Õuna-kaneeli saiakesed

Täna on kaneelisaiapäev! Nüüd küll juba õigupoolest kaneelisaiapäeva hilisõhtu. Loodan, et te, erinevalt minust, ikka jõudsite tänast olulist püha tähistada. Nali naljaks, aga ma tõepoolest olen varasemalt sel päeval kaneelisaiu küpsetanud (lugege või mu esimest kaneelisaia postitust). Samas varasemalt ei ole mul kaneelisaia päeval lihtsalt pohmelli olnud… ups.. kas ma olin jälle just liiga avameelne?

Ma oleks nagu teadnud, et täna minust asja ei saa, ja küpsetasin neid saiakesi igaks juhuks eelmisel nädalal.

 

Apple & hazelnut buns

 

Kusjuures lugesin oma vanast kaneelisaiapostitusest nurinat, et värskete saiakeste tegemiseks peab tööpäeval õige vara ärkama. Nüüd, vanema ja targemana, võin teile rõõmuga teatada, et tänu blogile (õigupoolest toredatele inimestele, kes siin käivad ja väärt soovitusi jätavad) olen saanud nii palju targemaks, et värskete saiakeste küpsetamiseks ei peagi enam enne kukke ja koitu ärkama. Nimelt – pärmitaina saab õhtul valmis teha ja külmkappi kerkima panna! Ainuke trikk seisneb selles, et koostisosad peavad külmad olema. St kui kasutad tainas sulavõi, siis sulata see üles ja lase jahtuda. Samuti ära soojenda piima käesoojaks. Nii lihtne see ongi. Paned külma taina külmikusse ja hommikuks on see parasjagu kerkinud. Easy.

 

Apple & hazelnut buns

 

Saiakeste retsepti idee siit.

 

Õuna-kaneelisaiakesed

Ca 30 tk

 

50 g pärmi

1 tl kardemoni

Noaotsatäis soola

125 g võid

500 ml piima

2 dl suhkrut

500 g nisujahu

200 g täistera speltajahu

 

Täidis

250 g võid

100 g metspähklijahu

80 g suhkrut

5-6 keskmist õuna

4 tl kaneeli

4 sl Demerara suhkrut

 

Määrimiseks – muna

 

Murenda pärm ja pane kardemoni, suhkru ning soolaga kaussi, sega ühtlaseks.

Sulata väikeses potis või. Teises potis soojenda piim käesoojaks. Kalla piim pärmisegule. Lisa kaussi pool jahukogusest. Seejärel kalla hulka või. Jätka tainast sõtkudes ja vähehaaval jahusid lisades, kuni tainas lööb käte ja kausi küljest lahti. Jäta tainas kerkima umbes tunnikeseks.

Vahepeal sega toasoe või suhkru ning metspähklijahuga. Riivi õunad ja pigista välja üleliigne mahl.

Kuumuta ahi 220 kraadini.

Jaga tainas kaheks. Rulli esimene pool jahusel laual umbes 50×40 cm ristkülikuks. Määri tainale pool võitäidisest, puista peale pool riivitud õuntest, puista 2 tl kaneeli ja 2 sl Demerara suhkrut. Nüüd jaga tainas mõtteliselt pikkupidi kolmeks. Tõsta esimene äärmine kolmandik keskele ja seejärel teine. Nüüd peaks ristkülik olema ca 50×13 cm. Lõika ristkülik terava noaga ca 3 cm viiludeks. Lõika iga viil omakorda pooleks, aga ära päris lõpuni pooleks lõika – jäta otsast nii 1 cm jagu lõikamata. Nüüd tee mõlemale viilule 3-4 keerdu peale ja põimi need omavahel. Tõsta saadud saiakesed küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile, kata rätikuga ja lase plaadil veel 30 minutit kerkida (seni tee ülejäänud tainast veel saiakesed). Seejärel määri pealt munaga ja küpseta kuldseks, 10-12 min.

 

 

Apple & hazelnut buns

Share Button
4 Comments