaliselt aega sellega tegeleda (ma tegelikult üldse ei salli sõnaühendit “pole aega”, sest aega on meil kõigil sama palju, lihtsalt vaba aja olemasolu on prioriteetide seadmise ja aja planeerimise oskuse ning soovi küsimus. Kui ikka blogida kord kuus ja alustada iga postitust sõnadega “mul polnud aega blogida”, siis ehk tasuks peeglisse vaadata ja mõelda, et ehk sa ei ole lihtsalt suurem asi blogija..). Aga kiire elutempoga elades jäävad need tegevused paraku tagaplaanile ja saavad tehtud kuidagi tormates, tulekahjusid kustutades. Ma siiski väga loodan, et mingi hetk rahunen natuke maha ja jõuan ikka puhata, enne kui vabatahtlikult 18 aastaks puhkamisest loobun.. 😀 Täna lähen aga lõpuks ometi esimest korda lasteasjade poodidesse! Tähtaeg aina läheneb, kuid meie pole ikka lapse saamiseks valmis. Hetkel on meil lapsele olemas:

 

dsc09689Naiskolleegide kingitud mähkmetort, täditütrelt body ja vanaema kingitud kampsun 🙂 Ei ole vist mõtet teha arvamismängu, et mis soost laps tuleb…

 

Mustsõstra-kookose juustukook

Plaaditäis

 

Põhi

250 g võid

140 g suhkrut

10 g vanillsuhkrut

50 g munakollast

300 g jahu

Noaotsatäis soola

 

Purukate – 50 g kookosjahu

 

Täidis

800 g toorjuustu

300 g hapukoort*

120 g suhkrut

150 g munakollast

20 g maisitärklist

 

Peale – 300 g mustsõstraid

 

*Sõltuvalt sellest, mis mul köögis üle, kasutan vahel osaliselt kohupiimapastat ja/või vahukoort näiteks.

 

Kuumuta ahi 200 kraadini.

Näpi või jahu, soola ja suhkrutega purutaoliseks massiks. Võta paar peotäit puru, sega need kookosjahuga kokku ja tõsta külmkappi ootele. Ülejäänud purule lisa munakollased ja sega ühtlaseks tainaks. Rulli tainas küpsetuspaberil õhukeseks (kasuta rullimisel teist küpsetuspaberit või puista peale natuke jahu) ja tõsta ahjuplaadile. Küpseta 10 minutit.

Täidise jaoks sega toorjuust suhkruga ühtlaseks. Lisa hapukoor. Seejärel lisa munakollased. Viimasena sega hulka tärklis. Kalla täidis põhjale, puista peale mustsõstrad ja kookospuru. Küpseta kooki 10 minutit 200 kraadi juures, alanda temperatuuri 160 kraadini ja küpseta veel 30 minutit. Lase koogil täielikult jahtuda ja tõsta külmkappi. Parim valmistamisjärgsel päeval.

Share Button
10 Comments