Baileys makroonid

Oi, kui mõnusalt aromaatsed Baileys makroonid need on! Ma jäin juba paarist makroonist purju lausa.. Esimene kord tundsin raseduse jooksul, et nüüd ma küll tarvitasin alkoholi.

 

dsc09650

 

Rasedusega seoses on mul muidu täielik nulltolerants alkoholi suhtes. Olen seda tarbinud vaid mikroskoopilistes kogustes ehk magustoitudes, aga kindlasti eelnevalt alkoholi läbikeetes. Mingeid seletamatuid alkoholi-, eriti õlleisusid, ei ole mul olnud. Kuigi paar korda, eriti raseduse algul, on tekkinud ahvatlus abikaasa kõrvalt õllelonks võtta ja üks kord tekkis peaaegu et ahastus, kui ei saanud Proseccot juua. See kõlas nüüd küll alkohooliku moodi. Aga kujutage ise nüüd ette olukorda – olete oma kaasaga palavas Horvaatias, terve päeva olete ringi jalutanud, teil on väsimus ja janu. Lõpuks jõuate ilusasse restorani ja saate kahese lauakese romantilise õueterassi nurgas. Õues hakkab juba hämaraks muutuma, laual süüdatakse küünlad. Siis tuuakse teie kõrvallauda paarikesele küüleris üks higistav prosecco pudel, mida klaasi kallates hakkavad ka klaasid higistama. Paarike, sära silmis, lööb pokaalid kokku ja ilmselgelt naudib seda värskendavat kogemust. Siis jõuab teenindaja lauda ja teie tellite endale ühe mullivee.

Sealjuures ma ei arvusta neid naisi, kes endale raseduse jooksul lubavad aeg-ajalt veerand klaasi õlut või pool pokaali punast veini. Kui ämmakadki ütlevad, et selles pole midagi katostroofiliselt hullu, siis kuidas ma saakski arvustada. Ma lihtsalt ise ei taha. Hetkel enam isegi ei mäleta, miks ma üldse näiteks veini jõin? Kas mulle maitses see? Rohkem kui kodune õunamahl? Ei usu! Kas see tegi mind hoopis õnnelikuks? Rohkem kui lihtsalt hea seltskonnaga istumine? Ei usu sedagi. Huvitav, kas see on samasugune meelepete nagu see, et naised unustavad paari päevaga sünnitusvalu? Et kuniks asi ei ole aktuaalne, siis pole vaja mäletada? Jah, ma võrdlesin just alkoholi tarbimist sünnitusega.

Küll aga ütlesin abikaasale, et kui tunnen end kolmandas trimestris juba emavaalana ja enam ei jaksa, siis proovigu vaid keegi mulle kätt ette panna, kui tahan õllelonksu! Raseduse puhul on minu arust palju olukordasid, võibolla on lausa terve rasedus selline olukord, kus lihtsalt peab kuulama oma keha ja sisetunnet. Ja kui mu keha ütleks mulle, et majas on frustratsioon, kui kohe ei saa lonksu alkoholi, siis ma pigem võtaks selle lonksu ja oleks rõõmus ja rõõsa. Seni aga lihtsalt rõõmustan, et mu keha ei ole selliseid signaale veel saatnud.

Minust vist selle aasta beebiblogijat ei saa.

 

Baileys macarons

 

Retsept on pärit Nina Tarasova blogist.

Täpsemaid makroonide valmistamise tegevuskäike ja nõkse olen seletanud oma vanemates makrooniteemalistes postitustes: vol 1 ja vol 2.

 

Baileys makroonid

ca 30 tk

 

Baileys ganache

100 g vahukoort

100 g Baileys likööri

240 g valget šokolaadi

80 g toasooja võid

5 g lehtželatiini

Soola

 

Makroonid

130 g mandlijahu

20 g kakaod

150 g tuhksuhkrut

110 g munavalgeid

150 g suhkrut

37 g vett

 

Makroonide küpsetamisele eelneval päeval valmista täidis. Pane želatiin külma vette likku ja valge šokolaad eraldi kaussi. Kuumuta Baileys vahukoorega väikeses potis ja kalla kohe šokolaadile. Lisa sool ja või. Seejärel želatiinilehed. Surista blenderiga ühtlaseks massiks, kata toidukilega ja jäta külmkappi üleöö.

 

Kaalu ühte kaussi kokku mandlijahu, kakao ja tuhksuhkur. Nüüd sõelu saadud segu teise kaussi. Jaga munavalge kahte kaussi – 55 g ja 55 g. Kalla pool munavalgetest kuivainete peale, ära sega! Jäta ootele.

Pane pliidi juurde valmis teine kauss munavalgetega ja mikser. Väikeses potis sega kokku suhkur ja vesi ning kuumuta, kuni siirupi temperatuur on 118 kraadi. Vahepeal alusta juba munavalgete vahustamist. Eemalda siirupipott tulelt ja kalla vaikselt siirup munavalgevahtu, jätkates pidevalt vahustamist. Vahusta segu kuni see on jahtunud. Nüüd kalla pool munasegust kuivainete kaussi ja sega hoolikalt spaatliga läbi. Lisa ka teine pool munavalgetest ja sega tainas kokku.

Pane tainas kondiitrikotti ja pritsi sellest küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile ca 2-3 cm diameetriga pallikesed. Soovi korral puista peale kakaod. Jäta toatemperatuurile kuivama umbes 30 minutiks. Küpseta makroone 150 kraadises ahjus umbes 15 minutit.

Pane täidis pritsikotti ja täida makroonid. Säilita makroone külmkapis, õhukindlalt suletuna.

 

Baileys macarons

Share Button
12 Comments