Šokolaadi-kirsitort

Lugesin hiljuti ühe muidu toreda toidublogija arvamust, et toidublogija asi ei ole alalõpmata iseendast heietada, vaid end hoopis läbi toidu tutvustada. Noh, laskem siis täna toidul rääkida. Vaadake siis ja tehke omad järeldused minu kohta. Omal vastutusel.

 

Chocolate & cherry entremetKolm torti – erinevad glasuurid, üks sisu.

 

Chocolate & cherry entremetPiimašokolaadi glasuur.

 

Chocolate & cherry entremetKaunistused tehtud tempereeritud tumedast šokolaadist ja osad elemendid on värvitud kuldseks.

 

Chocolate & cherry entremet56% šokolaadi glasuur.

 

Chocolate & cherry entremetMuide, esmakordselt oli Kaju Köögi tortide saajaks minu jaoks võõras isik. Aga tegemisest ei saanud ära ka öelda..

Chocolate & cherry entremet70% šokolaadi glasuur.

Nüüd te siis teate, miks ma viimasel ajal iga magustoitu peegelglasuuriga katsin – oli vaja harjutada 😉

Tordid on tehtud 18 ja 20 cm koogivormidega, kõrgus ca 8 cm. Mina ehitan torte tagurpidi silikoonvormi sisse. Loomulikult võib torti kokku panna ka õiget pidi ehk alustades põhjast.

Šokolaadi-kirsitort

 

Kakaobiskviit

2 muna

40 g suhkrut

30 g jahu

10 g kakaod

20 g sulavõid

 

Immutamiseks

0,5 dl vett

20 g suhkrut

0,5 dl kirsilikööri Kirsberry

 

Krõbedik

60 g Nutellat

40 g tumedat šoklaadi

50 g vahvleid Pailleté feuilletine

20 g röstitud hakitud metspähkleid

 

Kirsitäidis

300 g kirsse

60 g pruuni suhkrut

0,6 dl kirsilikööri Kirsberry

3,5 želatiinilehte

0,5 tl kaneeli

0,5 vanillikauna seemneid

 

Šokolaadi mousse

250 g tumedat šokolaadi*

180 ml piima

4,5 želatiinilehte

300 ml vahukoort

 

Peegelglasuur

75 g vett

150 g suhkrut

150 g glükoosisiirupit

100 g kondenspiima

10 g želatiinilehti

150 g piimašokolaadi

 

*Kui soovid magusamat torti, siis võid osaliselt või täielikult asendada piimašokolaadiga.

 

Biskviit – kuumuta ahi 175 kraadini. Sega kausis jahu kakaoga. Teine kauss tõsta vesivannile ja vahusta selles muna suhkruga, kuni saad heleda ja koheva vahu. Tõsta kauss vesivannilt ja sega spaatliga ettevaatlikult kuivained munamassi hulka. Viimasena lisa sulavõi ja seejärel kalla saadud tainas 18 cm koogivormi. Küpseta ca 20 minutit, kuni biskviit küps (kontrolli vajadusel tikuga).

 

Immutusvedelik – kuumuta vett ja suhkrut, kuni suhkur sulab. Lisa liköör. Lase jahtuda. Seejärel immuta saadud vedelikuga biskviit (tõenäoliselt jääb immutusvedelikku natuke üle).

 

Krõbedik – sulata šokolaad ja sega ülejäänud koostisosadega. Määri krõbedik ühtlase kihina biskviidile. Kui ehitad torti tagurpidi (nagu minagi), siis biskviidi koos krõbedikuga võib enne tordi kokkupanekut katta kilega ja mõnikümneks minutiks sügavkülma panna – siis on seda mugavam pärast tordile asetada.

 

Kirsitäidis – pane želatiinilehed külma vette likku. Väikeses potis kuumuta keemiseni kirsid suhkruga. Lisa kaneel, vanill ja kirsiliköör. Tõsta tulelt, lase hetk jahtuda ning lisa želatiinilehed. Kalla saadud segu 18 cm koogivormi ja sügavkülmuta.

 

Kui kõik ülejäänud komponendid on valmis ja kirsitäidis täielikult hangunud, siis on aeg valmistada šokolaadi mousse. Pane želatiinilehed likku. Sulata šokolaad vesivannil. Lisa piim ja jätka vesivannil segamist, kuni saad ühtlase massi. Tõsta vesivannilt ja lisa želatiin. Eraldi kausis vahusta vahukoor. Jahtunud šokolaadisegule sega järk-järgult hulka vahukoor.

 

Kokkupanek – kalla 20 cm silikoonvormi põhja pool šokolaadi mousse‘i. Tõsta mousse sisse kirsitäidis ja suru seda õrnalt sissepoole. Kalla peale ülejäänud mousse ja sellele tõsta peale biskviit+krõbedik (krõbediku pool allpool) ja suru need mousse sisse, nii et mousse ja biskviit oleks ühel tasapinnal. Tõsta tort sügavkülma, kuni täieliku hangumiseni.

 

Šokolaadikate – pane želatiinilehed külma vette likku. Väikeses potis sega suhkur, vesi ja glükoosisiirup. Kuumuta 103 kraadini. Tõsta tulelt ja sega sisse kondenspiim. Seejärel sega hulka želatiinilehed. Viimasena lisa šokolaad. Sega, kuni saad ühtlase massi. Vajadusel võid saumikseriga kreemi ühtlasemaks püreestada. Kata glasuur toidukilega ja jäta külmkappi vähemalt üleöö.

 

Tordi katmine – soojenda glasuur ca 35 kraadini. Nüüd toimeta kiiresti – tõsta jäätunud tordi sisu sügavkülmast välja – eemalda vorm ja pane sisu restile. Kalla kohe peale šokolaadikate. Lase kattel täielikult ühtlaseks nõrguda ja tõsta tort serveerimisalusele. Kaunista vastavalt soovile.

 

 

Chocolate & cherry entremet

Share Button
28 Comments